ΕΕ: Από την αγκαλιά της Ρωσίας – Ενεργειακή αποικία των ΗΠΑ

 ΕΕ: Από την αγκαλιά της Ρωσίας – Ενεργειακή αποικία των ΗΠΑ

Στην προσπάθεια αποσύνδεσης από τη ρωσική ενέργεια, που έχει στοιχήσει ιδιαίτερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με γερμανική έκθεση, οι ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν ο βασικός προμηθευτής της Ευρώπης σε αέριο LNG στη Γερμανία και γενικότερα τη γηραιά ήπειρο.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης του Energy Economics Institute του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (EWI), για λογαριασμό της βιομηχανικής ένωσης Zukunft Gas, την οποία δημοσίευσε το Spiegel.

”Σαφές αποτέλεσμα της έρευνας: Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG αυξάνεται σημαντικά”, ανέφερε η ένωση βιομηχανίας.

Οι ανάγκες για πρόσθετο αέριο αγωγών μπορούν να καλυφθούν μόνο από τη Νορβηγία , το Αζερμπαϊτζάν και σε περιορισμένη βάση την Αλγερία. Το κενό στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει επομένως να καλυφθεί με τη βοήθεια των εισαγωγών LNG. «Οι παραδόσεις LNG από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά», συνέχισε η Zukunft Gas.

Σε όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με το 2021. Μάλιστα, εφόσον δεν διακινείται φυσικό αέριο μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, η μελέτη υποθέτει ότι οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν το 39% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ έως το 2030, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατασκευαστούν επαρκείς μονάδες υγροποίησης μέχρι τότε. «Αυτό θα έκανε την ΕΕ, μαζί με την Ασία, μια από τις πιο σημαντικές αγορές πωλήσεων φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ».

Στο εν λόγω σενάριο, η Νορβηγία έχει μερίδιο προσφοράς 28%. Σημειώνεται, πως η μελέτη δεν εξέτασε πώς η παραγωγή του λεγόμενου αερίου fracking στη Γερμανία – η οποία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει – θα επηρεάσει τις αγορές φυσικού αερίου.

Παράλληλα, οι συντάκτες της αναμένουν μόνο περιορισμένη ανάπτυξη για το LNG από το Κατάρ . Οι πρόσθετες εισαγωγές από την Αυστραλία ή τον Καναδά πιθανότατα δεν θα ήταν σημαντικές, ούτε για την ευρωπαϊκή αγορά. «Ωστόσο, οι πρόσθετες ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ελλείψεων στις παγκόσμιες αγορές», διευκρινίζεται.

Δεν θα δούμε προπολεμικές τιμές πριν το 2026

Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθούν από το 2024 και μετά. «Η ταχεία επέκταση των τερματικών σταθμών LNG στην Ευρώπη θα εξαλείψει τα σημεία συμφόρησης στις εισαγωγές και θα ευθυγραμμίσει τις ευρωπαϊκές και ασιατικές τιμές», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Zukunft-Gas, Timm Kehler.

Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης δεν αναμένουν ένα επίπεδο τιμών όπως του 2018 έως το 2026 το συντομότερο – και, μόνο εάν υπάρχει μερικό εμπόριο με τη Ρωσία.

Χωρίς ρωσικό αέριο, οι τιμές χονδρικής στη Βορειοδυτική Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι πάνω από 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2026. «Εάν η ζήτηση πέσει παγκοσμίως, ωστόσο, το επίπεδο τιμών του 2018 μπορεί να επιτευχθεί ξανά έως το 2030, ακόμη και χωρίς ρωσικό αέριο».

Τέλος, το Μεξικό θέλει επίσης να ξεκινήσει τις συναλλαγές με LNG. Ωστόσο, χρειάζεται μελέτη για το πώς θα μπορούσε να σχεδιαστεί μια τέτοια συνεργασία.

Σχετικά Άρθρα