Καύσιμα: Ακριβότερο το πετρέλαιο κίνησης από την αμόλυβδη
Η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή προκαλεί νέες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας, οδηγώντας τις τιμές του πετρελαίου και των καυσίμων σε ανοδική πορεία και εντείνοντας τις ανησυχίες για την επάρκεια του εφοδιασμού.
Το πετρέλαιο Brent έχει προσεγγίσει τα 95 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο περίπου 4% σε ημερήσια βάση και 22% τον τελευταίο μήνα, ενώ και το φυσικό αέριο κινείται ανοδικά, ξεπερνώντας τα 61 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Πάνω από τα δύο ευρώ οι τιμές των καυσίμων στην αντλία
Οι εξελίξεις αποτυπώνονται ήδη και στην ελληνική αγορά, όπου για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες το πετρέλαιο κίνησης είναι ακριβότερο από την αμόλυβδη, με τις τιμές και των δύο καυσίμων να πλησιάζουν ή και να ξεπερνούν τα 2 ευρώ το λίτρο σε αρκετές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες.
Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι, εφόσον συνεχιστεί η ένταση στη Μέση Ανατολή, αναμένονται νέες αυξήσεις τις επόμενες ημέρες.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στήριξης για τους καταναλωτές, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει ότι, ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, θα μπορούσε να εξεταστεί νέα επιδότηση στα καύσιμα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι ύψους 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.