Αλλαγές για τις υποκλοπές λίγο πριν την επίσκεψη Γιούροβα;- Καθημερινή: Με υπογραφή υπουργού οι παρακολουθήσεις πολιτικών, καταργείται η τροπολογία για την ενημέρωση

 Αλλαγές για τις υποκλοπές λίγο πριν την επίσκεψη Γιούροβα;- Καθημερινή: Με υπογραφή υπουργού οι παρακολουθήσεις πολιτικών, καταργείται η τροπολογία για την ενημέρωση

Η επίσκεψη στην Αθήνα της αντιπροέδρου της Κομισιόν και επίτροπος για θέματα Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα, με σκοπό την έρευνα εκ μέρους της Επιτροπής της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και πιθανών παραβάσεων σε θέματα κράτους δικαίου, προκαλεί την αντίδραση της κυβέρνησης.

Η Βέρα Γιούροβα είναι εκείνη που δήλωνε πρόσφατα πως η μη εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ και το θέμα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη αναγκάζει την Κομισιόν να προχωρήσει σε νέο πλαίσιο προστασίας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου. Και, όπως ανακοινώθηκε, θα συναντηθεί την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Επίσης, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους δημοσιογραφικών ενώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και με το βλέμμα των διεθνών μέσων αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών στραμμένο στην Αθήνα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής, σπεύδει να λάβει μέτρα προστασίας για τις υποκλοπές. Εξ αυτών βασικότερα είναι, πάντοτε σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση χρήσης των κακόβουλων λογισμικών τύπου Pretador στην χώρα μας, και η άρση της σχετικής τροπολογίας, ώστε να επιτρέπεται η ενημέρωση του παρακολουθούμενου. Επίσης, για την παρακολούθηση πολιτικού προσώπου εξετάζεται να απαιτείται και υπογραφή υπουργού πέραν εκείνων των δύο εισαγγελέων της ΕΥΠ, όπως αναφέρεται στην ΠΝΠ που προώθησε πρόσφατα η κυβέρνηση υπό το κράτος των αποκαλύψεων του σκανδάλου.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι μέριμνες αυτές θα έχουν αναδρομική ισχύ ώστε να επηρεάσουν την υπόθεση του σκανδάλου παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και εάν η ανάγκη για υπογραφή υπουργού σημαίνει πρακτικά πως η αρμοδιότητα της ΕΥΠ περνά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όπως συνέβαινε παλαιότερα (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πριν από αυτην) και όχι στο γραφείο του πρωθυπουργού.