LIVE Η συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ- Έκλεισε ρητά το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου

 LIVE Η συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ- Έκλεισε ρητά το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου

Συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο», στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Μητσοτάκης για την οικονομία

Αύριο θα υπάρξει συνέντευξη τύπου για εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλα. Εξετάζουμε τρόπο στήριξης των τιμών του ρεύματος που θα δίνει κίνητρα οικονομίας. Είναι επιβεβλημένο. Σε κάθε περίπτωση τα νοικοκυριά θα λάβουν στήριξη. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχει απόλυτη διαστροφή της πραγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει ψέματα. Στο φυσικό αέριο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Θα κάνουμε διπλή παρέμβαση. Θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης αλλά θα κάνουμε και παρέμβαση στην αντλία. Θα υπάρξει τέλος και γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά

Θεωρώ απαράδεκτες τις δηλώσεις Ερντογάν και τη διαρκή προκλητικότητα. Καταλαβαίνω ότι έχουν εκλογές. Δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα δίνουμε όμως σαφείς απαντήσεις. Στη διαστρέβλωση που προκαλούν. Δεν τους πιστεύει κανείς ότι τα ελληνικά νησία είναι απειλή για την Τουρκία. Θα χτίζουμε με ακόμη περισσότερη συνέπεια τις συμμαχίες. Αλλά οι δίαυλοι θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτή. Αλλά δεν τους έκλεισα εγώ. Είμαι ανοιχτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν.

Μητσοτάκης για πιθανότητες συνεργασίας και τρίτες εκλογές

Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη χώρα, προκαλεί ακυβερνησία. Αριθμητικά αν επιχειρήσουμε να προβάλλουμε τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων θεωρητικά υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Θα συνιστά πολιτική τερατογέννεση. Η πρώτη κάλπη έχει σημασία. Γιατί θα είναι το σκαλοπάτι για την αυτοδυναμία. Η αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι απαραίτητη.

Μητσοτάκης για ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε να με συναντήσει από τότε που εκλέχθηκε. Επιμελώς μάλιστα. Εχει πει ότι δεν θέλει να είμαι Πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αρα το σφάλμα της παρακολούθησης τον βοήθησε να τηρήσει γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Με το ΚΙΝΑΛ έχουμε συγκυβερνήσει. Ο κ. Ανδρουλάκης τον φέρνει σε απόσταση από το κοινό του, δικό του θέμα βέβαια. 

Μητσοτάκης για υποκλοπές

Δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας αρχηγός. Εξ αρχής κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται δια νόμου. Αν το Σύνταγμα το ήθελε, θα το ανέφερε ρητά. Τα όποια ρήγματα θα προσθέσουν από ανθρώπους που βρίσκονται σε θέση ευθύνης. Επί της αρχής άρα τα πολιτικά πρόσωπα δεν πρέπει να αποκλείονται. Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήθελε περισσότερη πολιτική ευαισθησία από τον επικεφαλής της ΕΥΠ. Αρα πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί. 

Μητσοτάκης για υποκλοπές και παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Πρέπει να υπάρχει λογοδοσία. Αλλά υπάρχουν και διατάξεις μυστικότητας. Ο κ. Ανδρουλάκης εργαλοποιεί το πρόβλημα. Να πάει στην ΕΥΠ και να ενημερωθεί από την ίδια. 

Μητσοτάκης για υποκλοπές και παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Οι διαδικασίες κινήθηκαν με ταχύτητα. Με θάρρος ανέλαβε πολιτική ευθύνη και δέχθηκα παραιτήσεις. Κινήθηκαν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Και έχει ήδη εκκινήσει η εξεταστική. Τις επόμενες μέρες θα κυρώσουμε την ΠΝΠ που προσθέτουμε περισσότερη ασφάλεια στις νόμιμες επισυνδέσεις. Διάθεση για συγκάλυψη δεν υπάρχε
Εκτός αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η απλή αναλογική είναι βόμβα και συμφωνήσει να αλλάξουμε από κοινού τον εκλογικό νόμο. Δεν θα το κάνει όμως. 

Μητσοτάκης για τον εκλογικό νόμο

Η αλήθεια ότι εχω δεχθεί εισηγήσεις. Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες είναι σταθεροί και το έχω πει. Θα πορευτούμε στις εκλογές με το νόμο που έχουμε ψηφίσει. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να τον αλλάξω. 

Σχετικά Άρθρα