Ελληνοτουρκικά: Αυξημένη επιφυλακή σε 4 επικίνδυνα πεδία – “Θερμό επεισόδιο θα σημάνει γενική σύρραξη”

 Ελληνοτουρκικά: Αυξημένη επιφυλακή σε 4 επικίνδυνα πεδία – “Θερμό επεισόδιο θα σημάνει γενική σύρραξη”

Η επιθετική ρητορική της Άγκυρας σε βάρος της χώρας μας συνεχίζεται… με διαλείμματα. Στόχος το νέο τουρκικό αφήγημα ότι η Τουρκία απειλείται από την Ελλάδα και υπό αυτήν την έννοια έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα. Η Αθήνα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή τηρεί και διεθνοποιεί το θέμα θυμίζοντας την ύπαρξη του τουρκικού casus belli και δηλώνοντας έτοιμη για κάθε -απευκταίο μεν, υπαρκτό δε- σενάριο.

Ειδικότερα επικερντρώνει σε 4 επικίνδυνα πεδία:

  • Στο μεταναστευτικό, με τις υβριδικές απειλές στον Έβρο και την εργαλειοποίηση κατατρεγμένων ανθρώπων.
  • Στους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έμφαση δίνουν και την τελευταία πρόκληση της navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες δυτικά της Λέσβου, στην καρδιά του Αιγαίου.
  • Στο αφήγημα για αποστρατικοποίηση των νησιών, το οποίο συνδέουν και με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.
  • Στην Κύπρο, τώρα απειλώντας και με ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στα κατεχόμενα, με αφορμή την άρση του εμπάργκο όπλων στη Μεγαλόνησο από τις ΗΠΑ.

Η εφημερίδα Hurriyet σημειώνει ότι η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει όλες τις πλευρές πως θα αυξηθεί η ένταση στην περιοχή, σε περίπτωση που συνεχιστεί η μεταφορά όπλων στα ελληνικά νησιά.

Επιπλέον εκνευρισμό προκάλεσε στην Τουρκία η επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά στις έδρες μονάδων και επιτηρητικών φυλακίων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού σε ελληνικά νησιά

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Γενικού Επιτελίου της Τουρκίας δήλωσε στο Haber Global ότι «οι ΗΠΑ μαζί με τεθωρακισμένα έστειλαν στα νησιά και συστήματα αεράμυνας».

Ο Ισμαήλ Χακί Πεκίν ανέφγερε: «Ναι, εμποδίζουν και λαμβάνουν μέτρα, το κάνουν για να εμποδίσουν τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας σε Αιγαίο και Θράκη. Εμείς αυτό βλέπουμε, διότι μαζί με τα ταθωρακισμένα εκεί μεταφέρουν και συστήματα αεράμυνας.

» Έχουν αντιαεροπορικό σύστημα τριών μετώπων. Η πρώτη γραμμή αεράμυνας είναι το μέτωπο των νησιών, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, αμέσως μετά είναι το μέτωπο αεράμυνας στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και το τρίτο μέτωπο είναι η ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας. Εκεί έχουν και τα Patriot, αυτό το κάνουν για να εμποδίσουν τα αεροσκάφη μας. Aυτή είναι μια πρόβα».

Xθές, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, τάχθηκε υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.

Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν και υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες χαρακτηρίζοντας την πάλι «κακό γείτονα».

Έστρεψε τα βέλη και προς την ελληνική ηγεσία ισχυριζόμενος ότι «έκαναν και κάνουν πάντα αυτά τα πράγματα για να θολώσουν τα νερά εδώ, να αναστατώσουν τα πράγματα».

Σχετικά με το Αιγαίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είναι μια «θάλασσα φιλίας», αλλά τα «πλούτη να μοιράζονται δίκαια».

«Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα με συνομιλίες. Ας έρθουν στην Τουρκία, να πάμε εμείς στην Ελλάδα, να συναντηθούμε».

«Δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική. Κυρίως κάποιοι πολιτικοί, για δικούς τους εσωτερικούς υπολογισμούς, έχουν μια επιθετική στάση εναντίον της Τουρκίας» είπε επίσης και συνέχισε:

«Εμείς πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με συνομιλίες με ειρηνικό τρόπο. Δυστυχώς τώρα η Ελλάδα συμπεριφέρεται ως κακός γείτονας. Και κάθε φορά δυστυχώς συγκεκριμένοι άνθρωποι, πολιτικοί, τα κάνουν αυτά για να θολώσουν τα νερά και να ανακατέψουν τα πράγματα

» Εμείς θέλουμε το Αιγαίο να γίνει μια θάλασσα φιλίας και ο πλούτος του Αιγαίου να μοιραστεί δίκαια και να λυθούν τα προβλήματα με συνομιλίες με ειρηνικό τρόπο και μεθόδους. Κάθε φορά τους έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες. Αν θέλουν ας έρθουν στην Τουρκιά αν θέλουν ας μας καλέσουν να πάμε στην Ελλάδα Να συναντηθούμε να συνομιλήσουμε και να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Δεσποτόπουλος: Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου θα υπάρξει σύρραξη

«Οι Τούρκοι είναι ενοχλημένοι από τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν διαρκώς τη σχέση τους με την Ελλάδα αλλά και με την Κύπρο» δήλωσε στην ΕΡΤ ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, σχολιάζοντας την επιθετική ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο την Τετάρτη έφτασε στο σημείο να κατηγορεί την Ελλάδα για «ολοένα και πιο προκλητικές ενέργειες» και τις ΗΠΑ για μη τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ των δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο, πίσω από την προκλητική ρητορική των Τούρκων είναι και το θέμα της ουσίας.

