Αμερικανική κίνηση προτροπής για διάλογο Ελλάδας Τουρκίας – Κρίσιμο το διήμερο 6 και 7 Οκτωβρίου στην Πράγα

 Αμερικανική κίνηση προτροπής για διάλογο Ελλάδας Τουρκίας – Κρίσιμο το διήμερο 6 και 7 Οκτωβρίου στην Πράγα

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου της Ε.Ε. στην Πράγα, η οποία θα διεξαχθεί 6-7 Οκτωβρίου σε ένα περιβάλλον διεθνών αναταραχών και νέων γεωπολιτικών ισορροπιών. Η πιθανή παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, σε μια εποχή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν διάγουν την καλύτερη περίοδο έχουν αναζωπυρώσει τις συζητήσεις αν θα τελικά θα γίνει το τετ α τετ με τον έλληνα πρωθυπουργό .

Ωστόσο, όλα δείχνουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια προτροπή των ΗΠΑ για διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία, προκειμένου να επικρατήσει ηρεμία στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε μία περίοδο που η Ουάσιγκτον εστιάζει με απόλυτο τρόπο την προσοχή της στην αντιμετώπιση της Ρωσίας.

Δεν είναι τυχαία, δε, η συνάντηση του συμβούλου ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέϊκ Σάλιβαν με τον εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ πιο κάτω).

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, η παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο είναι κάτι που επιθυμεί η Ελλάδα, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε έναν γείτονα που να κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Αυτό, ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα ανεχτούμε οποιαδήποτε παραφωνία.

Ακόμα και αν οι δυο ηγέτες δεν συναντηθούν και ο Πρόεδρος της Τουρκίας επιχειρήσει να παρουσιάσει τη χώρα μας ως τον θύτη, όχι μόνο θα λάβει απαντήσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και από το σύνολο της ΕΕ, η οποία έχει ήδη δείξει τις προθέσεις της και στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό της Ελλάδας. Με απλά λόγια, αν υπάρξει πρόκληση θα υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους Κυριακάτικους Times, αφού τόνισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, κατηγόρησε τη γειτονική χώρα για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

«Ο Τούρκος πρόεδρος κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει, αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  • Πάντως ιδιαίτερη σημασία που μπορεί να ερμηνευτεί ως κίνηση προτροπής σε συνάντηση αποτελεί το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον, απέστειλε χθες τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη για συνάντηση με τον επικεφαλής σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. “Συζητήθηκε η σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει η χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η εβδομάδα ξεκινά και με μια άσκηση – μήνυμα στην Άγκυρα, η οποία αμφισβητεί καθημερινά την κυριαρχία των νησιών μας και μάλιστα αυτό εκδηλώνεται από το σύνολο της τουρκικής πολιτικής τάξης. Ο στόλος μας βγαίνει στο Αιγαίο για την άσκηση «Ευνομία». Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Γαλλία θα διεξάγουν ασκήσεις για ανακατάληψη πλωτού γεωτρύπανου και ασκήσεις που έχουν να κάνουν με ελέγχους πλοίων.

Την ίδια ώρα ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μεσούτ Χακίν Τζασίν ο οποίος μίλησε στο OPEN επιχείρησε να μεταθέσει την ευθύνη στην ελληνική πλευρά για όσα συμβαίνουν και υποστήριξε ότι κακώς οι Ελληνες πολιτικοί πηγαίνουν στα ελληνικά νησιά, βγάζοντας μάλιστα φωτογραφίες κάτω από τις ελληνικές σημαίες!

  • Τζασίν: «Ο Μητσοτάκης στέλνει υπουργούς και Στρατηγούς στα ελληνικά νησιά και λένε “Εδώ είμαστε” και στέκονται κάτω από σημαίες!», είπε ο Τζασίν και συνέχισε ακόμη πιο προκλητικά «Αν δεν υπηρετήσετε το Διεθνές Δίκαιο η Τουρκία θα ασκήσει τα δικαιώματά της και θα αμφισβητήσει το καθεστώς των νησιών».

Η δημοσιογράφος του OPEN επεσήμανε τις δεκάδες παραβιάσεις που κάνει καθημερινά η Τουρκία, ωστόσο, αυτός συνέχισε…

  • «Η Τουρκία χρησιμοποιεί στρατηγική ψυχραιμία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εκείνη που κλιμακώνει την ένταση. Αυτό είναι κρίσιμο. Ο εξοπλισμός των νησιών με όπλα είναι βαρύτατη παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης. Είναι λάθος όπως και η στάση των ΗΠΑ και Γαλλίας στο θέμα αυτό», τόνισε. Ο Τζασίν, κατέληξε το παραλήρημα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, λέγοντας αν «ο κ. Μητσοτάκης αλλάξει στάση, τότε ο κ. Ερντογάν θα ανοίξει την πόρτα του διαλόγου».

Σχετικά Άρθρα