Τι συστήνουν οι παιδίατροι φέτος για τον εμβολιασμό των παιδιών έναντι της γρίπης

 Τι συστήνουν οι παιδίατροι φέτος για τον εμβολιασμό των παιδιών έναντι της γρίπης

Απέναντι στις προβλέψεις που μιλούν για έναν δύσκολο επερχόμενο χειμώνα με συνδυασμό έξαρσης του SARSCOV-2 και του ιού της γρίπης, του ‘twindemic’ όπως το αποκαλούν διεθνώς, οι παιδίατροι στη χώρα μας συνιστούν φέτος τον εμβολιασμό κατά της γρίπης σε όλα τα παιδιά μετά την ηλικία των 6 μηνών, καθώς η γρίπη προσβάλει πολύ συχνά τα μικρά παιδιά, τα οποία, στη συνέχεια, τη μεταδίδουν σε γονείς και παππούδες.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

«Η γρίπη φέτος στη χώρα μας έκανε την εμφάνιση της πολύ νωρίς, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ συνήθως εμφανίζεται από τα μέσα Δεκεμβρίου. Ευτυχώς, αυτό ήταν μια παροδική ενδημική νόσος, η οποία μέσα στο Σεπτέμβριο έδειξε ότι τείνει να εξαφανισθεί», εξηγεί στο libre ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας».

Προειδοποιήσεις σχετικά με μια πιθανή συνύπαρξη COVID-19 και γρίπης (ενός ‘twindemic’) εκδίδονται κάθε χειμώνα από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού (στις αρχές του 2020), αλλά τα περιοριστικά μέτρα έναντι της COVID (μάσκα, lockdown, περιορισμένες κοινωνικές επαφές) είχαν ως αποτέλεσμα τα επίπεδα γρίπης να παραμένουν χαμηλά.

Με τον τερματισμό των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού πριν λίγους μήνες, τα ποσοστά κοινωνικών επαφών έχουν επιστρέψει σχεδόν στα επίπεδα πριν από την πανδημία, ενώ η ανοσία στη γρίπη είναι σχετικά χαμηλή.

Συστάσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών έναντι της γρίπης την περίοδο 2022-2023

«Επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επανέλθει τους χειμερινούς μήνες, δεδομένου ότι λόγω της χρήσης της μάσκας και των lockdown δεν είχαμε γρίπη τα δύο προηγούμενα χρόνια, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων συνιστούν τον εμβολιασμό όλων των παιδιών μετά την ηλικία των 6 μηνών, για τους εξής λόγους:

1.      Το εμβόλιο είναι ασφαλές και σχετικά αποτελεσματικό (50-70%)

2.      Η γρίπη προσβάλει κυρίως τα παιδιά, που στην συνέχεια την μεταδίδουν στους ενήλικες, τους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.

3.      Τα περισσότερα παιδιά δεν θα κινδυνεύσουν ιδιαίτερα από την γρίπη. Αρκετά όμως από αυτά θα ταλαιπωρηθούν για πάνω από 5 ημέρες με πολύ υψηλό πυρετό, μεγάλη κακουχία, έντονη κεφαλαλγία, εμετούς και μπορεί να αναπτύξουν πολύ σοβαρές επιπλοκές πχ πνευμονία, εγκεφαλίτιδα κλπ και να χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο. 

4.      Η νοσηρότητα στα παιδιά προκαλεί απουσίες από το σχολείο και ημέρες χαμένες από την εργασία των γονιών.

5.      Η εισαγωγή στο νοσοκομείο ταλαιπωρεί σημαντικά την σωματική και ψυχολογική υγεία  των παιδιών, βάζει την οικογένεια σε περιπέτεια και στοιχίζει πολύ ακριβότερα από όσο στοιχίζει ο εμβολιασμός.

6.      Ο ΠΟΥ θεωρεί ευπαθή ηλικιακή ομάδα τα παιδιά ηλικίας πέντε ετών και κάτω.

7.      Δεν υπάρχει κανένας ισχυρός λόγος για να μην εμβολιάσουμε καθολικά τον πληθυσμό για τη γρίπη. Αντίθετα, το όφελος που θα προκύψει είναι σημαντικό και θα μειώσει τον αριθμό των θανάτων και των επιπλοκών, που έχουμε κάθε χρόνο από το νόσημα αυτό.

Την περίοδο αυτή, που ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιάσουμε όλα τα παιδιά με το εμβόλιο της γρίπης. Θα αποφύγουμε έτσι την επικίνδυνη για την υγεία συνοσηρότητα και θα έχουμε τις λιγότερες εισαγωγές από την γρίπη, στα νοσοκομεία και τις εντατικές, που ακόμα δοκιμάζονται από την πανδημία», καταλήγει ο κ. Κ. Νταλούκας.

Για δύσκολο χειμώνα με γρίπη και Covid προειδοποιούν και οι Βρετανοί υγειονομικοί

Οι ίδιες ανησυχίες εκφράζονται και από υπεύθυνους πολλών άλλων εθνικών συστημάτων Υγείας, όπως της Βρετανίας, που προειδοποίησαν την Τετάρτη (28/9) ότι η αυξημένη κυκλοφορία της γρίπης και η αναζωπύρωση της COVID-19 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν δύσκολο χειμώνα που θα αυξήσει την πίεση στα ήδη ταλαιπωρημένα δημόσια συστήματα υγείας (και το NHS).

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δήλωσε ότι λόγω του κινδύνου είναι σημαντικό όσοι είναι επιλέξιμοι να κάνουν τα εμβόλια κατά της COVID και της γρίπης.

Η Σούζαν Χόπκινς, Επικεφαλής Ιατρικός Σύμβουλος στο UKHSA (UK Health Security Agency) δήλωσε ότι «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα την απειλή της ευρέως επικρατούσας γρίπης (λόγω χαμηλότερων επιπέδων φυσικής ανοσίας και της λιγότερης έκθεσης τους τελευταίους τρεις χειμώνες) και ένα ακόμα κύμα έξαρσης της COVID-19».

Μετά το καλοκαίρι, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κρούσματα COVID-19 και οι νοσηλείες αρχίζουν να αυξάνονται και η Χόπκινς παραδέχτηκε ότι οι πολλές παραλλαγές του κορονοϊού που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή θα μπορούσαν να αποφύγουν την ανοσολογική απόκριση από τον εμβολιασμό σε κάποιο βαθμό.

Περίπου 33 εκατομμύρια βρετανοί είναι επιλέξιμοι για δωρεάν εμβόλιο κατά της γρίπης φέτος και 26 εκατομμύρια είναι επιλέξιμοι για αναμνηστική δόση κατά της COVID-19. Οι ηλικιωμένοι και οι κλινικά ευάλωτοι είναι επιλέξιμοι και για τα δύο, ενώ και τα μικρά παιδιά συνιστάται να κάνουν εμβόλια γρίπης.

Εάν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες σχετικά με τη λεγόμενη ‘twindemic’, θα αυξήσει την πίεση στα ήδη εκτεταμένα νοσοκομεία της Βρετανίας, τα οποία προσπαθούν να καλύψουν τις διαδικασίες (χειρουργεία – τακτικές νοσηλείες) που καθυστέρησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις προσωπικού.

Την Τρίτη (27/9), ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Keir Starmer δήλωσε ότι ανησυχεί πραγματικά για το πόσες ζωές κινδυνεύουν αυτόν τον χειμώνα, δεδομένης της πίεσης στο NHS.

Σχετικά Άρθρα