Τούρκος αναλυτής: “Η Άγκυρα δεν πρόκειται ν’ αφήσει αυτή την ιστορία-Θα καταλάβει νησιά του Αιγαίου”

 Τούρκος αναλυτής: “Η Άγκυρα δεν πρόκειται ν’ αφήσει αυτή την ιστορία-Θα καταλάβει νησιά του Αιγαίου”

Σε εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού Haber Global, η παρουσιάστρια Σαϊνούρ Τεζέλ ρωτά τον αναλυτή-καθηγητή πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων Χασάν Ουνάλ (φωτογραφία, επάνω, από το YouTube), εάν πράγματι «Θα πάμε ξαφνικά μια βραδιά»:

  • «Κατά τη γνώμη σας για ποιο λόγο η Δύση κλείνει τα αυτιά της στα αιτήματα και στις αξιώσεις της Τουρκίας; Και ποιο θα είναι το τέλος αυτής της κρίσης; Ξαφνικά θα πάμε μία βραδιά; Θα πάμε»;

Ξεκινώντας από τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Χασάν Ουνάλ απαντάει:

  • «Η ενόχλησή μας εδώ είναι η εξής: Αν μια μέρα στο μέλλον υπάρξει μια ελληνοτουρκική σύγκρουση, ποιος θα είναι ο ρόλος της συσσώρευσης στρατού των Αμερικανών εκεί»;

Στη συνέχεια της συζήτησης επανέρχεται, σύμφωνα με τα tourkikanea.gr, στο ενδεχόμενο της σύρραξης: «Σκεφτείτε πως ξεσπά ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος. Αυτός ο πόλεμος δεν σηκώνει τέτοιους περιορισμούς»

Και εξηγεί: «Η Τουρκία δεν πρόκειται ν’ αφήσει αυτή την ιστορία, αν δεν καταλάβει τα περισσότερα από τα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται στη δική μας πλευρά από τη μέση γραμμή του Αιγαίου».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «Το Καστελόριζο και όλες οι βραχονησίδες γύρω του θα περάσουν στον έλεγχο της Τουρκίας, ενώ πόλεμος μπορεί να υπάρξει και στην Κύπρο».

Και ξεδιπλώνοντας το σενάριο αυτό, αναφέρεται στον ρόλο των S-400, που «θα τους χρησιμοποιήσουμε ενάντια στην Ελλάδα. Ενάντια σε τίνος τα αεροσκάφη θα τους χρησιμοποιήσουμε; Μα, θα τελειώσουμε τα Ραφάλ που πήραν από τη Γαλλία».

Και καταλήγει: «Είναι απλό, ξαφνικά τα Ραφάλ θα εξουδετερωθούν στον αέρα.

Σχετικά Άρθρα