Τζο Μπάιντεν: “Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν εάν επιτεθεί η Κίνα”

 Τζο Μπάιντεν: “Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν εάν επιτεθεί η Κίνα”

Την πρόθεσή του να υπερασπιστούν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ την Ταϊβάν, σε περίπτωση που η Κίνα πραγματοποιήσει απρόκλητη επίθεση, δήλωσε δημοσίως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, χθες, Κυριακή.

Στη συνέντευξη που ο ίδιος παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Μπάιντεν ερωτηθείς εάν οι αμερικανικές δυνάμεις θα υπερασπίζονταν το νησιωτικό κράτος που η Κίνα πλέον διεκδικεί, έδωσε ξεκάθαρη απάντηση: «Ναι, θα υπερασπιζόμασταν την Ταϊβάν, εάν υπήρχε απρόκλητη επίθεση από την Κίνα».

Ο δημοσιογράφος, για να αποσαφηνίσει τη συγκεκριμένη δήλωση περαιτέρω, ρώτησε τον Αμερικανό πρόεδρο εάν αυτό σημαίνει πως – σε αντίθεση με την εισβολή στην Ουκρανία – στην περίπτωση της Ταϊβάν «Αμερικανοί άνδρες και γυναίκες θα υπερασπιστούν τη χώρα εάν γίνει εισβολή». Η απάντηση του Μπάιντεν ήταν λακωνική: «Ναι».

Ο ίδιος, όμως, γρήγορα φάνηκε να ανασκευάζει τις δηλώσεις του, καθώς επισήμανε ότι «δεν υποστηρίζει την ταϊβανέζικη ανεξαρτησία», ενώ «παραμένει δεσμευμένος στην πολιτική της ‘Μίας Κίνας’», σύμφωνα με την οποία η Ταϊβάν παραμένει τμήμα του κινεζικού κράτους.

Οι δηλώσεις αυτές φάνηκαν αντιφατικές σε πολλούς, καθώς η στάση του 46ου προέδρου των ΗΠΑ μοιάζει να έρχεται σε αντιδιαστολή με την πολιτική της στρατηγικής αμφισημίας που η Αμερική έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως φιλικό προς το ΝΑΤΟ, αλλά μη νατοϊκό κράτος, η Ταϊβάν δικαιούται να λάβει τα απαραίτητα μέσα για να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα από εισβολές, ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη από το νόμο να στείλει στρατό για την υπεράσπιση της συγκεκριμένης χώρας.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον Guardian, ζητηθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι πολιτικές προς το ταϊβανέζικη κράτος δεν έχουν αλλάξει, υπογραμμίζοντας: «Ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές τότε ότι η πολιτική μας στην Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει. Αυτό παραμένει αλήθεια».

Οι απαντήσεις της Κίνας και της Ταϊβάν

«Τα σχόλια των ΗΠΑ παραβιάζουν σοβαρά τη σημαντική δέσμευση του αμερικανικού κράτους να μην υποστηρίξει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και στέλνει ένα λανθασμένο μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε πρόσφατη ενημέρωση Τύπου.

«Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τις μεγαλύτερες δυνατές, ειλικρινείς προσπάθειες για να αγωνιστούμε για την προοπτική ειρηνικής επανένωσης. Ταυτόχρονα, δεν θα ανεχτούμε ποτέ οποιεσδήποτε δραστηριότητες που στοχεύουν στη διάσπαση της χώρας και επιφυλασσόμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», πρόσθεσε ο Μάο.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν εξέφρασε «ειλικρινή ευγνωμοσύνη» στον Μπάιντεν που «επιβεβαίωσε τη σταθερή υπόσχεση της αμερικανικής κυβέρνησης για ασφάλεια της Ταϊβάν».

Σχετικά Άρθρα