Σε αυξημένη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις: Στο Αιγαίο ο στόλος – Ο Ερντογάν συγκαλεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

 Σε αυξημένη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις: Στο Αιγαίο ο στόλος – Ο Ερντογάν συγκαλεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας μετά τις συνεχείς προκλήσεις της γειτονικής Τουρκίας .

Στο Αιγαίο περιπολούν συνεχώς φρεγάτες, πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι, ενώ τουλάχιστον δύο από τα υποβρύχιά μας κινούνται αθόρυβα σε ολόκληρο το Αρχιπέλαγος.

Η διασπορά των ναυτικών δυνάμεων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες καθώς το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με διόλου ευκαταφρόνητη δύναμη πυρός στην ελληνογαλλική άσκηση «Αργώ 2022».

Από σήμερα η παρουσία πολεμικών πλοίων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς ξεκινάει και η αμιγώς ελληνική άσκηση «Λόγχη» που χαρακτηρίζεται από τους επιτελείς ως «άσκηση υψηλής ετοιμότητας» καθώς θα βγουν στην ανοικτή θάλασσα δεκάδες πλοία με πλήρη οπλισμό που θα προβούν σε ρίψεις με πραγματικά πυρά, χρησιμοποιώντας όλους τους τύπους πυροβόλων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως θα εκτελεστούν σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου, πολέμου επιφανείας αλλά και αντιαεροπορικού, ενώ θα εφαρμοστούν και τακτικές που χαράχθηκαν επί χάρτου μετά την ελληνοτουρκική κρίση που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2020.

Παράλληλα αυτές τις ημέρες πάντως έχουν αυξηθεί και οι περιπολίες στα χερσαία σύνορα του Έβρου, την ίδια ώρα που τα πρόσφατα αποκτηθέντα Rafale διασχίζουν με πλήρη οπλισμό τον ουρανό, εποπτεύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα καθημερινά, ενώ οι πιλότοι μας έχουν μάθει, όπως σημειώνουν πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, «όλα τα κόλπα που εκπληκτικού αυτού αεροσκάφους που έχει αλλάξει τις ισορροπίες στον αέρα».

Συνεδριάζει την Τετάρτη (28/9) το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK) της Τουρκίας υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, για να συζητήσει μια σειρά από κρίσιμα θέματα με επίκεντρο την Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά την αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν αναλυτικά «οι ενέργειες της Ελλάδας που συμβάλουν στην αύξηση της έντασης, ιδίως ο εξοπλισμός των νησιών του Αιγαίου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και η αύξηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην ατζέντα των αυριανών συζητήσεων θα συμπεριλαμβάνονται επίσης οι εγχώριες και διασυνοριακές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, θα συζητηθούν οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας είναι η κύρια κυβερνητική υπηρεσία που χρησιμοποιείται από τον πρόεδρο της Τουρκίας (ο οποίος είναι ο Ανώτατος Διοικητής) για την εξέταση θεμάτων εθνικής ασφάλειας, στρατιωτικής και εξωτερικής πολιτικής με ανώτερους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας και για τον συντονισμό αυτών των πολιτικών.

Αποτελείται από τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας που προεδρεύει της συνεδρίασης, τον αντιπρόεδρο, τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τους διοικητές του Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Εάν η ημερήσια διάταξη κρίνει απαραίτητο, αρμόδιοι υπουργοί και άτομα μπορούν επίσης να προσκληθούν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου για να παράσχουν πληροφορίες και να σχολιάσουν τα επιλεγμένα θέματα. Σε περίπτωση απουσίας του Προέδρου, προεδρεύει ο Αντιπρόεδρος, στην προκειμένη περίπτωση ο Φουάτ Οκτάϊ.

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδριάζει κάθε 2 μήνες.

Να σημειωθεί ότι το βράδυ της Δευτέρας έκτακτη τηλεδιάσκεψη είχε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου και τους διοικητές δυνάμεων και μονάδων. Η τηλεδιάσκεψη έγινε μετά το προκλητικό Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο Ερντογάν εξαπέλυσε εκ νέου ύβρεις και απειλές του κατά της Ελλάδας. Είχε προηγηθεί διάβημα προς την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, καλώντας τον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα για να δώσει «εξηγήσεις» για τις δήθεν «παραβιάσεις στα νησιά»!