Μπορέλ και Στόλτενμπεργκ δηλώνουν πως πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι πυρηνικές απειλές της Μόσχας

 Μπορέλ και Στόλτενμπεργκ δηλώνουν πως πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι πυρηνικές απειλές της Μόσχας

Πηγή: AP

Οι απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία είναι σοβαρές, δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε συνέντευξή του στο BBC το Σάββατο, ο Μπορέλ είπε ότι ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία έφτασε σε μια «επικίνδυνη στιγμή» καθώς ο ρωσικός στρατός αγωνίζεται τον έβδομο μήνα της εισβολής του. «Σίγουρα είναι μια επικίνδυνη στιγμή γιατί ο ρωσικός στρατός έχει ωθηθεί σε μια γωνία και η αντίδραση του Πούτιν —απειλώντας τη χρήση πυρηνικών όπλων— είναι πολύ κακή», είπε ο Μπορέλ. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος συνδύασε τα παραπάνω με τα δημοψηφίσματα στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με δυτικές πηγές, ο ρωσικός στρατός αντιμετώπισε σοβαρές αποτυχίες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια αντεπίθεση στην περιοχή του Χάρκοβο. Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε το Σάββατο ότι οι Ρώσοι διοικητές «ανησυχούν όλο και περισσότερο» για τις δυσκολίες στο πεδίο της μάχης.

Η Μόσχα ζήτησε την κινητοποίηση 300.000 εφέδρων και ο Πούτιν έθεσε το φάσμα της χρήσης πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια ομιλίας στην κρατική τηλεόραση την Τετάρτη.

«Για να υπερασπιστούμε τη Ρωσία και τον λαό μας, αναμφίβολα θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους οπλικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ο Πούτιν. «Αυτό δεν είναι μπλόφα».

«Όταν οι Ρώσοι αξιωματούχοι και ο ίδιος ο Πούτιν λένε ότι δεν είναι μπλόφα, πρέπει να τους πάρεις στα σοβαρά», είπε ο Μπορέλ στο BBC το Σάββατο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Μόσχα γνωρίζει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» εάν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

«Η πιθανότητα οποιασδήποτε χρήσης πυρηνικών όπλων είναι ακόμα χαμηλή, αλλά οι πιθανές συνέπειες είναι τόσο μεγάλες, επομένως πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο CNN.

Η Ρωσία εκτιμάται ότι έχει σχεδόν 5.977 πυρηνικές κεφαλές — τις περισσότερες στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ — σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων .

Σχετικά Άρθρα