Ανάλυση The National Interest: Πρέπει ο Μπάιντεν να κλείσει τον Turkish Stream όπως έκανε με τον Nord Stream 2; -Τι σημαίνει για EastMed και Ελλάδα

 Ανάλυση The National Interest: Πρέπει ο Μπάιντεν να κλείσει τον Turkish Stream όπως έκανε με τον Nord Stream 2; -Τι σημαίνει για EastMed και Ελλάδα

Άρθρο του Michael Rubin με τίτλο: «Ο Μπάιντεν θα πρέπει να επιφυλάσσει στους τουρκικούς ενεργειακούς διαδρόμους την ίδια μεταχείριση που έδωσε τελικά στο Nord Stream 2 και για τους ίδιους λόγους» («Biden should give trans-Turkish energy corridors the same treatment he ultimately gave Nord Stream 2, and for the same reasons») δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού The National Interest.

Κεντρική θέση του άρθρου είναι ότι κάθε νέος αγωγός που διέρχεται από την Τουρκία αποτελεί κακή ιδέα γιατί ενθαρρύνει τόσο την Τουρκία όσο και το Αζερμπαϊτζάν – καθεστώτα που δεν αρέσκονται να ζουν εντός των συνόρων τους – ενώ καθιστά τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες επιρρεπείς σε εκβιασμούς.

To άρθρο αποκτά και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς η βασική πηγή ροής αερίου προς την Ελλάδα γίνεται μέχρις ώρας από τον Turk stream, οπότε η εξασφαλισμένη επάρκεια για την χώρα μας θα μπορούσε να διασαλευτεί σε μία τέτοια περίπτωση. Από την άλλη θα μπορούσε να αποτελέσει και μία πτυχή που θα επιβαρύνει έτι περαιτέρω την ελληνοτουρκική κρίση.

Ο Ρούμπιν θεωρεί ότι εφόσον το βασικό μέλημα για τα ενεργειακά προγράμματα της Μεσογείου είναι το συμφέρον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (Biden) δεν θα πρέπει να επιτρέψει τους ενεργειακούς διαδρόμους που διασχίζουν την Τουρκία όπως ακριβώς έκανε και για τον Nord Stream 2.

Στο άρθρο επικρίνεται η άρση, από την Διακυβέρνηση Biden, της υποστήριξης του αγωγού EastMed με την αιτιολογία της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου και παραθέτει τρία επιχειρήματα εναντίον αυτής της απόφασης.

Πρώτον, οι εκτιμήσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν μεγαλύτερη σημασία από τους διπλωμάτες που δεν έχουν επιχειρηματική εμπειρία ούτε εμπειρία για το οικονομικό διακύβευμα τους προγράμματος.

Δεύτερον, αγνοείται το γεγονός ότι αν και οι αγωγοί δια μέσου της Τουρκίας μπορεί να είναι φθηνότεροι εφόσον μεταφέρουν αέριο, εντούτοις ο αγωγός EastMed που θα μετέφερε αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ευρώπη παρακάμπτοντας της Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, θα υποστήριζε την ανάπτυξη του πράσινου καύσιμού του υδρογόνου από την Κύπρο.

Μία επένδυση που στο μέλλον θα απέφερε περισσότερα.

Τέλος, καθώς η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Biden αγνοεί τον κίνδυνο να ανταλλάξει την εξάρτησή του από τον έναν δικτάτορα στον άλλο.

Όπως αναφέρεται, μέρος της «στρατηγικής σοφίας» της συνεργασίας για τον EastMed είχε να κάνει με την λογική του καρότου και του μαστίγιου.

Ωθούσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) όχι μόνο να υποστηρίξει την αμερικανική συνεργασία στο EastMed Gas Forum αλλά και απέκλειε την Τουρκία όσο καιρό η τελευταία παρέμενε μία αυταρχική και αποσταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή.

Από αυτήν την προσέγγιση έφυγαν οι ΗΠΑ στο όνομα της προώθησης της συμπερίληψης. Καθώς η ExxonMobil συνεχίζει να βρίσκει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, οι προσπάθειες του State Department να έχει η Τουρκία λόγο στο κυπριακό αέριο είναι αντιπαραγωγικές για δύο λόγους.

Πρώτον, νομιμοποιεί τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Τουρκίας και την παράνομη κατοχή στο βόρειο μέρος της Κύπρου.

Δεύτερον, ενθαρρύνει τον συνεχιζόμενο αλυτρωτισμό εναντίον της Ελλάδας σηματοδοτώντας ότι η επιμονή υπερισχύει της αλήθειας όταν πρόκειται για παράνομες εδαφικές αρπαγές.

Σήμερα, οι Τούρκοι επίσημοι καυχώνται ότι θα διπλασιάσουν τη διαμετακόμιση του αερίου και του πετρελαίου προς την Ευρώπη. Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι σχεδιάζουν να το πράξουν αυτό ξεπλένοντας τις ρωσικές επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες, ενισχύοντας τη δικτατορία του Αζερμπαϊτζάν και ενδυναμώνοντας το Ιράν.

Πηγή: The National Interrest, hellasjournal.com

Σχετικά Άρθρα