Προνοιακές Μονάδες: Έρχονται απολύσεις περίπου 100 συμβασιούχων μετά από 8 χρόνια δουλειάς

 Προνοιακές Μονάδες: Έρχονται απολύσεις περίπου 100 συμβασιούχων μετά από 8 χρόνια δουλειάς

Στις Προνοιακές Μονάδες της χώρας, εργάζονται 2.700 υπάλληλοι αντί των 5.000 που είναι οριακά το αναγκαίο προσωπικό. Παρά τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού των μονάδων, επίκεινται απολύσεις νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών στις Προνοιακές Μονάδες μετά 8 χρόνια δουλειάς. «Αυτή είναι η επιβράβευσή τους για την υπερπροσπάθεια στην πανδημία;», αναρωτιούνται οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Οι Προνοιακές Μονάδες (ΠΜ) της χώρας εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας με αρμόδια την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου. «Την περίοδο της κορύφωσης των κυμάτων της πανδημίας το λιγοστό προσωπικό στις ΠΜ έδωσε μάχες να κρατήσει έξω από τη πόρτα των μονάδων τον κορονοϊό», τονίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη αδικία!» εναντίον των συναδέλφων τους.

Οι  περιθαλπόμενοι στις δημόσιες Προνοιακές Μονάδες είναι άτομα με βαριές αναπηρίες και γενικότερα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Η διαχείριση της πανδημίας από το λιγοστό προσωπικό είναι επιτυχημένη, κάτι που αποδεικνύεται από τα στοιχεία.
«Ενώ, στις ιδιωτικές Προνοιακές Μονάδες, ο κορονοϊός ‘θέρισε’ και είχαμε εκατοντάδες νεκρούς που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, αντιθέτως, στις δημόσιες Προνοιακές Μονάδες, είχαμε ελάχιστους νεκρούς περιθαλπόμενους. Αυτό οφείλεται στο προσωπικό που υπερβάλλει εαυτόν. Και όμως η Πολιτεία ανταμείβει το προσωπικό αυτό με απολύσεις…».

Οι απολύσεις, για τις οποίες διαμαρτύρονται οι υγειονομικοί, αφορούν περίπου 100 συμβασιούχους επικουρικούς νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες των μονάδων, οι οποίοι συμπληρώνουν ήδη οκτώ χρόνια εργασίας στις ΠΜ.

«Πρόκειται για περίπου 100 συναδέλφους που δεν βρίσκονται στους επιτυχόντες του σχετικού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, παρότι συμμετείχαν με αυξημένη μοριοδότηση. Είναι κάτι αντίστοιχο με τους επικουρικούς των νοσοκομείων μόνο που εδώ το κράτος τους αντιμετωπίζει διαφορετικά. Τουλάχιστον, συνεχίζουν να εργάζονται με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.

Πού είναι οι δεσμεύσεις της Πολιτείας απέναντι στους συμβασιούχους των Προνοιακών Μονάδων για μονιμοποίηση;

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η μονιμοποίηση των επικουρικών δεν επιτυγχάνεται μέσω διαγωνισμών με αυξημένη μοριοδότηση. Χρειάζεται πολιτική πρωτοβουλία  μετατροπής των συμβάσεων των συμβασιούχων στο ΕΣΥ, την ΠΡΟΝΟΙΑ, το ΕΚΑΒ σε αορίστου χρόνου.

Καλούμε την υφυπουργό Εργασίας να κάνει το αυτονόητο: Να ανανεώσει τις συμβάσεις τους, όπως πράττει το υπουργείο Υγείας. Δεν είναι πιο εύκολη η δουλειά στην πρόνοια», τονίζουν διαμαρτυρόμενοι οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στις Προνοιακές Μονάδες της χώρας.

Σχετικά Άρθρα