Bloomberg: “Το σκάνδαλο κατασκοπείας δεν θα εκτροχιάσει τις πιθανότητες επανεκλογής”, λέει ο Μητσοτάκης

 Bloomberg: “Το σκάνδαλο κατασκοπείας δεν θα εκτροχιάσει τις πιθανότητες επανεκλογής”, λέει ο Μητσοτάκης

Στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και στο ρόλο που ενδεχομένως διαδραματίσει στις επερχόμενες εκλογές, αναφέρεται με άρθρο του ο Bloomberg. Το αμερικάνικο ΜΜΕ αναφέρει πως “για έναν πολιτικό ηγέτη που εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο κατασκοπείας τύπου Τζέιμς Μποντ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιος ότι μπορεί να το ξεπεράσει και ακόμη και να κυβερνήσει μόνος στις εκλογές του επόμενου έτους”.

«Έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να κερδίσουμε την απόλυτη πλειοψηφία μετά τις επόμενες εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός στο Bloomberg κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη Νέα Υόρκη.

Ο Μητσοτάκης -συνεχίζει το άρθρο- δέχεται πυρά μετά τις αποκαλύψεις το καλοκαίρι ότι η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας κατασκόπευε τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, και έναν ρεπόρτερ που ερευνούσε ισχυρά επιχειρηματικά πρόσωπα.

Η δημόσια οργή έχει στραφεί στον Μητσοτάκη επειδή η εποπτεία της υπηρεσίας κατασκοπείας υπάγεται σε αυτόν. Το σκάνδαλο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ένα είδος ελληνικού Watergate, πυροδότησε την ανησυχία για τη χρήση της επιτήρησης.

Ο Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε γνώση ή ανάμειξη, έχει επίσης ζητήσει επανειλημμένα συγγνώμη.

«Αυτό είναι ξεκάθαρα μια ευθύνη. Δεν είναι πλεονέκτημα», είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Το στοίχημα για αυτόν πολιτικά είναι αν θα υποχωρήσει ο σάλος από τώρα και όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την επανεκλογή του, κάτι που πρέπει να συμβεί πριν από τον Ιούλιο του 2023.

Οι εκλογικές αλλαγές που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καθιστούν πολύ πιο δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς εταίρο συνασπισμού.

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του πρωθυπουργού θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, αλλά όπως έχουν τα πράγματα τώρα, φαίνεται ακόμα αβέβαιο ότι θα μπορέσει να διαμορφώσει μόνος του μια σταθερή κυβέρνηση.

Όμως ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί:

«Δεν λέω ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται. Λέω ότι στο τέλος της ημέρας, υπάρχουν άλλα θέματα για τα οποία ενδιαφέρονται περισσότερο», είπε.

«Οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με αυτό που ονομάζουμε ενισχυμένο σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, το οποίο μας επιτρέπει να σχηματίσουμε μόνοι μας κυβέρνηση εάν φτάσουμε στο 37, 38% των λαϊκών ψήφων, κάτι που είναι απολύτως εφικτό».

Δημοσκόπηση που έγινε για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ έδειξε το βράδυ της Τετάρτης ότι το κόμμα του κ. Μητσοτάκη συγκεντρώνει το 34,5% των ψήφων, προηγούμενο με οκτώ ποσοστιαίες μονάδες από το κόμμα του Τσίπρα.

Η πολιτική σταθερότητα είναι ένα από τα δύο βασικά κλειδιά για την Ελλάδα για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα που έχασε πριν από το πρόγραμμα διάσωσης το 2010, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Η S&P Global Ratings έχει την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική ζώνη, ενώ η Moody’s Investors Service τρία βήματα μπροστά.

«Νομίζω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι σημαντικό», είπε ο κ.Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι το δεύτερο βασικό στοιχείο είναι «να διασφαλίσουμε ότι θα τηρήσουμε την πορεία μας και θα πετύχουμε τους στόχους μας για πρωτογενές έλλειμμα κάτω του 2% φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου”.

Σχετικά Άρθρα