Φυσικό αέριο: Κλείνει κι άλλο την στρόφιγγα η Ρωσία προς την Ευρώπη – Ελπίδα από τη Νορβηγία

 Φυσικό αέριο: Κλείνει κι άλλο την στρόφιγγα η Ρωσία προς την Ευρώπη – Ελπίδα από τη Νορβηγία

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειωθούν εφέτος κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Τον περασμένο χρόνο η Ρωσία είχε εξάγει συνολικά στην ΕΕ περίπου 150 bcm.

Οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί σημαντικά εφέτος εν μέσω του αδιεξόδου και των σαρωτικών κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ρωσία προμήθευε το περίπου 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης πριν στείλει τα στρατεύματα της στην Ουκρανία. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 9%, καθώς η Μόσχα έχει σταματήσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, επικαλούμενη την ύπαρξη προβλημάτων τεχνικής φύσεως τα οποία αποδίδει στις δυτικές κυρώσεις.

Νωρίτερα σήμερα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου σε χώρες μη μέλη της CIS (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών) μειώθηκαν κατά 38,8% φθάνοντας τα 84,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 15 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Ευρώπη σκέπτεται να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου θεωρώντας ότι είναι ένας τρόπος να σταματήσει την εκτόξευση των ενεργειακών τιμών και να τιμωρήσει την Μόσχα για τις ενέργειες της στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές ενέργειας σε περίπτωση που επιβληθούν τέτοιου είδους περιορισμοί.

Ένα ανώτερο στέλεχος της Gazprom δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι για την Ευρώπη δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο.

«Δεν υπάρχει μια χώρα που να είναι σε θέση να προμηθεύσει με πόρους συγκρίσιμους με τους πόρους που διαθέτουν τα κοιτάσματα στην Σιβηρία και στη χερσόνησο Γιαμάλ» δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Όλεγκ Αξιούτιν, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom.

«Φως στο τούνελ» από τη Νορβηγία

Οι αξιωματούχοι της Νορβηγίας εμφανίστηκαν σήμερα πρόθυμοι να βοηθήσουν την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πλήγμα από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου μετά τις περικοπές της Ρωσίας.

Πιο αναλυτικά, εκπρόσωποι της σκανδιναβικής χώρας δήλωσαν σήμερα ότι οι υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι προς το συμφέρον της και ότι προτίθενται να συνεργαστούν με την ΕΕ για τη σταθεροποίηση της αγοράς. Και όλα αυτά, παρόλο που η Νορβηγία -ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης- έχει ήδη την ικανότητα να καλύψει το κενό που αφήνει η Ρωσία, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παλεύει να διαχειριστεί τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου που έχει οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού, έχει ωθήσει ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στο χείλος του γκρεμού και έχει αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης, δημιουργώντας την ανάγκη για επείγουσες προτάσεις για την προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε αυτές τις εξαιρετικές αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου» είπε ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Stoere σε δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση που είχε με εταιρείες φυσικού αερίου προκειμένου να συζητήσουν τρόπους μείωσης της τιμής στην οποία πουλάει φυσικό αέριο η Νορβηγία στην Ευρώπη.

Νορβηγία: Τεράστια έσοδα από τις αυξημένες εξαγωγές, αλλά και όλεθρος για ορισμένες ενεργειακές εταιρείες

Η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν κατά 250% ή και περισσότερο το περασμένο έτος, ενίσχυσαν απότομα τα έσοδα της Νορβηγίας από τις εξαγωγές, αλλά δημιούργησαν όλεθρο για τις ενεργειακές εταιρείες που έχουν παγιδευτεί στη δίνη.

Από τότε που η Ρωσία έκοψε τις ροές προς την Ευρώπη, η Νορβηγία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της περιοχής, με τη Μόσχα να αποδίδει τις μειώσεις σε τεχνικά ζητήματα που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία. Για την Ευρώπη, ο ρωσικός ισχυρισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα πρόσχημα.

Η Νορβηγία αναμένεται να παραγάγει περίπου 122 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση κατά 8% από το 2021, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε σήμερα ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μειωθούν κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα φέτος, όπως ανέφερε το Interfax. Ενδεικτικά, το 2021 η Ρωσία είχε εξαγάγει περίπου 150 bcm στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα προσπαθήσουν να εγκρίνουν νέα μέτρα για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 30 Σεπτεμβρίου και ζήτησαν βοήθεια από τη Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πολύ μεγάλο το ρίσκο της αύξησης της προμήθειας φυσικού αερίου στην ΕΕ για τους ιδιώτες παρόχους, λέει η Νορβηγία
Οι σημερινές συνομιλίες του Νορβηγού πρωθυπουργού αφορούσαν τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας. Οι εταιρείες ενέργειας δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να υπογράψουν τέτοιες συμφωνίες, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν τις αντισυμβαλλόμενες πλευρές, ειδικά μετά την κατάρρευση μιας σειράς ευρωπαϊκών παρόχων ενέργειας, λόγω των εμποδίων που τους επέβαλαν οι κανόνες της ΕΕ για μετακύλιση ολόκληρου του επιπλέον κόστους στους καταναλωτές.

«Στο σημερινό επίπεδο τιμών είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος για τους περισσότερους ιδιώτες παίκτες. Έτσι, από τη μία πλευρά είναι ζήτημα μηχανισμών τιμολόγησης και από την άλλη ζήτημα του πώς τα κράτη και οι εταιρείες θα μπορέσουν να συνεργαστούν για να λύσουν αυτήν την πολύ σοβαρή κατάσταση» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Oeyvind Eriksen, πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας, Aker BP.

Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και ότι θα υπάρξει λύση, «αλλά είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι είδους θα είναι αυτή η λύση».

Νορβηγία και ΕΕ σχηματίζουν ειδική ομάδα για την επίλυση της ενεργειακής κρίσης

Η Equinor, η κορυφαία εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας, χαρακτήρισε τη συνάντηση της Πέμπτης «χρήσιμη» και είπε ότι είναι σημαντικό να έχουμε επαφή με την κυβέρνηση σχετικά με την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι πούλησε περίπου το μισό από το φυσικό της αέριο μέσω διμερών συμβάσεων και το άλλο μισό στην αγορά spot.

Όπως δήλωσαν αμφότερες οι πλευρές την Τετάρτη, Νορβηγία και ΕΕ συμφώνησαν να σχηματίσουν μια ειδική ομάδα, με τη νορβηγική αντιπροσωπεία να θέτει επικεφαλής τον πρεσβευτή της χώρας στην ΕΕ, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.

Πάντως, ο Oleg Aksyutin, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, δήλωσε σε συνέδριο στη Ρωσία ότι η Ευρώπη δεν έχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα επεκτείνει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα.

Πηγή: iefimerida.grΕνεργειακή κρίση: «Φως στο τούνελ» από τη Νορβηγία -Πρόθυμη να βοηθήσει την ΕΕ στην έλλειψη φυσικού αερίου – iefimerida.gr

Μανώλης Δράκος