Πολιτική συμφωνία …για τα προσχήματα στις Βρυξέλλες- Πού κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας- Εκτός ατζέντας το πλαφόν

 Πολιτική συμφωνία …για τα προσχήματα στις Βρυξέλλες- Πού κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας- Εκτός ατζέντας το πλαφόν

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως αναφέρει μήνυμα της τσεχικής προεδρίας στο Twitter, κατέληξαν σε συμφωνία για 1) υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, 2) ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες και 3) συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Όπως μεταδίδει η “Καθημερινή”:

Η πολιτική συμφωνία για την καταπολέμηση της συνεχιζόμενης ανόδου των ενεργειακών τιμών που επετεύχθη κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες έδειξε πώς παραμένει το χάσμα εντός της Ένωσης σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Ως προς το πρώτο σκέλος, δηλαδή την ηλεκτρική ενέργεια, η επίσημη υιοθέτηση της πρότασης θα ολοκληρωθεί με γραπτή διαδικασία πιθανότατα έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Η πρόταση περιλαμβάνει:

-μέτρα για τη μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής,
-μέτρα για την είσπραξη των πλεονασματικών εσόδων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και
-την συνεισφορά αλληλεγγύης από τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων, τα οποία θα ανακατευθυνθούν προς την στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, η αρχική πρόταση της Επιτροπής αφορούσε έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% και έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% για την κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής. Η πρόταση, επίσης, προβλέπει πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, πυρηνικά και λιγνίτη στα 180 ευρώ/MWh.

Σχετικά Άρθρα