ΚΥΣΕΑ: Ελληνοτουρκικά και προσφυγικό στο επίκεντρο – Εξελίξεις με τις φρεγάτες Belharra

 ΚΥΣΕΑ: Ελληνοτουρκικά και προσφυγικό στο επίκεντρο – Εξελίξεις με τις φρεγάτες Belharra

Οι τουρκικές προκλήσεις και το μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα το κυβερνητικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) κατά την σημερινή τακτική συνεδρίασή του ασχολήθηκε με την έγκριση και την πορεία υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς και αναβάθμισης συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. Ασχολήθηκε επίσης με την ενδυνάμωση και επικαιροποίηση του προγράμματος πολιτικής προστασίας «ΑΙΓΙΣ» και με λειτουργικά και οργανωτικά ζητήματα του σχεδίου επέκτασης του φράχτη στον Έβρο.

Τέλος, συζητήθηκε η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μας και την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Συμπεριφορά που αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα“, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονομου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναχώρησε νωρίτερα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στις πέντε το απόγευμα ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ως γνωστόν επιμένει στις ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας. Αύριο ο υπουργός Άμυνας θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Σημειωτέον ότι επαφές και “ζυμώσεις” για τα εξοπλιστικά θα έχουν στη Γαλλία τόσο ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που συζητείται αυτή τη στιγμή αφορά στην επιτάχυνση της παράδοσης και της τέταρτης φρεγάτας Belharra, της επονομαζόμενης “Κίμων”, που είχε συμπεριληφθεί ως option στη συμφωνία με τη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με τη Γαλλία ανέφερε ότι οι δύο πρώτες φρεγάτες Belhara θα έρθουν το 2025, ενώ το 2026 η χώρα μας θα παραλάβει άλλη μία Belhara και δύο κορβέτες Gowind, και υπήρχε option για παραγγελία ακόμη μιας φρεγάτας σε δεύτερο χρόνο. Αυτή τη διαδικασία θέλει να επιταχύνει τώρα το ελληνικό υπουργείο Άμυνας.

Στο ΚΥΣΕΑ σήμερα έγινε επίσης αποτίμηση των εξελίξεων, ύστερα από τη νέα συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, στο πλαίσιο του παράνομου μνημονίου του 2019.

Στο Πεντάγωνο βρέθηκε χθες εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ενημέρωσε τον υπουργό Άμυνας,, για την επίσκεψη του στο Κάιρο και τις συζητήσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Σάμεχ Σούκρι, σχετικά με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενημέρωσε το ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Αγκυρα εργαλειοποιεί ξανά πρόσφυγες και μετανάστες.

Σχετικά Άρθρα