Η Αθήνα διαφωνεί σε πλαφόν μόνο για το ρωσικό φυσικό αέριο – Ποια πρόταση καταθέτει

 Η Αθήνα διαφωνεί σε πλαφόν μόνο για το ρωσικό φυσικό αέριο – Ποια πρόταση καταθέτει

Με δική της πρόταση για πλαφόν στην τιμή τιμολόγησης του φυσικού αερίου συνολικά (ΤΤF) θα προσέλθει η χώρα μας, στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή (9/9).

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι αυτός είναι ο πιο σίγουρος και ασφαλής δρόμος για να υπάρξει ουσιαστική αποσυμπίεση των τιμών του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις που δρομολογούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκεί που υπάρχει μια θεμελιώδης διαφωνία με τις προτάσεις που παρουσίασε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι το πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, μια τέτοια απόφαση θα οριστικοποιήσει το σφράγισμα των ρωσικών αγωγών, με το οποίο έχει ήδη απειλήσει ο Πούτιν την Ευρώπη, οδηγώντας σε αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Δηλαδή, την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου αφού θα μειωθεί η προσφορά και η υπόλοιπη αγορά θα μπορεί να ανεβάσει τις τιμές χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.

«Η θέση για πλαφόν είναι σωστή», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «εμείς, όμως, λέμε ότι θα πρέπει να αφορά την αγορά TTF», διευκρινίζουν. Επομένως, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι είναι λάθος η πρόταση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και αυτή την θέση θα υποστηρίξει στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, χωρίς όμως να την μπλοκάρει αν καταφέρει να συγκεντρώσει πλειοψηφία.

Στην ατζέντα της ΕΕ οι προτάσεις Μητσοτάκη

Η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει, όμως, την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι μια σειρά από θέσεις που είχε παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περασμένο Μάρτιο έχουν μπει πλέον στο τραπέζι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έστω και με καθυστέρηση το «αργοκίνητο υπερωκεάνιο» έχει αρχίσει και στρίβει, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, που χαρακτηρίζουν πολύ θετικές τις προτάσεις για πλαφόν στην χονδρική τιμή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ΑΠΕ και πετρέλαιο, όπως και με την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Το κρίσιμο ερώτημα που παραμένει είναι πόσο σύντομα θα μπορέσει η Ευρώπη να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα, ώστε το όφελος να φτάσει στις οικονομίες των κρατών μελών και βέβαια στην τσέπη των καταναλωτών. Η συζήτηση τώρα ξεκινά και δεν αναμένεται να διαρκέσει λιγότερο από έναν μήνα με τις όποιες αποφάσεις να οριστικοποιούνται, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου.

Όθων Παπαδάκης