Σοκάρει η πρόβλεψη του Citigroup:”Οι τιμές στο φυσικό αέριο θα αρχίσουν να πέφτουν από το 2025-27″

 Σοκάρει η πρόβλεψη του Citigroup:”Οι τιμές στο φυσικό αέριο θα αρχίσουν να πέφτουν από το 2025-27″

«Κάπου μεταξύ 2025 και 2027 θα δούμε τις τιμές στην Ευρώπη να επιστρέφουν στο σημείο που ήταν στις αρχές του 2021», δήλωσε ο Εντ Μορς σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg. Ο Μορς είναι παγκόσμιος επικεφαλής στην έρευνα εμπορευμάτων της Citigroup Inc. και εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή θα χρειαστεί χρόνος για την αντικατάσταση του χαμένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η Ευρώπη υφίσταται τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 50 ετών, καθώς η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Citigroup: Η Ρωσία θα βγάλει πολλά χρήματα από τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει επιδεινώσει την πίεση των καταναλωτών και έχει ωθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες στο χείλος της ύφεσης, θέτοντας την ήπειρο σε κίνδυνο βαθύτερης κρίσης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

«Δεν θα είναι περίεργο αν ξαναρχίσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη καθώς φτάνουμε στο τέλος της περιόδου προμήθειας», πρόσθεσε ο Μορς, αναφερόμενος στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σύντομα θα ξεμείνει από αγορές για να πουλήσει το προϊόν. «Η Ρωσία θα βγάλει πολλά χρήματα από αυτό».

Σημειώνεται, τέλος, ότι, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ICE, οι τιμές στα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου είναι πάνω από τετραπλάσιες σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Σχετικά Άρθρα