Τουρκικά ΜΜΕ: Ερίζουν για το “θα έρθουμε ξαφνικά” του Ερντογάν – “Σε ένα βράδυ… μας πέταξαν από το πρόγραμμα F-35… “

 Τουρκικά ΜΜΕ: Ερίζουν για το “θα έρθουμε ξαφνικά” του Ερντογάν – “Σε ένα βράδυ… μας πέταξαν από το πρόγραμμα F-35… “

Την ώρα που ορισμένα τουρκικά μέσα καλλιεργούν το πολεμικό κλίμα διερωτώμενα αν “θα γίνει πόλεμος με την Ελλάδα” άλλα ΜΜΕ της γείτονος απορρίπτουν το κλίμα της ακραίας ρητορικής του προέδρου Ερντογάν τον οποία μάλιστα εγκαλούν για το γεγονός ότι οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ είναι σε πολύ άσχημο επίπεδο. Είναι πάντως αναμφισβήτητο ότι η ατζέντα στην Τουρκία έχει στραφεί στα ελληνοτουρκικά, ιδίως μετά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι -δήθεν- οι ελληνικοί S-300 «κλείδωσαν» πολεμικά αεροσκάφη της γειτονικής χώρας.

Όπως είναι φυσικό αντικείμενο σχολιασμού στα ΜΜΕ είναι οι πολεμικές ιαχές «ξαφνικά ένα βράδυ» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η όλη συζήτηση επικεντρώνεται πλέον όχι στο αν θα επιτεθεί η Ελλάδα, όπως ήταν μέχρι πρότινος το τουρκικό σενάριο, αλλά μήπως ο Τούρκος πρόεδρος έχει κατά νου κάποιο επιθετικό σχέδιο για τα νησιά.

Κάτι τέτοιο όπως αναφέρει το KReport θα εξυπηρετούσε τους εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς του, οι οποίοι, όμως, για να πετύχουν, πρέπει σε αυτή την αντιπαράθεση να παρασυρθεί και η αντιπολίτευση.

Ο εθνικιστής εταίρος της κυβέρνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, (προ)κάλεσαν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να πάρει θέση για την Ελλάδα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτιμά -μέχρι στιγμής- να χτυπά την κυβέρνηση μέσω της οικονομίας, η οποία έχει εξελιχθεί στην αχίλλειο πτέρνα του Τούρκου προέδρου.

  • «Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ανέβηκε στον ουρανό πάνω από το Αιγαίο για να επιδείξει τους τουρκικούς μύες στην Ελλάδα», γράφει η Αμπερίν Ζαμάν στο Al-Monitor.

Ο αρθρογράφος της φιλο-κυβερνητικής Γενί Σαφάκ, Μπουλέντ Οράκογλου, πιστεύει ότι «εδώ, μαζί με τον εκφοβισμό, τα μηνύματα που δόθηκαν στην αντίπαλη χώρα λένε: Είμαι έτοιμος για πόλεμο για να προστατεύσω τη χώρα μου». Κατά τον Οράκογλου, η ερντογανική ρήση «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», υποδηλώνει, πρόθεση κίνησης μέσω της στρατιάς του Αιγαίου, «η οποία δεν είναι συνδεδεμένη στο ΝΑΤΟ».

Αντιθέτως, ο Ορχάν Μπουρσαλί της αντιπολιτευόμενης «Τζουμχουριέτ» υπογραμμίζει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επιτεθεί στα ελληνικά νησιά:

  • «Λίγος ορθολογισμός. Το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό, αν σκεφτεί κανείς την ύπαρξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Δεν νομίζω ότι κάποιος στην Άγκυρα σκέφτεται κάτι τέτοιο. Το “μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα” του Ερντογάν είναι ο “πολιτικός μαϊντανός” του λαού. Τι θα μπορούσε, λοιπόν, να κάνει; Για παράδειγμα, να ανοίξει τα Βαρώσια στην Κύπρο. Διότι -εκτιμούν- έχουν απορροφήσει τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο».

Προβοκάτσια μέσω Ελλάδας για να πέσει ο Ερντογάν; Ένας επικίνδυνος ισχυρισμός, που απασχόλησε και το ελληνικό ΥΠΕΞ, προήλθε από τη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Τουρκιγέ».

Αυτή ισχυρίστηκε ότι η κλιμακούμενη ένταση με την Ελλάδα αφύπνισε τους γκιουλενιστές εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία για να ρίξουν τον Ερντογάν, είτε καταρρίπτοντας ένα ελληνικό αεροσκάφος είτε βομβαρδίζοντας κάποια στρατιωτικά κτίρια στα νησιά, ενοχοποιώντας τον Τούρκο πρόεδρο στα μάτια της Δύσης, εδώ.

Πάντως, ο αρθρογράφος της «Τουρκιγέ», Φουάτ Ουγούρ, απαντά ότι ο πόλεμος πρέπει να είναι η ύστατη λύση, ειδικά γιατί η Τουρκία ίσως βρει απέναντί της τις ΗΠΑ και τη Δύση:

  • «Ο ορθολογισμός επιτάσσει ο πόλεμος να είναι πάντα η ύστατη λύση. Η Τουρκία δεν πρέπει να εξαπατηθεί. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή τετελεσμένου γεγονότος μέσω των σε αδράνεια ομάδων της FETÖ (σ.σ.: Γκιουλενιστές). Ο πόλεμος είναι μια πολυμερής διακρατική κρίση και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με τις ΗΠΑ και τη Δύση».

Στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του αντιπολιτευόμενου και κορυφαίου σε τηλεθέαση FOX TURK ο παρουσιαστής Σελτσούκ Τεπελί άσκησε σκληρή κριτική στον Τούρκο πρόεδρο. Έκανε λόγο για φιάσκο της τουρκικής κυβέρνησης στα εξοπλιστικά και είπε πως «σε ένα βράδυ… μας πέταξαν από το πρόγραμμα των F-35».

  • «Εγώ να σας πω τι συνέβη ”ξαφνικά ένα βράδυ”. Μέσα ”μέσα σε ένα βράδυ” την Τουρκία την πέταξαν από το πρόγραμμα των F-35, στο οποίο συμμετείχε για 20 ολόκληρα χρόνια. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκο της τουρκικής διπλωματίας! Είναι φιάσκο της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η εφημερίδα Σοζτζού που ανήκει και αυτή στο φάσμα της αντιπολίτευσης, γράφει πως «ο Ερντογάν αποκαλεί φίλο τον Μπάιντεν αλλά εκείνος στηρίζει στην Ελλάδα».

  • Ωστόσο, φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στην τουρκική ατζέντα το σενάριο για εισβολή στα νησιά και μάλιστα υποστηρίζουν πως η Ελλάδα είναι αυτή που επιθυμεί τον πόλεμο και απειλεί την Τουρκία.

Στο CNN Turk σε μια εκπομπή του διευθυντή της Hurriyet Αχμέντ Χαρκάν, Τούρκoς αναλυτής για περίπου 50 λεπτά εξηγούσε πως η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία για S-300, αμερικανικές βάσεις, στρατιωτικοποίηση νησιών. Ενώ σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Yeni Safak ισχυρίστηκε το εξής απίστευτό: Ότι η Ελλάδα είναι αυτή που θέλει πόλεμο.

Σχετικά Άρθρα