Απόμακρος ο Πούτιν: Ένα βίντεο από στρατιωτικές ασκήσεις δίνει τροφή για σχόλια

 Απόμακρος ο Πούτιν: Ένα βίντεο από στρατιωτικές ασκήσεις δίνει τροφή για σχόλια

Ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε την αμήχανη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του αρχηγού του στρατιωτικού του επιτελείου, Σεργκέι Σοϊγκού.

Την Τρίτη, ο Πούτιν επιθεώρησε τα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, χιλιάδες μίλια μακριά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η υπηρεσία στρατιωτικών ειδήσεων Zvezda δημοσίευσε βίντεο με τον Πούτιν και τον αρχηγό του επιτελείου, στρατηγό Βαλερί Γκερασίμοφ, να μπαίνουν σε έναν θάλαμο παρατήρησης, να κάθονται αφήνοντας μεγάλο κενό ανάμεσά τους και να διατηρούν μια άβολη σιωπή, περιμένοντας την άφιξη του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο Γκερασίμοφ έφτιαχνε τα μαλλιά του και οργάνωνε τα χαρτιά του, ενώ ο Πούτιν κοιτούσε μέσα από ένα ζευγάρι κιάλια. Κάποια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε σε ένα σχόλιο του στρατηγού, κουνώντας το κεφάλι του.

Όπως τονίζει το πρακτορείο Reuters, η άβολη γλώσσα του σώματος προκάλεσε το ενδιαφέρον πολιτικών και στρατιωτικών αναλυτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο Πούτιν προφανώς δεν θέλει καν να συνομιλήσει με τον διοικητή των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.

Η απουσία του επικεφαλής του ρωσικού στρατού από τη δημοσιότητα προκάλεσε φήμες για τη σχέση του με τον Πούτιν

Σε άλλο βίντεο, η διάθεση των Ρώσων αξιωματούχων φάνηκε πιο ανάλαφρη, καθώς Πούτιν και Σοϊγκού εμφανίστηκαν να ανταλλάσσουν ένα αστείο, ενώ ο Γκερασίμοφ μιλούσε στο τηλέφωνο.

Ο Γκερασίμοφ ήταν σχεδόν απών από τα κοινά κατά τη διάρκεια των 195 ημερών του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκαλώντας εικασίες για τη σχέση του με τον Πούτιν και κάποιες φορές ακόμη και για την υγεία του.

Έχοντας καταλάβει περίπου το ένα πέμπτο της χώρας, η Ρωσία έχει φτάσει σχεδόν σε αδιέξοδο στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ έχει υποστεί και μεγάλες απώλειες σε στρατεύματα και εξοπλισμό.

Πραγματοποιώντας τα στρατιωτικά γυμνάσια «Βοστόκ», που λαμβάνουν χώρα ανά τέσσερα χρόνια, ο Πούτιν φαίνεται να στέλνει ένα μήνυμα ότι ο ρωσικός στρατός είναι σε θέση να διεξάγει τις δραστηριότητές του ως συνήθως, παρά τις απαιτήσεις του πολέμου.

Όμως το υπουργείο Άμυνας λέει ότι οι ασκήσεις που ξεκίνησαν την 1η Σεπτεμβρίου περιλαμβάνουν μόνο 50.000 στρατιώτες, δηλαδή ένα μικρό τμήμα των 300.000 που συμμετείχαν το 2018. Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι και τα δύο στοιχεία είναι υπερβολικά.

Στις ασκήσεις συμμετείχαν δυνάμεις τόσο από την Ινδία όσο και από την Κίνα, αν και δεν είναι σαφές εάν ο Πούτιν είχε δει στρατεύματα από αυτές τις χώρες σε δράση.

Σχετικά Άρθρα