  • «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα. Έχουν προχωρήσει σε άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Όλα αυτά είναι δηλωτικά το σε πόσο δύσκολη θέση έχει έρθει η Τουρκία στις σχέσεις της με τη Δύση. Και αυτό όχι φυσικά εξαιτίας της Δύσης και σε καμία περίπτωση βέβαια όχι λόγω της Ελλάδας, αλλά λόγω της διπολικής πολιτικής της Τουρκίας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης γενικότερα».

Αναφερόμενος στους εξοπλισμούς των δύο κρατών με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, τόνισε ότι αν εμείς είχαμε τα χρήματα να αγοράσουμε τα F-35 θα μπορούσαμε να τα πάρουμε σε μια μέρα. Η Τουρκία προσπαθεί, πιέζει, παρακαλεί για να αποκτήσει αεροσκάφη προηγούμενης γενιάς. Αυτό, όπως είπε, είναι δηλωτικό των κακών σχέσεων αυτή τη στιγμή Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή Δύσης και Τουρκίας.

Ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας όσα λέγονται καθημερινά από τούρκους αξιωματούχους, έκανε λόγο για «εθνικιστική έξαρση από την Τουρκία», η οποία- όπως είπε- είναι «παρατεταμένη και πρωτοφανής.

Εκτιμώντας τι να περιμένουμε από τους γείτονές μας ο κ. Δεσποτόπουλος δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν θέλει μια ολική στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα, διότι ξέρει πολύ καλά ότι έχει ένα τουλάχιστον αβέβαιο αποτέλεσμα και θα έχει πάρα πολλές απώλειες. Αυτό που πιθανά να προσπαθεί η Τουρκία να κάνει είναι να δημιουργεί μια τεχνητή ένταση λεκτική, όχι στο πεδίο απαραίτητα ,προκειμένου να πιέσει την Ελλάδα και την Κύπρο να υποχωρήσουν στο θέμα των θαλασσίων ζωνών».

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, «η Τουρκία με πειρατεία προσπαθεί να οικειοποιηθεί θαλάσσιες ζώνες που δεν είναι δικές της. Η Ελλάδα και η Κύπρος φυσικά τις προασπίζονται, με αποτέλεσμα η Τουρκία να εκνευρίζεται, να γίνεται πιο επιθετική προκειμένου να υποχωρήσουμε στο θέμα αυτό». Και όπως προσέθεσε, «η Ελλάδα δεν είναι ούτε Λιβύη μετά από εμφύλιο, ούτε Συρία, ούτε Αρμενία ή Ναγκόρνο Καραμπάχ με σοβιετικά όπλα της δεκαετίας του ’90. Το ξέρει αυτό πολύ καλά ο Ταγίπ Ερντογάν».

Αναλύοντας την τακτική του Τούρκου προέδρου υποστήριξε ότι «μπορεί να δημιουργήσει μια τοπική θερμή κατάσταση, προκειμένου -υπό την απειλή μάλλον της ένοπλης σύγκρουσης- να προχωρήσουμε σε μία διευθέτηση πραγμάτων και σε μια συζήτηση πραγμάτων που εμείς δεν συζητούμε ή να πιέσει τη διεθνή κοινότητα να μας σπρώξει στο να συζητήσουμε τέτοια θέματα».

  • Ερωτηθείς για το πώς θα αντιδράσει η χώρα μας σε ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο ο κ. Δεσποτόπουλος ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει απαντήσει ξεκάθαρα ότι ένα τοπικό θερμό γεγονός δεν θα μείνει αναπάντητο, αλλά θα σημαίνει μια ολική σύρραξη. Και νομίζω ότι αυτό το έχει καταλάβει ο Ταγίπ Ερντογάν».

Σχολιάζοντας τον «παράγοντα τουρκικές εκλογές» και το πόσο επηρεάζουν τα ελληνοτουρκικά δήλωσε ότι αν θα υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας ξανά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτό θα δοθεί μετά τις εκλογές. Γιατί, όπως τόνισε, «όλοι οι δρώντες στην Τουρκία, προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από αυτό».

Επιχειρώντας να προβλέψει τις πιθανές κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Δεσποτόπουλος δήλωσε ότι θα παραμείνει στις εθνικιστικές εξάρσεις και χαμηλής έντασης μεμονωμένα επεισόδια, όπως προσπάθεια υπερπτήσεων, παραβιάσεις του εναέριου χώρου, πιθανά και αξιοποίηση κάποιου ερευνητικού γεωθερμικού σκάφους του προς τη Μεσόγειο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

  • Όσον αφορά την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών επεσήμανε ότι «δυστυχώς αυτή τη στιγμή οι πόρτες του διαλόγου είναι κλειστές. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, διότι στην πολιτική δεν έχεις μόνο το σχέδιο. Κάποιες φορές έχεις και το ατύχημα και τα ατυχήματα διευθετούνται πολύ πιο εύκολα εάν έχεις διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να πει ότι «οι Τούρκοι παραλογίζονται» με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν ένα βήμα θεωρούν οι Τούρκοι το να δεχτούμε να συζητήσουμε, για παράδειγμα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, να αποδεχτούμε την ύπαρξη γκρίζων ζωνών, να μιλήσουμε για διχοτόμηση για την Κύπρο, αυτό το βήμα η Ελλάδα δεν πρόκειται να το κάνει ποτέ».