Nord Stream 2: Συνεχίζεται η διαρροή – Tα σενάρια που επεξεργάζεται η Gazprom

 Nord Stream 2: Συνεχίζεται η διαρροή – Tα σενάρια που επεξεργάζεται η Gazprom

Oι Αρχές της Δανίας ανέφεραν ότι στον Nord Stream 2 ο σωλήνας Α φαίνεται να είναι ο μοναδικός που υπέστη ζημιές με δύο διαρροές.

Οι φυσαλίδες που προκλήθηκαν από τις διαρροές αερίου σταμάτησαν πάνω από τον αγωγό Nord Stream 1, αλλά όχι και από τον Nord Stream 2, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, η σουηδική ακτοφυλακή έπειτα από πτήση πάνω από τους δύο αγωγούς που φαίνεται ότι υπέστησαν δολιοφθορά στη Βαλτική.

Στη διάρκεια υπερπτήσης που έγινε το πρωί της Δευτέρας, «η μεγαλύτερη διαρροή δεν ήταν πλέον ορατή, αντίθετα όμως η μικρή είχε αυξηθεί και πάλι», με μια διάμετρο θαλάσσιων φυσαλίδων «περίπου 30 μέτρων».

Σε ανακοίνωση , ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom, κύριος μέτοχος της Nord Stream, ανέφερε ότι εξετάζει την ακεραιότητα της γραμμής Β του Nord Stream.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Αρχές της Δανίας ανέφεραν ότι οι αγωγοί 1 και 2 έχουν από δύο σωλήνες, τον Α και τον Β, και πως στον Nord Stream 2 ο σωλήνας Α φαίνεται να είναι ο μοναδικός που υπέστη ζημιές με δύο διαρροές.

Η Gazprom αναφέρει ακόμη και το ενδεχόμενο να αποφασίσει να «ξεκινήσει τις παραδόσεις μέσω της γραμμής Β του Nord Stream 2», που δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτήν τη στιγμή, η ρωσική επιχείρηση εξηγεί ότι αντλεί αέριο που βρίσκεται στη ενδεχομένως άθικτη γραμμή και πως «οι διαρροές έχουν σταματήσει» στις άλλες γραμμές.

Υπενθυμίζεται ότι υποθαλάσσιες εκρήξεις που ισοδυναμούσαν με «εκατοντάδες κιλά ΤΝΤ» προκάλεσαν τις διαρροές που ανακαλύφθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 σε διεθνή ύδατα, με Σουηδία και Δανία να κάνουν εξαρχής λόγο για δολιοφθορά.

Σχετικά Άρθρα