Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της – Την Κυριακή η κηδεία

 Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της – Την Κυριακή η κηδεία

Η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ βρίσκεται στην κατοικία της στα Χάιλαντς της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο, αφού διέσχισε περίπου 300 χιλιόμετρα στην καταπράσινη, σκωτσέζικη ύπαιθρο όπου την υποδέχθηκε μεγάλο πλήθος. Το φέρετρο παρέμεινε στην Αίθουσα του Θρόνου του παλατιού όλη τη νύχτα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο προσωπικό του βασιλικού οίκου στη Σκωτία να αποχαιρετίσει τη βασίλισσα.

Το απόγευμα της Δευτέρας το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ θα μεταφερθεί με πομπή, την οποία θα ακολουθήσουν ο βασιλιάς Κάρολος και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, στον Καθεδρικό Ναό του Σεντ Τζάιλς. 

Εκεί, μετά από μία ευχαριστήρια λειτουργία, θα αρχίσει το πρώτο λαϊκό προσκύνημα που θα διαρκέσει 24 ώρες, πριν η σορός μεταφερθεί αργά το απόγευμα της Τρίτης με αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Λονδίνο για το τελικό σκέλος της επιχείρησης London Bridge.

Ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να ταξιδέψει στο Παλάτι του Γουέστμινστερ για να δεχτεί συλλυπητήρια. Στη συνέχεια πρόκειται να πετάξει στο Εδιμβούργο. Στην πρώτη του πράξη ως βασιλιάς, θα παρευρεθεί στο Παλάτι του Χόλιρουντχαουζ για τη σχετική τελετή, ενώ θα ακολουθήσει λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του St Giles. Θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον πρώτο υπουργό της Σκωτίας και θα δεχτεί επίσης συλλυπητήρια στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.

ΤΟ ΠΡΩΤΌΚΟΛΛΟ ΈΩΣ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ

4η μέρα

Αργά το βράδυ το φέρετρο αναμένεται να μεταφερθεί στον σταθμό του Εδιμβούργου Waverley όπου στη συνέχεια θα ταξιδέψει με το Βασιλικό Τρένο κατά τη διάρκεια της νύχτας, φτάνοντας στο σταθμό St Pancras στο Λονδίνο το επόμενο πρωί.

Ο Βασιλιάς Κάρολος πετά στη Βόρεια Ιρλανδία όπου πρόκειται να δεχτεί συλλυπητήρια στο Κάστρο Χίλσμπορο και θα παρευρεθεί στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Άννας στο Μπέλφαστ για μια τελετή προσευχής και ομιλιών για τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.

Θα γίνει πρόβα για την περιφορά του φέρετρου της αείμνηστης βασίλισσας από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Westminster Hall.

5η μέρα

Το φέρετρο αναμένεται να φτάσει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη τελετή που προγραμματίζεται στο Λονδίνο εκείνη την ημέρα.

Στην πρώτη μεγάλη τελετουργική εκδήλωση που προηγείται της κηδείας, το φέρετρο της αείμνηστης βασίλισσας θα μεταφερθεί από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Westminster Hall όπου θα παραμείνει για 5 μέρες. Αναμένεται ότι το φέρετρο θα μεταφερθεί με άμαξα.

Θα είναι μια ευκαιρία για το κοινό να αποτίσει τα σέβη του. Το φέρετρο θα αναρτηθεί στη μέση του Westminster Hall και θα είναι ανοιχτό στο κοινό για 23 ώρες τη μέρα.

6η μέρα

Το προσκύνημα συνεχίζεται, χωρίς να αναμένεται κάποια ιδιαίτερη εκδήλωση εκείνη την μέρα.

7η μέρα

Ο Κάρολος θα ταξιδέψει στην Ουαλία για να παρακολουθήσει μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό Llandaff στο Κάρντιφ, στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ουαλικό Senedd και θα δεχτεί συλλυπητήρια. Μάλιστα, εκείνη την μέρα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ουαλίας.

8η μέρα

Ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να δεχθεί κυβερνήτες και πρωθυπουργούς από τα βασίλεια.

9η μέρα

Την παραμονή της κηδείας, ο Κάρολος θα υποδεχθεί ξένες βασιλικές οικογένειες που θα παραστούν στην κηδεία.

10η μέρα

Η κηδεία, που θα γίνει με κρατική δαπάνη, θα τελεστεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στις 11 το πρωί της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου. Το φέρετρο θα μεταφερθεί από το Westminster Hall σε μια πομπή προς το αβαείο. Θα τηρηθεί δύο λεπτά σιγή σε όλη τη χώρα.

Μετά τη λειτουργία μιας ώρας, μια μεγάλη τελετουργική πομπή θα συνοδεύσει το φέρετρο στο Hyde Park, όπου θα μεταφερθεί από την άμαξα στην κρατική νεκροφόρα και θα ταξιδέψει στο Windsor.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί γίνει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, κατά τη διάρκεια της οποίας το φέρετρο θα κατέβει στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο.

Σχετικά Άρθρα