Ερντογάν: Από την “Ομάδα της Σαγκάης”, στην Πράγα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, και τώρα …διαμεσολαβητής για επαφές Πούτιν-Δύσης

 Ερντογάν: Από την “Ομάδα της Σαγκάης”, στην Πράγα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, και τώρα …διαμεσολαβητής για επαφές Πούτιν-Δύσης

Οι πληροφορίες πώς προετοιμάζεται επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Άγκυρα δεν φαίνεται να αιφνιδίασε δυτικούς αναλυτές. Ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να επέκρινε την αναθεωρητική και επιθετική ρητορική του Τούρκου ομολόγου του εναντίον της Ελλάδας και να στήριξε τις ελληνικές θέσεις, η πρόσκληση, ωστόσο, του Ταγίπ Ερντογάν στην πρωτοβουλία του για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα στην Πράγα, επιβεβαίωσε εκείνους που διαπιστώνουν ότι το ευρωπαϊκό λόμπι “πατάει σε δύο βάρκες” και στο παρασκήνιο υλοποιεί τον σχεδιασμό για προσέλκυση της Τουρκίας στο μπλοκ της Δύσης.

Το σχέδιο εμπεριέχει πολλά αντιφατικά στοιχεία, δείγμα της απουσίας ενιαίας και ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής από την Ευρώπη. Ο Ταγίπ Ερντογάν, μόλις πριν μερικές εβδομάδες, κατέστησε σαφές πως επιθυμεί να ενταχθεί στην λεγόμενη “ομάδα της Σαγκάης”, τον συνασπισμό, δηλαδή, κρατών υπό την Κίνα, την Ρωσία και την Ινδία, ένα μπλοκ αντίθετο στην Δύση, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Σε μία στιχομυθία, μάλιστα, που είχε στην Πράγα με τον Εμανουέλ Μακρόν του είπε αστειευόμενος (…) πως μπορεί η Γαλλία να ενταχθεί στην ομάδα των…τουρκόφωνων κρατών.

Η Τουρκία θα παραβρεθεί και στην επόμενη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, παρά τις επιθέσεις κατά της Ελλάδας από το βήμα της ομάδας εργασίας για την ασφάλεια στην Πράγα, ενώ συνεχίζει να αναβαθμίζει τις σχέσεις της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον αναθεωρητή ηγέτη, δηλαδή, τον οποίο καταγγέλλει ο Τζο Μπάϊντεν πως σκέφτεται ακόμα και πυρηνική επίθεση. Ενώ λοιπόν η Μόσχα κλιμακώνει τις πυραυλικές επιθέσεις της στην Ουκρανία (ως αντίποινα, όπως ισχυρίζεται, στα δυτικά και ουκρανικά χτυπήματα στον Nord Stream1 και στην Κριμαία, αλλά και την δολοφονία της Ντούγκινα από Ουκρανή πράκτορα), ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως θα προωθήσει πρόταση για συνομιλίες της Μόσχας με την Δύση.

Είναι άραγε μία νέα δική του πρωτοβουλία-σώου, ή μήπως έχει συμφωνηθεί στην συνάντηση του συμβούλου ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέϊκ Σάλιβαν με τον εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν;

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απέκλεισε ότι οι ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας ενδέχεται να συζητήσουν την πρωτοβουλία της Άγκυρας να φιλοξενήσει τέτοιες συνομιλίες στη συνάντησή τους στην Αστάνα του Καζακστάν. Σήμερα, η συνάντηση επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με τουρκικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η Μόσχα δεν έχει λάβει συγκεκριμένες προτάσεις για συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο στην Τουρκία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

“Δεν έχουμε λάβει τίποτα. Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το θέμα”, είπε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας, τις οποίες μεταδίδει το πρακτορείο TASS, «είναι ανάγκη να καταλάβουμε ποιος θα είναι ο στόχος μιας τέτοιας συνάντησης, ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης και ποιους θα μπορούσε να περιλαμβάνει», προτού γίνει εικασία για το ενδεχόμενο συνομιλιών.

Ωστόσο, ο Πεσκόφ δεν απέκλεισε ότι οι ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας ενδέχεται να συζητήσουν την πρωτοβουλία της Άγκυρας να φιλοξενήσει τέτοιες συνομιλίες στη συνάντησή τους στην Αστάνα του Καζακστάν.

Η τουρκική εφημερίδα Milliyet ανέφερε στις 7 Οκτωβρίου ότι η Τουρκία σχεδίαζε να κανονίσει τις συνομιλίες της Ρωσίας για την Ουκρανία με τέσσερις δυτικές δυνάμεις (ΗΒ, Γερμανία, ΗΠΑ και Γαλλία), αλλά δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση της αναφοράς.

Σχετικά Άρθρα