Euractiv: Ο Λέναερς είχε υπερψηφίσει το πρόγραμμα της PEGA με τις συναντήσεις στην Αθήνα

 Euractiv: Ο Λέναερς είχε υπερψηφίσει το πρόγραμμα της PEGA με τις συναντήσεις στην Αθήνα

Το ρεπορτάζ του Euractiv αφού αναφέρεται εκτενώς στην επίσκεψη της επιτροπής PEGA σε Αθήνα και Λευκωσία για το σκάνδαλο των υποκλοπών, επικαλούμενο πηγές του Ευρωκοινοβουλίου, αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Λέναερς είχε υπερψηφίσει το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για την ερευνητική αποστολή του PEGA σε Αθήνα και Λευκωσία. Υπενθυμίζεται ότι προέκυψε μείζον θέμα με το πρόγραμμα της επίσκεψης καθώς μετά την δημοσιοποίηση του από τον αντιπρόεδρο του ΕΚ κ. Παπαδημούλη ο κ. Λεάνερς επιχείρησε να το διαψεύσει….

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ:

“Η επιτροπή που συστάθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να διερευνήσει το σκάνδαλο με το λογισμικό κατασκοπείας και παρακολούθησης, γνωστό ως PEGA, πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα και την Κύπρο για να πάρει συνεντεύξεις από βασικούς μάρτυρες επί τόπου.

Η PEGA θα επισκεφθεί τις δύο χώρες στις αρχές Νοεμβρίου για να διερευνήσει τις αναφορές για την παράνομη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον πολιτών, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και δημοσιογράφων. Το σκάνδαλο ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν το μέλος του ΕΚ και αρχηγός του ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης υπέβαλε αναφορά αφού οι αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντόπισαν ίχνη λογισμικού Predator στο τηλέφωνό του.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τη Δευτέρα στη EURACTIV ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα περάσουν στις Βρυξέλλες.

«Η συντριπτική πλειοψηφία της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΕΛΚ και της εισηγήτριας της επιτροπής, Σοφί Ι’ντ Βελτ, που ανήκει στην ομάδα του Μακρόν, είναι αποφασισμένη να φτάσει στην άκρη του νήματος, κάτι που αποδεικνύεται και από το αίτημα για διερεύνηση της παρακολούθησης μέσω της Europol».

Η PEGA δημοσίευσε τη Δευτέρα έγγραφο με το οποίο ζητά από την εκτελεστική διευθύντρια της Europol Κατρίν ντε Μπολ να προτείνει περαιτέρω έρευνες για τις καταχρήσεις κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ευρώπη.

Η αποστολή στην Ελλάδα και την Κύπρο θα περιλαμβάνει συναντήσεις με το κυπριακό και το ελληνικό κοινοβούλιο, υπουργούς, τον ιδιοκτήτη της Interlexa (της εταιρείας που παρέχει το Predator), τον διευθύνοντα σύμβουλό της και άλλους κρίσιμους μάρτυρες. Η επιτροπή του ΕΚ θα συναντηθεί επίσης με στοχοποιημένους πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Η ελεγχόμενη από την πλειοψηφία ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία εξέτασε το σκάνδαλο του spyware από τις 7 Σεπτεμβρίου και ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 30 Σεπτεμβρίου, μπλόκαρε τις καταθέσεις των περισσότερων από τους άμεσα εμπλεκόμενους με το Predator, όπως ο ιδιοκτήτης και ο διευθύνων σύμβουλος της Interlexa.

Μετά τη δημοσιοποίηση της ημερήσιας διάταξης από τον Παπαδημούλη, ο Γέρουν Λέναερς, πρόεδρος της επιτροπής PEGA και μέλος του ΕΛΚ, έγραψε στο Twitter ότι πρόκειται για «ένα πολύ πολύ πρώτο σχέδιο ημερήσιας διάταξης, για εσωτερική διοικητική χρήση μόνο, το οποίο δεν έχει κοινοποιηθεί ούτε στις πολιτικές ομάδες, πόσο μάλλον σε πιθανούς συνομιλητές». Επιτέθηκε στον Παπαδημούλη λέγοντας ότι «είναι ντροπή ένας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μοιράζεται ένα τέτοιο εσωτερικό σχέδιο εγγράφου για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς».

Ωστόσο, πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσαν στο EURACTiV ότι ο Λέανερς είχε υπερψηφίσει το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για την ερευνητική αποστολή του PEGA στην Αθήνα και τη Λευκωσία”.

Σχετικά Άρθρα