Spiegel: Η Gazprom απειλεί με διακοπή της παράδοσης φυσικού αερίου – Η Δύση “βλέπει” σαμποτάζ στην Βαλτική – Φόβοι για καταστροφή του Nord Stream

 Spiegel: Η Gazprom απειλεί με διακοπή της παράδοσης φυσικού αερίου – Η Δύση “βλέπει”  σαμποτάζ στην Βαλτική – Φόβοι για καταστροφή του Nord Stream

Χοντρό παιχνίδι με το φυσικό αέριο…

Η ουκρανική κρατική εταιρεία Naftogaz ζήτησε την επιβολή προστίμων στον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom, για όγκους φυσικού αερίου που δεν έχουν παραδοθεί.

Από την πλευρά της, η Gazprom απειλεί μέχρι και με… διακοπή των παραδόσεων στην Ευρώπη, μεταδίδει το Spiegel.

Η διαμάχη για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας κορυφώνεται και προκαλεί περαιτέρω δυσκολίες στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Η Gazprom έχει απειλήσει τώρα με κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της παράδοσης.

Η Gazprom αντλεί λιγότερο φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας από το ξέσπασμα της ρωσικής εισβολής. Και οι δύο πλευρές θεωρούν η μία την άλλη υπεύθυνη για τις μικρότερες ποσότητες. «Οι υπηρεσίες που δεν παρέχονται από την Ουκρανία δεν πρέπει να πληρώνονται», δήλωσε η εταιρία την Τρίτη (27/9).

Λόγω του πολέμου, η Ουκρανία είχε εγκρίνει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μόνο σε έναν σταθμό, σε μια περιοχή πλήρως ελεγχόμενη από τη χώρα. Όμως, η Ρωσία δεν θέλει πλέον να τη χρησιμοποιεί για να αντλεί ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ουκρανική κρατική εταιρεία Naftogaz κατέθεσε αγωγή κατά της Gazprom σε ελβετικό διαιτητικό δικαστήριο προκειμένου να επιτύχει τη διαμετακόμιση για τον συμβατικά συμφωνημένο μέγιστο όγκο παράδοσης παρά τη χαμηλότερη απόδοση.

Η Gazprom αρνείται να πληρώσει αυτά τα πρόστιμα επειδή η εταιρεία δεν θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο για τη μείωση των προμηθειών. «Η Gazprom θεωρεί την κατάθεση αγωγής από τη Naftogaz ως εχθρικό βήμα και συνέχιση της άδικης συμπεριφοράς της ουκρανικής εταιρείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εάν η Naftogaz συνεχίσει με αυτή τη στάση, η Gazprom θεωρεί ότι αυτό θα οδηγήσει σε ρωσικές κυρώσεις σε βάρος της. Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις θα απαγορεύσουν στην Gazprom να πληρώνει για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της γειτονικής χώρας.

Έτσι, μια απώλεια διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς οι αγωγοί της Βαλτικής Θάλασσας Nord Stream 1 και 2 δεν χρησιμοποιούνται επίσης.

Η Δύση «βλέπει» σαμποτάζ

Η Δανία και η Σουηδία μιλούν για δολιοφθορά μετά τις διαρροές σε αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα: Οι αγωγοί Nord Stream χάνουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου. Τι σημαίνει όμως αυτό για τη ναυτιλία, το περιβάλλον αλλά και τις τιμές του φυσικού αερίου;

Εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων αερίου που ρέουν τώρα στη Βαλτική, στα πληγέντα σημεία τα πλοία πρέπει να παρακάμψουν την περιοχή.

Η ζημιά είναι προφανώς μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel.

Πώς θα μπορούσαν να προέκυψαν οι διαρροές;

Όπως και άλλες χώρες, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η Δανία και η Σουηδία μιλούν για σαμποτάζ. Στη Δανία, οι αρχές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πράξεις ήταν σκόπιμες και όχι ατύχημα, δήλωσε η πρωθυπουργός Mette Frederiksen. Σε σύντομο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκαν αρκετές εκρήξεις στο σημείο. Ούτε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πιστεύει σε σύμπτωση.

