Δημοσκόπηση για την βασιλική οικογένεια – Πρώτος ο Ουίλιαμ – Σε ποια θέση βρίσκονται Κάρολος – Χάρι

 Δημοσκόπηση για την βασιλική οικογένεια – Πρώτος ο Ουίλιαμ – Σε ποια θέση βρίσκονται Κάρολος – Χάρι

Η δημοτικότητα του νέου πρίγκιπα της Ουαλίας στη Βρετανία εκτοξεύθηκε στα ύψη, για την ακρίβεια στο 84%, ενώ ακολουθεί κατά πόδας η σύζυγός του, Κέιτ, που είδε τα ποσοστά της να αυξάνονται στο 80%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της YouGov, 10 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον βασιλιά Κάρολο Γ’, που χαίρει της εκτίμησης του 70% των Βρετανών (+16% από τον περασμένο Μάιο).

Η ίδια σφυγμομέτρηση καταγράφει άνοδο της δημοτικότητας και για τον αδελφό του πρίγκιπα Γουίλιαμ, τον Χάρι (+15% στο 47%), που παραμένει «διχαστική» προσωπικότητα, καθώς το 46% εξέφρασε γι’ αυτόν αρνητική γνώμη, ενώ η σύζυγός του, Μέγκαν, παραμένει μη δημοφιλής για το 60% των ερωτηθέντων και μόνο το 30% αντιμετωπίζει θετικά την πρώην ηθοποιό και από το 2018 μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και δούκισσα του Σάσεξ.

Άνοδος των φιλομοναρχικών στη Βρετανία και την Αυστραλία

Η δημοσκόπηση κατέγραψε επίσης μια αύξηση του ποσοστού εκείνων που εκφράζονται θετικά για τη μοναρχία στη Βρετανία, «πιθανώς λόγω της στοργής για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’» μετά τον θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο αριθμός εκείνων που θεωρούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της συνταγματικής μοναρχίας ανέβηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, στο 67%, από τους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας τον περασμένο Μάιο. Έκτοτε, ο αριθμός εκείνων που εκφράζονται «ιδιαίτερα θερμά» για τη μοναρχία ανέβηκε στο 83%.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έγινε ο νέος διάδοχος του βρετανικού θρόνου μετά την ανάρρηση του πατέρα του, βασιλιά Καρόλου Γ’, ενώ τον ακολουθούν στη σειρά διαδοχής τα παιδιά του, Τζορτζ, Σάρλοτ και Λούις, μπροστά από τον πρίγκιπα Χάρι, που ακολουθεί στην πέμπτη θέση.

Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ έχουν γίνει πλέον τόσο δημοφιλείς, που σχεδιάζουν να επισκεφθούν προσεχώς την Αυστραλία, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της, Άντονι Αλμπανέζε, καθώς υποχωρεί στη χώρα της Κοινοπολιτείας η υποστήριξη προς τη μοναρχία.

Ο ίδιος ο Αλμπανέζε, που είναι ένθερμος υποστηρικτής της μετατροπής του πολιτεύματος στη χώρα του και της κατάργησης της μοναρχίας, είπε στο βρετανικό δίκτυο ITV ότι γίνονται προκαταρκτικές διαβουλεύσεις για την επίσκεψη του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας στη χώρα του, όπου αυξήθηκε επίσης η υποστήριξη προς τη μοναρχία στο 60% μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Σχετικά Άρθρα