Αποστολάκης: Είναι ένα ενδεχόμενο να επιτεθεί ο Ερντογάν – Νέες ανυπόστατες κατηγορίες Ακάρ: Η Ελλάδα συνεχίζει επεκτατική και επιθετική πολιτική

 Αποστολάκης: Είναι ένα ενδεχόμενο να επιτεθεί ο Ερντογάν – Νέες ανυπόστατες κατηγορίες Ακάρ: Η Ελλάδα συνεχίζει επεκτατική και επιθετική πολιτική

Μετά τις απειλές Ερντογάν τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε ο Υπ. Αμυνας Χουλουσί Ακάρ ενώ την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιθετικής ενέργειας από την Τουρκία. Ο κ. Αποστολάκης μίλησε για τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν, τις οποίες χαρακτήρισε πρωτόγνωρες και μάλιστα τόνισε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος να επιτεθεί στην Ελλάδα.

«Το εάν υπάρχει φόβος για την τουρκική προκλητικότητα, δεν μπορεί να το πει κάποιος με σιγουριά, υπάρχει όμως ανησυχία. Οι δηλώσεις του Ερντογάν, και η επιμονή του σε αυτές τις δηλώσεις είναι πρωτόγνωρες. Ξέρουμε ότι επιδιώκει να κερδίσει κάποια πράγματα, ότι η Τουρκία δεν αλλάζει στρατηγική, και με λογικές εξηγήσεις φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι πιέζει προκειμένου αυτό το διάστημα, να προχωρήσουν οι επιδιώξεις του και να κερδίσει ορισμένα πράγματα», ανέφερε αρχικά ο κ. Αποστολάκης στο Mega.

“Συγγνώμη ναύαρχε Αποστολάκη… ” – Πώς το ΔΕΝ έγινε… κατάφαση δημιουργώντας fake σάλο στο διαδίκτυο- Η ανάρτηση του υποναύαρχου Φενέκου

«Συγκεκριμένα, βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα με την ενέργεια. Η Ευρώπη, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα. Η ενέργεια που λείπει από την Ευρώπη, δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμα από πού θα την προμηθευτεί. Η ενέργεια λοιπόν, που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντική και φαίνεται ότι είναι αυτή που λύνει και το πρόβλημα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι έρευνες που έχει κάνει ο Ερντογάν και οι πληροφορίες του, δείχνουν ότι στις δικές του περιοχές που δικαιωματικά του ανήκουν, δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Οπότε ξέρει πού υπάρχουν, και πιέζει με αυτόν τον τρόπο και δείχνοντας ότι “είναι εδώ”. Μία άλλη πίεση είναι ότι θέλει να πάρει τα εξοπλιστικά που έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ. Τα F-16 που έχει ζητήσει, και η προσπάθειά του να μπει στη διεκδίκηση των F-35, με συνεχείς πιέσεις και έχει και την Ρωσία απέναντι σαν αντιστάθμισμα», συμπλήρωσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Για τις απειλές του Τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδος, τόνισε πως, «όταν κάποιος απειλεί και απειλεί με εμμονή, δεν μπορείς να μην το λάβεις υπόψιν σου. Λογικά λέμε ότι δεν επιτρέπουν οι συγκυρίες και η διεθνής κατάσταση για να το κάνει, αλλά δεν λειτουργούν όλοι λογικά. Το ίδιο λέγαμε και για την Ρωσία ότι δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία. Δεν λέμε ότι θα επιτεθεί ο Ερντογάν και ότι είναι σίγουρο ότι θα το κάνει, αλλά είναι ένα ενδεχόμενο. Κάθε εξέλιξη έχει σχέση με το πώς τη διαχειρίζεσαι και μέχρι που το φτάνεις. Εάν εμείς είμαστε σοβαροί, δεν κάνουμε λάθη, είμαστε ενωμένοι και δεν έχουμε αντίθετες και διαφορετικές απόψεις, πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό. Παίζει ρόλο η κατάσταση και η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν ό, τι προκύψει».