Σύμφωνα με το Spiegel, η CIA είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία πριν από εβδομάδες για πιθανές επιθέσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Ουκρανία καθώς και ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγορούν τη Ρωσία: Ήταν μια «τρομοκρατική επίθεση που σχεδιάστηκε από τη Μόσχα», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Η ΕΕ έχει ήδη απειλήσει με αντίμετρα εάν επιβεβαιωθεί η θεωρία της δολιοφθοράς. Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ενεργειακής υποδομής της Ευρώπης «θα απαντηθεί με μια ισχυρή και κοινή απάντηση», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο σουηδικός εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SVT αναφέρει ότι οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις κοντά στους αγωγούς Nord Stream τις τελευταίες 36 ώρες.

Σύμφωνα με το γερμανικό κέντρο γεωλογικών ερευνών GFZ, ένας σεισμογράφος στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας κατέγραψε δύο φορές δονήσεις την Τρίτη (27/9).

Δείτε το βίντεο που δημοσιοποίησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δανίας

Είναι επικίνδυνες οι διαρροές;

Η ακριβής σύνθεση του αερίου που διαφεύγει δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, το κύριο συστατικό του είναι το μεθάνιο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία για το Περιβάλλον και τη Διατήρηση της Φύσης (BUND), τα ζώα θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο, αλλά το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον. Ωστόσο, το Υπουργείο, η Γερμανική Περιβαλλοντική Βοήθεια (DUH) και η BUND βλέπουν μια απειλή για το κλίμα από το μεθάνιο που διαφεύγει: η ουσία είναι 25 φορές πιο επιβλαβής για την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα.

Οι διαρροές μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνες για τα πλοία: Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας, τα πλοία μπορεί να χάσουν την άνωση εάν εισέλθουν στην περιοχή. Υπάρχει επίσης κίνδυνος ανάφλεξης. Επομένως, τα πλοία πρέπει να παρακάμψουν το σημείο.

Σύμφωνα με τις αρχές, δεν υπάρχει κίνδυνος έξω από τη ζώνη, ούτε καν για τους κατοίκους του Bornholm και του μικρού γειτονικού νησιού Christiansø.

Τι σημαίνει αυτό για την παροχή αερίου;

Κανένα αέριο δεν έχει διοχετευτεί μέσω του Nord Stream 1 από την 1η Σεπτεμβρίου – και ο Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία. Ωστόσο, οι τιμές στα χρηματιστήρια φυσικού αερίου της Ευρώπης μειώθηκαν πρόσφατα και οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι γεμάτες με πάνω από 90%. Εκτός και αν κάνει πολύ κρύο ή υπάρχουν μεγάλες διαταραχές στον εφοδιασμό, για παράδειγμα από τη Νορβηγία ή τις ΗΠΑ, μια έλλειψη φυσικού αερίου στη Γερμανία αυτό το χειμώνα θεωρείται απίθανη.

Θα μπορέσει ξανά ο Nord Stream να μεταφέρει φυσικό αέριο;

Σύμφωνα με τη δανική κυβέρνηση, η μέτρηση του αντίκτυπου των διαρροών θα είναι πιθανώς δυνατή σε μία έως δύο εβδομάδες. Ο Δανός υπουργός Άμυνας, Morten Bødskov, κατέστησε σαφές ότι η τρέχουσα πίεση στους σωλήνες και η ποσότητα του αερίου που διαρρέει εμποδίζει την επιθεώρηση. «Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα συνεισφέρει την τεχνογνωσία του στην έρευνα», δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ .

Μακροπρόθεσμα, τίθεται το ερώτημα εάν οι αγωγοί θα επανέλθουν ποτέ σε λειτουργία. Μια επισκευή μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρή. Το Tagesspiegel αναφέρει ότι οι αγωγοί θα μπορούσαν να διαβρωθούν λόγω του θαλασσινού νερού, επομένως θα πρέπει να επισκευαστούν γρήγορα.

Όσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποκλείει το να τεθεί σε λειτουργία ο Nord Stream 2, είναι απίθανο η Gazprom να επενδύσει μεγάλα ποσά για την αποκατάσταση. Για τον Nord Stream 1, οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες- αλλά δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία και η Γερμανία θα ενδιαφέρονται να τον επανεκκινήσουν, καταλήγει το δημοσίευμα του Spiegel.

Η Ρωσία θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ρωσία θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις διαρροές στους Nord Stream 1 και 2, αφού κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να απαντήσει εάν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τη «δολιοφθορά», ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική διπλωματία.

«Η Ρωσία σκοπεύει να ζητήσει επίσημη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο των προκλήσεων σχετικά με τους αγωγούς φυσικού αερίου», δήλωσε στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Σχετικά Άρθρα