Πολιτική “μάχη” εκτός και εντός συνόρων- Ο Τσίπρας βλέπει Γιούροβα – Στο ΕΛΚ με το βλέμμα στο “κέντρο” ο Μητσοτάκης

 Πολιτική “μάχη” εκτός και εντός συνόρων- Ο Τσίπρας βλέπει Γιούροβα – Στο ΕΛΚ με το βλέμμα στο “κέντρο” ο Μητσοτάκης

Το κοντράστ στησημερινή ατζέντα των πολιτικών αρχηγών είναι εξαιρετικά συμβολικό για τις ευρωπαϊκές οικογένειες σε όλη την Ευρώπη.

Η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ήταν ιδιαίτερα καυστική στην αφίσα που έβγαλε για τα σκάνδαλα των παρακολουθήσεων προσθέτοντας δίπλα στους πρωθυπουργούς Πολωνίας και Ουγγαρίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η πολιτική σύγκρουση μεταξύ κεντροαριστεράς και δεξιάς στην Ευρώπη φουντώνει στο νέο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που μαστίζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και που στο ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη στρέφει τους πολίτες στη λεγόμενη αντισυστημική και ακροδεξιά ψήφο.

  • Στις Βρυξέλλες σήμερα θα βρεθούν όλες οι λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις για να εγκαινιάσουν αίθουσα στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου.

Η κίνηση αυτή έχει εξαιρετικό συμβολισμό αλλά και εξαιρετική χρησιμότητα στην σημερινή συγκυρία επισημαίνουν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι η προσπάθεια ενίσχυσης του μπλοκ των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων που έχει ξεκινήσει με ένταση από την εποχή της κατάρρευση του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία φαίνεται τώρα να παίρνει ακόμη μεγαλύτερη ορμή.

  • Τα σκάνδαλα των παρακολουθήσεων από συντηρητικές κυβερνήσεις τύπου Όρμπαν, αλλά και τα εκλογικά αποτελέσματα σε σειρά κρατών που φέρνουν στο προσκήνιο της ιστορίας την ακροδεξιά έχουν σημάνει πολλά και ηχηρά καμπανάκια κινδύνου στην ευρύτερη σοσιαλδημοκρατία.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί με τις δυνάμεις της Αριστεράς και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στην εκδήλωση για το Μανώλη Γλέζο, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί και ως μια πρώτη απάντηση στην άνοδο της νεοφασίστριας Μελόνι στην Ιταλία.

Εκεί θα είναι οι ίδιες δυνάμεις παρατηρούσε συνεργάτης του Αλέξης Τσίπρα που έχουν καταγγείλει με ένταση το δημοκρατικό κατήφορο σε Πολωνία και Ουγγαρία για τον έλεγχο του Τύπου και το τελευταίο διάστημα έχουν βάλει στο στόχαστρο και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι δε χαρακτηριστική και η αφίσα που κυκλοφόρησε που πλέον οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες βάζουν πλέον στο κάδρο και τον κ. Μητσοτάκη.

Στην εκδήλωση δεν αποκλείεται να βρεθεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης παρά το πρόβλημα της υγείας του που δεν του επιτρέπει πολλές μετακινήσεις, σε διαφορετική περίπτωση θα απευθυνθεί στην εκδήλωση μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος.

Η αντίθεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που συγκρούονται γίνεται ακόμη πιο αισθητή με την τριήμερη εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κρήτη στο οποίο μέχρι τώρα σειρά ηγετών που ανήκουν στην οικογένεια της ευρωπαϊκής Δεξιάς έχουν επιδείξει μια εξίσου ηχηρή αφωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα της ιταλικής εκλογικής αναμέτρησης και της επικράτησης της ακροδεξιάς Μελόνι με συνδετικό κρίκο στο ΕΛΚ τον κυβερνητικό της εταίρο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

  • Δεν πέρασε εξάλλου απαρατήρητη η αποστροφή του προέδρου του ΕΛΚ Μανφερντ Βέμπερ ο οποίος αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη και σε μια προσπάθεια να τονώσει το κεντρώο προφίλ του εξήρε το ρόλο στην αποπομπή Όρμπαν από το ΕΛΚ.

Εξάλλου στην ατζέντα των επαφών που θα έχει ο κ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες βρίσκεται, επ’ ευκαιρία και της επίσκεψής του στην έδρα της ΕΕ, η Επίτροπος Γιούροβα για το θέμα του ελέγχου της ενημέρωσης και των υποκλοπών. Αύριο μάλιστα η Επίτροπος θα βρεθεί και στην Ελλάδα και στο πλαίσιο των επαφών της με τον Πρωθυπουργό και κυβερνητικούς παράγοντας θα έχει όπως η ίδια έχει προαναγγείλει την ευκαιρία να συναντηθεί με φορείς ώστε να πάρει αυθεντικές μαρτυρίες για τα όσα διαδραματίζονται και στη χώρα μας.

Σχετικά Άρθρα