Κόντρα κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος του προγράμματος που εξήγγειλε ο Τσίπρας- Τα μέτρα και η κοστολόγηση

 Κόντρα κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος του προγράμματος που εξήγγειλε ο Τσίπρας- Τα μέτρα και η κοστολόγηση

«Οι πόροι είναι πρώτα και κύρια αποτέλεσμα καλού σχεδιασμού, χρηστής και έντιμης διαχείρισης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ αναφορικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου αμφισβητεί την δυνατότητα να βρεθούν κονδύλια για την υλοποίησή του και επισημαίνει πως “το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης φαντάζει μίζερο” μπροστα σε όσα υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την Κουμουνδούρου, κάνουν λόγο για ένα πλήρες κοστολογημένο πρόγραμμα βασισμένο σε έξι μεγάλες εθνικές προτεραιότητες παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, περίπου 20 με 25 δισεκ ευρώ, μπορούν να κινητοποιηθούν από μια συνολική δεξαμενή που ξεπερνά τα 80 δισεκ ευρώ συνυπολογίζοντας εκτός από Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Επίσης, περισσότερα από 3 δισ. ευρώ από συγκεκριμένες δράσεις αναδιανομής.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι «οι πόροι είναι πρώτα και κύρια αποτέλεσμα καλού σχεδιασμού, χρηστής και έντιμης διαχείρισης. Έχουν χαθεί δισεκατομμύρια από ανίκανες, διεφθαρμένες και ιδεοληπτικές κυβερνήσεις. Εμείς, όμως δεν θα αφήσουμε ούτε ευρώ που προορίζεται για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, να πάει χαμένο

Τα κονδύλια και η αναδιανομή

Η Ελλάδα, το επόμενο διάστημα έχει μια ιστορική δυνατότητα με τους Πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Όμως, ο σημερινός σχεδιασμός αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών Πόρων όχι μόνο δεν απαντά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και οικονομία, αλλά διευρύνει τις ανισότητες, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά.

Απαξιώνονται και περιθωριοποιούνται οι δημόσιες πολιτικές και αγνοούνται σημαντικοί τομείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στεγαστική πολιτική. Άλλες χώρες διαθέτουν δις ευρώ για το οξύτατο αυτό κοινωνικό πρόβλημα. Η Ισπανία 1δις ευρώ, η Πορτογαλία 2,7 δις ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση όμως μόλις 1,3 εκ».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «μεγάλος όγκος των ΜμΕ, των αγροτών και των νοικοκυριών αποκλείονται σχεδόν ολοκληρωτικά από την χρηματοδότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε πως τα πρώτα 455 εκ ευρώ από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, κατευθύνονται σε μόλις 13 μεγάλες επιχειρήσεις.

Λίγα και ισχυρά συμφέροντα θα καρπωθούν το μεγαλύτερο μέρος των πόρων. Ενώ τα παραδείγματα της γκρίζας διαχείρισης και των απευθείας αναθέσεων πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

Για όλους αυτούς τους λόγους πρώτη μας επιλογή είναι ο ανασχεδιασμός και η ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στη βάση ενός συνεκτικού, δίκαιου και συμπεριληπτικού σχεδίου. Οι δράσεις για το παραγωγικό μοντέλο, τις υποδομές υγείας, την τράπεζα στέγης που παρουσίασα, είναι συμβατές με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, και θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα από τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Υπολογίζουμε ότι περίπου 20 με 25 δισεκ ευρώ, μπορούν να κινητοποιηθούν για τα προγράμματα που ανέφερα, από μια συνολική δεξαμενή που ξεπερνά τα 80 δισεκ ευρώ συνυπολογίζοντας εκτός από Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027».

«Πέραν, όμως, των ευρωπαϊκών πόρων είναι ανάγκη για τη χώρα», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, «πρώτα και κύρια για την κοινωνική της συνοχή, να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο αναδιανομής. Καθένας πρέπει να συνεισφέρει το μερίδιο που του αναλογεί για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλοι μαζί τις δυσκολίες.

