Eurogroup: “Μαχαίρι” στα επιδόματα – Προστασία μόνο σε ευάλωτους – Προτεραιότητα σε χρέος και πληθωρισμό

 Eurogroup: “Μαχαίρι” στα επιδόματα – Προστασία μόνο σε ευάλωτους – Προτεραιότητα σε χρέος και  πληθωρισμό

Τέλος τα επιδόματα για την ενεργειακή κρίση. Το Eurogroup ανακοίνωσε ότι κόβονται όλα ή σχεδόν όλα καθώς λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι οικονομίες των χωρών της Ευρώπης. Οπότε, πρώτη προτεραιότητα πλέον είναι οι προϋπολογισμοί κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον δεν πρόκειται να δοθούν επιδόματα παρά μόνο σε ευάλωτες ομάδες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι για το 2023 δεν δικαιολογείται η ευρεία στήριξη της συνολικής ζήτησης μέσω δημοσιονομικών πολιτικών.

Αντίθετα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία των ευάλωτων, διατηρώντας την ευελιξία προσαρμογής, εφόσον χρειαστεί.

Όπως τόνισαν, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους καθώς και στην αύξηση των αναπτυξιακών προοπτικών με βιώσιμο τρόπο, διευκολύνοντας έτσι επίσης το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup

Κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η οικονομία της ευρωζώνης χαρακτηρίστηκε από μεγάλες διακυμάνσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία έφερε νέες αναταραχές στο προσκήνιο και ώθησε τον ήδη αυξανόμενο παγκόσμιο πληθωρισμό σε υψηλά πολλών δεκαετιών. Πρόσφατες προβλέψεις και δείκτες ερευνών υποδεικνύουν επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό με περαιτέρω διαταραχές στις προμήθειες φυσικού αερίου. Από την άλλη, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η οικονομική ανάπτυξη ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη και οι αγορές εργασίας φαίνεται να αποτελούν πηγή ανθεκτικότητας, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης συνεχίζει να πάρεχει στήριξη για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Σήμερα, το Eurogroup συζήτησε τα επόμενα βήματα για τη δημοσιονομική πολιτική, βασιζόμενο στην ανακοίνωση του Ιουλίου για τη δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2023. Υπενθυμίσαμε ότι το 2023 δεν δικαιολογείται η ευρεία στήριξη της συνολικής ζήτησης μέσω δημοσιονομικών πολιτικών, αλλά αντίθετα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία των ευάλωτων, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία προσαρμογής, αν χρειάζεται. Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους καθώς και στην αύξηση των αναπτυξιακών προοπτικών με βιώσιμο τρόπο, διευκολύνοντας έτσι επίσης το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Είναι ευθύνη μας να μετριάζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού του εξωτερικού σοκ στις οικονομίες μας. Ως εκ τούτου, τους τελευταίους μήνες λάβαμε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Δεδομένου του επείγοντος αυτού του ζητήματος, έχουμε λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα και γρήγορα, πολλά από τα οποία έχουν ευρεία βάση και έχουν στόχο τις τιμές. Ωστόσο, τέτοια μέτρα θα επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τους εθνικούς μας προϋπολογισμούς και ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιβραδύνουν την απαραίτητη προσαρμογή στη ζήτηση ενέργειας.

Κοιτάζοντας μπροστά, στοχεύουμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα των μέτρων που λαμβάνονται για τη θωράκιση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε όσους έχουν ανάγκη, αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τις οικονομίες τους από τις επιπτώσεις των πρωτοφανών αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, καθώς η ζώνη του ευρώ είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Ως εκ τούτου, στοχεύουμε να επικεντρώσουμε την στήριξή μας όλο και περισσότερο σε οικονομικά αποδοτικά μέτρα, ιδίως σε μέτρα εισοδήματος που είναι έκτακτα, προσωρινά και στοχεύουν σε ευάλωτα άτομα.

Σχετικά Άρθρα