Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός: Τρίτη θέση για την Ελλάδα – Στοιχεία της Eurostat

 Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός: Τρίτη θέση για την Ελλάδα – Στοιχεία της Eurostat

Χάλκινο μετάλλιο παίρνει η Ελλάδα στον αριθμό των Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας. 

Πάνω από 95 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ, δηλαδή το 21,7% του πληθυσμού, ήταν μπροστά στον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2021. Μάλιστα, ο αριθμός τους είναι ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, την περυσινή χρονιά 95,4 εκατ. άνθρωποι στην ΕΕ ζούσαν σε νοικοκυριά τα οποία αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (κίνδυνος φτώχειας, σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης ή/και διαβίωσης σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας).

φτώχεια Eurostat

Από αυτούς, περίπου 5,9 εκατομμύρια (1,3% του συνολικού πληθυσμού) ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν ταυτόχρονα και τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2021 73,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας, ενώ 27 εκατομμύρια ήταν αντιμέτωπα με σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις και 29,3 εκατομμύρια ζούσαν σε ένα νοικοκυριό με χαμηλή ένταση εργασίας.

Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού παρουσιάζει αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.  Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση – μαζί με την Ισπανία – στις χώρες όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Την ξεπερνούν μόνο η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Σχετικά Άρθρα