Βενζίνη: Κάτω από 2 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή, σχεδόν 6 μήνες μετά

 Βενζίνη: Κάτω από 2 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή,  σχεδόν 6 μήνες μετά

Κάτω από 2 ευρώ το λίτρο, η μέση τιμή της βενζίνης, σύμφωνα με το νεότερο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η μέση τιμή, με βάση τις μετρήσεις σε 4.399 πρατήρια καυσίμων, διαμορφώθηκε την Τρίτη στα 1,993 ευρώ ανά λίτρο βενζίνης 95 οκτανίων.

Σε πολλά πρατήρια της Αττικής η τιμή έχει πέσει κάτω από τα 2 ευρώ εδώ και λίγες ημέρες, όμως η μέση τιμή αντικατοπτρίζει τη μείωση του κόστους της βενζίνης και στην περιφέρεια, όπου συνήθως οι τιμές είναι υψηλότερες, ειδικά στα νησιά.

Συνεχίστηκε, παράλληλα, η καθοδική πορεία της μέσης τιμής της αμόλυβδης 100 οκτανίων, η οποία διαμορφώθηκε λίγο κάτω από τα 2,23 ευρώ ανά λίτρο.

Έπεσε κάτω από τα 2 ευρώ μετά από σχεδόν 6 μήνες

Η αποκλιμάκωση των τιμών παρατηρείται επί εβδομάδες, τουλάχιστον από τις αρχές Αυγούστου, όμως δεν είναι σαφές εάν η απόφαση της ομάδας ΟΠΕΚ+ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου θα προκαλέσει ανοδικές πιέσεις το επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης πέφτει κάτω από το «φράγμα» των 2 ευρώ μετά από σχεδόν έξι μήνες, καθώς «σκαρφάλωσε» πάνω από αυτό το επίπεδο μεταξύ 7 και 8 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών μέσω των προγραμμάτων επιδοτήσεων Fuel Pass 1 και Fuel Pass 2, τα οποία αφορούν το εξάμηνο Απρίλιος-Σεπτέμβριος και ουσιαστικά καλύπτουν την αύξηση στην τιμή των καυσίμων για τη μεγάλη πλειονότητα των οδηγών.

Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες είχαν υποβάλει αίτηση για το Fuel Pass 2, και το ποσό που έχει διατεθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αγγίζει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά Άρθρα