Αβεβαιότητα: Η νέα πραγματικότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία – Ύφεση, ακριβό χρήμα, πληθωρισμός στα ύψη

 Αβεβαιότητα: Η νέα πραγματικότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία – Ύφεση, ακριβό χρήμα, πληθωρισμός στα ύψη

Οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης δέχτηκαν νέες ισχυρές πιέσεις λόγω της “επίθεσης” στα ομόλογα της Μ. Βρετανίας, που οδήγησε την Τράπεζα της Αγγλίας σε “πυροσβεστική” παρέμβαση.

Χαρακτηριστικά, έτσι, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ξεπέρασε και το 5% βάσης για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 4,38%. Και βέβαια, όπως τόνισε, σε δηλώσεις του στην Naftemporiki TV ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το ταμειακό “μαξιλάρι” των 38 δισ. ευρώ, που χτίστηκε με οδύνες από την προηγούμενη κυβέρνηση και συντηρήθηκε με επιμέλεια από την σημερινή δημιουργεί το βασικό δίχτυ ασφαλείας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Πάντως, εν μέσω μιας κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης στο μέτωπο με τη Ρωσίας με νέες κυρώσεις προ των πυλών αλλά και ενδείξεις για μεταφορά των εντάσεων του πολέμου ακόμη και σε άλλα πεδία, μόνο ανησυχία φέρνουν οι προβλέψεις για υφεσιακή πορεία της οικονομίας αλλά και περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού.

Η αβεβαιότητα είναι η μόνη σταθερά, στην Ευρωπαϊκή οικονομία, που βλέπει τις “σειρήνες” της ύφεσης να ηχούν αλλά και τον πληθωρισμό εν όψει και των αυριανών ανακοινώσεων της Eurostat

Κι όλα αυτά μια εβδομάδα πριν το Eurogroup αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να βάλουν σε τροχιά αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση αλλά και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και βέβαια της καθοδικής πορείας της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Ευρωζώνης με βάση το Bloomberg, θα συρρικνωθεί κατά 0,9% τον χειμώνα του 2022-2023, ενώ στο δυσμενές σενάριο η ύφεση θα εκτιναχθεί κοντά στο 5% (για την ακρίβεια στο 4,7%).

Επίσης η γερμανική οικονομία, που δίνει το ρυθμό σε όλη την Ευρωζώνη, εκτιμάται ότι θα διολισθήσει σε ύφεση από το γ’ τρίμηνο του έτους, κυρίως εξαιτίας του δραματικού περιορισμού της καταναλωτικής διάθεσης των πολιτών, όπως εκτιμούν τα τέσσερα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας στην περιοδική έκθεσή τους, η οποία θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Reuters, η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ 0,2% για το γ’ τρίμηνο και 0,6% για το δ’ τρίμηνο, ενώ στο α’ τρίμηνο του επόμενου έτους θα περιοριστεί στο 0,4%. Η γερμανική οικονομία αναμένεται κατόπιν να επανέλθει σταδιακά σε ελαφρώς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ενδιαφέρον έχει ότι τα οικονομικά ινστιτούτα, το IW του Κιέλου, το ΙΜΚ του Ντίσελντορφ, το ISW του Μονάχου και το ΙΖΑ της Βόννης, τα οποία έχουν ανεπίσημο ρόλο συμβούλου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αναμένεται να επισημάνουν ακόμη ότι η τάση συρρίκνωσης της οικονομίας οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση της κατανάλωσης, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού. Η κατανάλωση, θα αναφέρεται στην έκθεση, θα αρχίσει να ανακάμπτει το επόμενο καλοκαίρι. Κι αυτό βέβαια αφορά άμεσα χώρες όπως η Ελλάδα που περιμένουν τόσο τους Γερμανούς τουρίστες αλλά και τις εξαγωγές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης για να πάρουν “οξυγόνο”.

  • Άλλη μια απειλή που καθίσταται βασική για την πορεία των οικονομιών είναι και ο πληθωρισμός. Αύριο αναμένεται μάλιστα η Eurostat να ανακοινώσει τις τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη για τον μήνα Σεπτέμβριο με τις εκτιμήσεις να “δίνουν” ποσοστά στο 9,7% από 9,1% τον Αύγουστο. Και βέβαια αυτό τροφοδοτεί και τις νέες αυξήσεις επιτοκίων από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Πάντως την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός φέτος θα κλείσει μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση στο 9% έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας. Παράλληλα εκτίμησε ότι θα αποκλιμακωθεί στο 3% το 2023.

Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν παραπέμπουν σε ποσοστά 8,1% για το 2022 και 5,5% για το 2023. Το δε ΙΟΒΕ εκτιμά τον εφετινό πληθωρισμό στο 9% – 9,6%, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει καταγράψει ακόμη και σενάριο στο 11%.

Πηγή: news247

Σχετικά Άρθρα