ΟΗΕ: Δυο ξένοι Μητσοτάκης, Ερντογάν – Αμερικανικές επενδύσεις και τουρκική προκλητικότητα στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας

 ΟΗΕ: Δυο ξένοι Μητσοτάκης, Ερντογάν – Αμερικανικές επενδύσεις και τουρκική προκλητικότητα στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας

Μεγάλες προσδοκίες συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, με αποκορύφωμα την ομιλία που θα απευθύνει στην 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Στην κορυφή της ατζέντας και των προτεραιοτήτων του πρωθυπουργού βρίσκεται η προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας και η ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας.

Της Άννα Καραβοκύρη

Βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι στο περιθώριο της Συνόδου και κατά τις επαφές του στις ΗΠΑ να αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου σε μια συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, ως στρατηγικού κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.

  • Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν οι προγραμματισμένες συναντήσεις του πρωθυπουργού με επενδυτές κι εκπροσώπους hedge funds, με στελέχη μεγάλων τραπεζικών ομίλων, τραπεζών, ασφαλιστικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών, της οποίους θα ενημερώσει  για την πρόοδο και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, της μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.

Παράλληλα, θα τονίσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας μπορεί να εγγυηθεί την  ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη μέσω της συνεργασίας της με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.  

Εκ του μακρόθεν η συνάντηση με Ερντογάν

Σήμερα ο τούρκος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι μεταξύ των ξένων ηγετών που έχουν προσκληθεί στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύ βαρύ και σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά θα τηρήσει απόσταση ασφαλείας από την τουρκική προκλητικότητα. Αυτό εξάλλου ήταν και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

  • «Θα είμαι πολύ αυστηρός ως προς τα όρια που θέτουμε, ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα, από την άλλη πρέπει να συζητούμε και να λύνουμε τις διαφορές μας ή να συζητούμε και να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε» δήλωσε χθες σε συνέντευξη του και τόνισε ότι « επιλογή μας είναι να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις».

 Χθες ο Ρ. Ερντογαν εξαπέλυσε εκ νέου βέλη κι  εμφανίστηκε ενοχλημένος με τη στάση των ΗΠΑ, λέγοντας πως «δίνουν μαχητικά στην Ελλάδα, ιδρύουν βάσεις, αλλά στην Τουρκία επιβάλλουν κυρώσεις». Μιλώντας από τη συνέλευση του ΟΗΕ, ο εξαπέλυσε νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας με αφορμή το μεταναστευτικό λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε νεκροταφείο για πρόσφυγες ενώ η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει θανάτους μεταναστών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη θεωρούν ότι η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο αλλά και η ηχηρή απάντηση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δημιουργούν προβληματισμό στην Άγκυρα.

Εκτός από τον κ. Δένδια που απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο απάντηση θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας και των συνόρων μας.

Σχετικά Άρθρα