Υπόθεση Μαραβέγια: Ερωτήματα από την ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ μετά την καταγγελία για αίτηση στον Αναπτυξιακό ύψους 4,2 εκατ. ευρώ

 Υπόθεση Μαραβέγια: Ερωτήματα από την ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ μετά την καταγγελία για αίτηση στον Αναπτυξιακό ύψους 4,2 εκατ. ευρώ

Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας σε ανάρτησή του παραδέχεται ότι το 2021 η υπό σύσταση εταιρεία της συζύγου του -μονοπρόσωπη ΙΚΕ με κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ- κατέθεσε αίτηση συνολικού ύψους 4,2 εκ. ευρώ, στον Αναπτυξιακό Νόμο για δυο επενδυτικά έργα.

Η αρχική καταγγελία έγινε από τον πρώην υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Συγκεκριμένα, ο Π. Πολάκης είχε ζητήσει την παραίτηση Μαραβέγια καθώς με την αίτηση της εταιρείας της συζύγου του παραβίαζε το Σύνταγμα, και προκύπτει ηθικό ζήτημα μιας και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος παίρνει “αέρα” 4,2εκ. από το δημόσιο ταμείο, ενώ του ενέκριναν δάνειο δίχως να πληροί τα κριτήρια.

Επιχειρώντας ο Κ.Μαραβέγιας να διαψεύσει τον Παύλο Πολάκη τον οποίο απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη ανάρτησε στο facebook ότι το 2021 «υπό σύσταση εταιρεία (μονοπρόσωπη ΙΚΕ) με διαχειρίστρια και αποκλειστική μέτοχο τη σύζυγό μου Μαρία Τόπα, υπέβαλε αιτήσεις ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο για δυο επενδυτικά σχέδια: τη δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Αναπηρία. Αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν αμφότερα τα business plans, ύψους 2.600.000 ευρώ και 1.600.000 ευρώ αντίστοιχα».

Ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας στη συνέχεια της ανάρτησής του, αναφέρει ότι «η εταιρεία δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ, αφού ο Αναπτυξιακός Νόμος προϋποθέτει ότι για να γίνει εκταμίευση της επιχορήγησης, θα πρέπει να έχει δαπανηθεί τουλάχιστον τριπλάσιο χρηματικό ποσό. Η εταιρεία της συζύγου μου δεν παρουσίασε τις απαιτούμενες δαπάνες, άρα δεν έλαβε τη χρηματοδότηση. Με άλλα λόγια, εξασφαλίστηκαν οι εγκρίσεις του Αναπτυξιακού, αλλά δεν έγινε χρήση των επιχορηγήσεων».

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση των έργων εγκρίθηκε αλλά η σύζυγος του Κωνσταντίνου Μαραβέγια δεν μπόρεσε να εκταμιεύσει τα εκατομμύρια, καθώς όπως παραδέχεται ο βουλευτής, δεν μπορούσε να διαθέσει τριπλάσιο ποσό, δηλαδή 12 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, η απάντηση γεννά νέα ερωτήματα, πώς κατέθεσε μια υπό σύσταση μονοπρόσωπη ΙΚΕ με κεφάλαιο 5.000 ευρώ, αίτηση στον αναπτυξιακό για επιχορήγηση ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ γνωρίζοντας, όπως ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας παραδέχεται, ότι θα έπρεπε να συνεισφέρει με τουλάχιστον τριπλάσιο της επιχορήγησης ποσό για να μπορέσει να κάνει την εκταμίευση.

Ερωτήματα γεννά και η αναφορά του βουλευτή της ΝΔ για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Το τελευταίο διάστημα αποφάσισε να επεκτείνει τη δραστηριότητά της, ωστόσο το νέο επιχειρηματικό της εγχείρημα βρίσκεται ακόμη επί χάρτου».

Σχετικά Άρθρα