Στενός συνεργάτης Ζελένσκι: “Οι πρώτοι που επιστράτευσε ο Πούτιν είναι ήδη νεκροί”

 Στενός συνεργάτης Ζελένσκι: “Οι πρώτοι που επιστράτευσε ο Πούτιν είναι ήδη νεκροί”

Ο Ολεκσέι Αρεστόβιτς, ένας από τους σημαντικότερους και πιο στενούς στρατιωτικούς συμβούλους του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραχώρησε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα «Bild» μιλώντας για το πότε εκτιμά ότι θα τελειώσει ο πόλεμος στη χώρα του αλλά και για το τι έχει στο μυαλό του ο Ρώσος πρόεδρος.

«Ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει έως το καλοκαίρι του 2023», λέει ο 47χρονος Ουκρανός που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Ζελένσκι. Προσθέτει επίσης ότι οι πρώτοι Ρώσοι έφεδροι που επιστρατεύτηκαν είναι ήδη νεκροί! Αναφερόμενος στην στρατιωτική κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές που θέλει να προσαρτήσει ο Ρώσος πρόεδρος, ο στενός σύμβουλος του πρόεδρου της Ουκρανίας είπε χαρακτηριστικά :

«Χτυπήσαμε με πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς – HIMARS– την Χερσώνα… Συνεχίζουμε την επίθεσή μας στην πόλη Λιμάν και έχουμε σχεδόν περικυκλώσει τις ρωσικές δυνάμεις. Σταματήσαμε επίσης την επίθεσή τους στο Μπαχμούτ». Ερωτηθείς για τα σχέδια του Πούτιν μετά την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών που έχει βάλει στο… μάτι, ο Αρεστόβιτς τόνισε: «Νομίζω ότι θα στείλει πολλά στρατεύματα για να υπερασπιστούν την περιοχή. Θα μπορούσε να μας δώσει τελεσίγραφο λέγοντας ότι υπερασπίζεται το ρωσικό έδαφος και να μας απειλήσει με πυρηνικά όπλα. Αλλά νομίζω ότι όλα αυτά είναι απλώς μια μπλόφα. Νομίζω ότι οι Ρώσοι θέλουν απλώς να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική τους θέση. Θέλουν να μας τρομάξουν και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις».

Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε τον συλλογισμό του σύμφωνα με τον οποίο, ο Πούτιν μπλοφάρει με τα πυρηνικά. «Αν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα, όλες οι διεθνείς συμφωνίες θα παγώσουν. Κάθε χώρα θα πει: Θέλουμε κι εμείς ένα πυρηνικό όπλο! Γιατί οι μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλες, δεν μπορούν να μας προσφέρουν καμία ασφάλεια. Νομίζω ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τους εφέδρους στις κατεχόμενες περιοχές ς, αλλά εμείς θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Η εξόντωση των στρατιωτών που επιστράτευσε δεν θα είναι δύσκολη για εμάς».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, πολλοί από αυτούς που θα βρεθούν στο μέτωπο θα πεθάνουν. «Μερικοί από αυτούς έχουν ήδη πεθάνει στην περιοχή Χάρκοβο. Κάποιοι από αυτούς στρατολογούνται και πέντε μέρες αργότερα βρίσκονται στο μέτωπο». Στην ερώτηση, «Πόσοι από τους 300.000 Ρώσους εφέδρους θα επιβιώσουν;», ο Ουκρανός συνεργάτης του Ζελένσκι ήταν σαφής: «Κανείς. Δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένοι, δεν έχουν φάρμακα και κραδαίνουν σκουριασμένα όπλα . Δεν έχουν καμία εκπαίδευση, είναι τρομερό. Είναι σαν ένας επαγγελματίας πυγμάχος να πολεμά έναν μαθητή».

Για τον Αρεστόβιτς, οι Ρώσοι έχουν ήδη χάσει το 70% των στρατιωτών τους. «Νομίζω ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να προσπαθήσει να προχωρήσει περαιτέρω στην περιοχή του Ντόνετσκ – αλλά αυτό είναι αδύνατο για αυτόν. Θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί την προσαρτημένη περιοχή και θα μας απειλήσει με πυρηνικά όπλα. Θα μπορούσε να προκαλέσει για διαπραγματεύσεις χρησιμοποιώντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Θα μπορούσε να κάνει πράγματα όπως να ανατινάξει τις γραμμές φυσικού αερίου της Ουκρανίας».

Σχετικά Άρθρα