Άρθρο του Ν. Παπαθανάση: Αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου σε μια σύγχρονη και βιώσιμη οικονομία

 Άρθρο του Ν. Παπαθανάση: Αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου σε μια σύγχρονη και βιώσιμη οικονομία

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία από τις πιο φιλοεπενδυτικές χώρες στην Ευρώπη, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης σε άρθρο του στο libre.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

  • «Βρισκόμαστε δε ένα βήμα πριν από την επίτευξη του τελευταίου μεγάλου στόχου, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έπειτα από 11 συνεχόμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία. Παράλληλα, η εξαιρετική άνοδος των εσόδων από τον τουρισμό, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα του 2019, καθώς και η υπέρβαση των δημοσίων εσόδων σε σχέση με όσα είχαν προϋπολογιστεί, ενισχύουν τις ευοίωνες προοπτικές».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ελληνική οικονομία έχει ήδη κάνει τη μεγάλη στροφή. Έχει μπει στον δρόμο της ανάπτυξης, της καινοτομίας, της οικοδόμησης ισχυρού κλίματος εμπιστοσύνης τόσο στη διεθνή πολιτική και διπλωματική σκηνή όσο και στην επιχειρηματική κοινότητα παγκοσμίως.

Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  

Παρά το δυσμενές κλίμα λόγω της συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης -αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία -τα μηνύματα για τη χώρα μας είναι θετικά. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι ο χειμώνας που έρχεται δεν θα είναι εύκολος για καμία από τις χώρες που στον έναν ή άλλον βαθμό επηρεάζονται από το πρωτόγνωρο κύμα αυξήσεων στα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια.

Η Ελλάδα εμφανίζει πλέον υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και μεγάλη πτώση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο υποχώρησε στο 11,4% παρουσιάζοντας χαμηλό 12ετίας ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν παραλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία βρισκόταν στο 17,3%. Η μείωση των 6 μονάδων στον δείκτη της ανεργίας στην χώρα, αποτελεί την υλοποίηση μίας από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας προς τον ελληνικό λαό.

Το 2021, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε εντυπωσιακά. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 8,3%  και για το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και διεθνών οίκων, αναμένεται να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια γενναία, και εντός των δημοσιονομικών της αντοχών, αύξηση του κατώτατου μισθού που αγγίζει το 10%, παρά την παγκόσμια κρίση. Βρισκόμαστε δε ένα βήμα πριν από την επίτευξη του τελευταίου μεγάλου στόχου, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έπειτα από 11 συνεχόμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία. Παράλληλα, η εξαιρετική άνοδος των εσόδων από τον τουρισμό, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα του 2019, καθώς και η υπέρβαση των δημοσίων εσόδων σε σχέση με όσα είχαν προϋπολογιστεί, ενισχύουν τις ευοίωνες προοπτικές.

Οι δείκτες της οικονομίας σε τομείς που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση του επιπέδου της καθημερινής ζωής των συμπολιτών μας, παρά τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις, είναι ανοδικοί και δημιουργούν αισιοδοξία.

Ενδεικτικά:

  • Το 2021 οι καθαρές Άμεσες Ξένες Επενδύσεις ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας. Η ανοδική πορεία τους συνεχίστηκε και στο α’ εξάμηνο του 2022 όταν οι (ακαθάριστες) Άμεσες Ξένες Επενδύσεις ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν ήδη στο 86% των ξένων επενδύσεων του συνόλου του 2021.
  • Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνέχισαν να αυξάνονται και τον Ιούλιο φτάνοντας πλέον τα 183 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 46 δισ. ευρώ τα τελευταία 3 έτη.
  • Τα έσοδα από τις τουριστικές δραστηριότητες έφτασαν τα 2,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και τα 5,1 δισ. ευρώ σε επίπεδο εξαμήνου, οι οποίες αντιστοιχούν στο 102% και στο 95% της αντίστοιχης περιόδου.
  • Ένας από τους σημαντικότερους δείκτες της πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι ο Κύκλος Εργασιών Επιχειρήσεων. Στο σύνολο των επιχειρήσεων ο κύκλος εργασιών το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε 203 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019 που ήταν 153 δισ. ευρώ.

Οι διαρκείς μεταρρυθμιστικές μας παρεμβάσεις οδήγησαν στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, στον νέο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, στο νόμο για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, στην αύξηση των εγκεκριμένων έργων ΣΔΙΤ και δημιουργούν ένα επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα που ουδέποτε τις τελευταίες δεκαετίες έχει ξαναϋπάρξει.

Οι στόχοι μας επιτυγχάνονται και ένας από αυτούς είναι να μετατραπεί η  Ελλάδα σε μία από τις πιο φιλοεπενδυτικές χώρες στην Ευρώπη, όπως και έγινε. Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία καθώς καταγράφεται ρεκόρ 28ετίας στις συνολικές επενδύσεις, αύξηση – δηλαδή – 19,6% σε ετήσια βάση σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ένας ακόμα στόχος ήταν η  έξοδος από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας η οποία  ανακοινώθηκε στις 20 Αυγούστου 2022.

Με επίγνωση της πραγματικής κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας και των συνεπειών του πολέμου και της γεωπολιτικής αστάθειας στις εθνικές οικονομίες, προχωράμε στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου ολόκληρης της χώρας, στην αδιάκοπη στήριξη όλων όσοι την έχουν ανάγκη και στην πορεία για το χτίσιμο μιας νέας, σύγχρονης και βιώσιμης οικονομίας μακριά από την επιχειρηματική στασιμότητα και τα ιδεολογικά τέλματα του παρελθόντος. 

Σχετικά Άρθρα