Σβαρτσενέγκερ στο Άουσβιτς : ”Ας καταπολεμήσουμε μαζί τις προκαταλήψεις και ας τις τερματίσουμε μια για πάντα”

 Σβαρτσενέγκερ στο Άουσβιτς : ”Ας καταπολεμήσουμε μαζί τις προκαταλήψεις και ας τις τερματίσουμε μια για πάντα”

«Είμαι γιος ενός Ναζί που υπηρέτησε στο γερμανικό στρατό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε την Τετάρτη φθάνοντας στο στρατόπεδο του Άουσβιτς στην Πολωνία ο 75χρονος αθλητής, ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Ο Αυστριακός αστέρας του Χόλυγουντ μετέβη στο ναζιστικό στρατόπεδο μαζί με τον Σάιμον Μπέργκσον, που είναι γιος Εβραίου που επέζησε του ολοκαυτώματος και τώρα είναι πρόεδρος του «Ιδρύματος Εβραϊκού Κέντρου Άουσβιτς». Ο Σβαρτσενέγκερ κάλεσε, λοιπόν, τον κόσμο να αγωνιστεί ενάντια στο μίσος και τις διακρίσεις, δηλώνοντας:

υτός και εγώ είμαστε η δεύτερη γενιά και αγωνιζόμαστε μαζί ενάντια στις προκαταλήψεις, το μίσος και τις διακρίσεις».

Ο Μπέργκσον από την πλευρά του τόνισε:

«ΟΆρνολντ και εγώ είμαστε η ζωντανή απόδειξη πως μέσα σε μία γενιά το μίσος μπορεί να σβηστεί εντελώς. Κυβερνήτη, σας ευχαριστούμε, που ήσασταν μαζί μας σήμερα».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Σβαρτσενέγκερ συναντήθηκε και με την Λιντίγια Μαξίμοβιτς που μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο όταν ήταν τριών ετών και υπέστη τα απάνθρωπα πειράματα του Δρ Μένγκελε.

Arnold Schwarzenegger, left, hugs Holocaust survivor Lydia Maksimovicz, right, in Oswiecim, Poland, Wednesday, Sept. 28, 2022. Film icon Arnold Schwarzenegger visited the site of the Nazi German death camp Auschwitz on Wednesday to send a message against hatred. The “Terminator” actor was given a tour of the site, viewing the barracks watchtowers and the remains of gas chambers that endure as evidence of the German extermination of Jews, Roma and others during World War II. (AP Photo/Michal Dyjuk)

Πριν αποχωρήσει από το στρατόπεδο του Άουσβιτς ο Σβαρτσενέγκερ έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του ιστορικού χώρου την εμβληματική φράση του: «Θα επιστρέψω» (“I’ll be back”) που έλεγε στην ταινία «Ο εξολοθρευτής».

Σχετικά Άρθρα