Σε αυτή τη κατεύθυνση προχωράμε σε συγκεκριμένες δράσεις αναδιανομής.

  • Για τα υψηλά μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ αυξάνουμε τον συντελεστή φορολόγησης στο 10%
  • Για τις επιχειρήσεις που απρόσμενα και αδικαιολόγητα παρουσιάζουν ουρανοκατέβατα κέρδη μέσα στην κρίση, και μιλώ για τις επιχειρήσεις παραγωγής και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, τις επιχειρήσεις διύλισης και εμπορίας πετρελαίου και παροχής φυσικού αερίου προχωρούμε στη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών τους.

 Οι παρεμβάσεις αυτές εκτιμούμε ότι θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 3 δις ευρώ».

«Γιατί δικαιοσύνη παντού, σημαίνει πρώτα από όλα και δικαιοσύνη στη φορολογία. Όχι πια δυσβάσταχτα βάρη στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους. Αλλά δίκαιη φορολόγηση για τους οικονομικά ισχυρούς» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αντίδραση Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μίλησε σκωπτικά για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Χρησιμοποίησε μάλιστα και φράση του Αριστοφάνη.
Την ευκαιρία να «δείξει ότι κάτι έμαθε από τα τραγικά λάθη του παρελθόντος», έχασε κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» που είχε παρουσιάσει άλλοτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαντάζει ως και… μίζερο μπροστά σε όσα εξήγγειλε το Σάββατο (17/9) από το βήμα της ΔΕΘ.

Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας κοστίζουν πάνω από 20 δις ευρώ τονίζοντας πως θα οδηγούσαν τη χώρα σε νέα μνημόνια. Μάλιστα, ανέφερε πως αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ότι η μόνη σταθερή λύση για την Ελλάδα είναι η αυτοδυναμία της παρούσας κυβέρνησης και στις επόμενες εκλογές.

Η δήλωση του κ. Οικονόμου:
«Ο κ. Τσίπρας είχε στη ΔΕΘ μια τελευταία ευκαιρία, πριν από τις επόμενες εκλογές: να δείξει ότι κάτι έμαθε από τα τραγικά λάθη της πολιτικής του διαδρομής και ότι αντιλαμβάνεται, έστω στοιχειωδώς, τη σύνθετη και δύσκολη πραγματικότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Απέδειξε ότι σε τίποτα δεν άλλαξε και τίποτα δεν έμαθε.

Απόψε κατάφερε το αλήστου μνήμης «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», που είχε άλλοτε παρουσιάσει, να φαντάζει έως και μίζερο. Όπως λέει ο Αριστοφάνης, ο κ. Τσίπρας σήμερα μέτρησε τον αέρα και τον μοίρασε για χωράφια. Εξήγγειλε μέτρα που κοστίζουν πάνω από 20 δις ευρώ ετησίως, ποσό που θα εκτόξευε κατά 10% το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας, κάτι που θα οδηγούσε κατευθείαν σε νέα μνημόνια. Καμιά σοβαρότητα, καμιά υπευθυνότητα. Ενώ παρουσίαζε την εικόνα μιας περίπου κατεστραμμένης χώρας, την ίδια στιγμή μοίραζε δεκάδες δισεκατομμύρια. Λεφτά σε όλους και προσλήψεις παντού. Θα…θα…θα…

Υποσχέσεις που οι πολίτες ξέρουν ότι δεν έχουν καμία αξία. Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει περισσότερα από όσα με σύνεση υπόσχεται. Για αυτό, στη δεδομένη συγκυρία, η αυτοδύναμη, συνετή, σταθερή και αποτελεσματική Ελλάδα είναι η μόνη σοβαρή και ρεαλιστική προοπτική για την Πατρίδα και τους πολίτες»

Σχετικά Άρθρα