Για το ενδεχόμενο να καθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου και να διαπραγματευτεί με την Τουρκία ο ναύαρχος Αποστολάκης ήταν απόλυτος: «Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία κάτι το οποίο είναι θεσμοθετημένο και το έχουμε δικαιωματικά με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Δεν θα κάτσουμε να διαπραγματευτούμε για κάτι που είναι δικό μας, δεν σηκώνει κουβέντα αυτό το θέμα. Θέματα που είναι ξεκάθαρα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεν συζητούνται και αυτή είναι η δυσκολία. Πρέπει να υπογραφεί ένα προσύμφωνο με βάση το οποίο θα πάμε να διεκδικήσουμε ή να δικαστεί η υπόθεση στη Χάγη. Μέχρι τώρα οι αξιώσεις των Τούρκων δεν είναι τέτοιες που μας επιτρέπει να το κάνουμε», ξεκαθάρισε.

Μετά τον Τούρκο πρόεδρο σειρά να κλιμακώσει τις προκλήσεις είχε ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατηγόρησε τη χώρα μας ως ένα κακό γείτονα, τονίζοντας παράλληλα, «συνεχίζουν με προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική και συνεχίζει επίσης την επεκτατική και επιθετική πολιτική».

Στη συνέχεια ο Χουλουσί Ακάρ έριξε τις ευθύνες στην Αθήνα λέγοντας ότι είναι εκείνη που αυξάνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά, κατηγορώντας την για θράσος και συμπληρώνοντας, «αυτό είναι υποκρισία, είναι διπρόσωπη στάση. Αυτός ο κακός γείτονας που με κάθε ευκαιρία μας κατηγορεί στους άλλους τηρεί εχθρική στάση απέναντι μας».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Ακάρ συνέχισε λέγοντας:

  • «Βάζουν στην άκρη τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων και συσσωρεύουν όπλα στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Με την πρόκληση κάποιων και δυστυχώς με τη συνεννόηση της ΕΕ, ανέλαβε τον ρόλο ενός κακομαθημένου παιδιού, τροφοδότησε την αστάθεια στην περιοχή με πρωτόγνωρες, παράλογες και υπερβολικές απαιτήσεις και πρακτικές και σπατάλησε τους πόρους των δικών της ανθρώπων σε μια μάταιη προσπάθεια. Να πάρουμε τα όπλα μόνο και μόνο από ανησυχία για το πολιτικό τους μέλλον μέλλον».

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ακόμη:

  • «Επεκτάθηκε τρεις φορές σε επτά στάδια από την ημέρα ίδρυσής της, μπήκε κάτω από τη μύτη μας, κατηγορώντας την Τουρκία για επεκτατισμό και μιλάει με μεγάλη αλαζονεία για “Νεο-Οθωμανική πολιτική”, δημιουργούν πλασματικές συμμαχίες και παραχωρεί τα εδάφη της, και μετά κρύβεται πίσω από τους άλλους και επιχειρεί να μας δείξει πυγμή, αφαιρεί τα δικαιώματά της τουρκικής μειονότητας τους και αγνοώντας την τουρκική ύπαρξη, προσπαθεί να τους εκφοβίσει με πολιτικές αφομοίωσης και πιέσεις, διαπράττοντας συνειδητή γενοκτονία ταυτότητας».

«Aυτοί οι υποκριτές δεν παίρνουν μαθήματα από την ιστορία. Μπορεί να ξέχασαν ποια ήταν η μοίρα τους όταν έστειλαν τα παιδιά τους σε αυτές τις χώρες πριν από 100 χρόνια με ενθουσιασμό για περιπέτεια, αλλά μπορεί να ξέχασαν ότι κάποιοι λάτρεις της περιπέτειας άφησαν την τελευταία τους πνοή στην κρεμάλα, αλλά ας σας το θυμίσουμε στο όνομα της καλής γειτονίας. Συνειδητοποιήστε τη σοβαρότητα αυτής της δουλειάς. Σταματήστε να πηγαίνετε με λάθος δρόμο. Αποφύγετε τις προβοκάτσιες που θα προκαλέσουν καταστροφή. Μην κατεβείτε στο πηγάδι με το σχοινί κάποιου άλλου».

Τέλος ο ίδιος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι συνεργάζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες της παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη. «Απωθούν ανελέητα τους πρόσφυγες, βυθίζουν τις βάρκες τους στα κρύα και σκοτεινά νερά του Αιγαίου. Όλοι με ευφυΐα και συνείδηση κατανοούν το αληθινό πρόσωπο και τις προθέσεις εκείνων που σκοτώνουν και μετά μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα με αδίστακτο τρόπο».

Σχετικά Άρθρα