Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι: Σε παροξυσμό ανόδου οι τιμές του φυσικού αερίου στα χρηματιστήρια

 Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι: Σε παροξυσμό ανόδου οι τιμές του φυσικού αερίου στα χρηματιστήρια

Μετά το κλείσιμο του Nord Stream η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Οι τιμές στην Ολλανδία, σημείο αναφοράς για την ΕΕ, κάνουν ράλι άνω του 25% στα 270 ευρώ η μεγαβατώρα αντιστρέφοντας τις μεγάλες απώλειες που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα (είχε υποχωρήσει 37%).

Η Ευρώπη τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις και ετοιμάζεται για τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή. Οι επιλογές που πρόκειται να προτείνει η τσεχική προεδρία θα συμπληρώσουν τα μέτρα που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. Στα τελευταία περιλαμβάνονται η μείωση της ζήτησης ενέργειας και ανώτατα όρια τιμών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα.

Για να περιοριστεί ο αντίκτυπος των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας:

  • προσωρινός περιορισμός της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
  • θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών για το φυσικό αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία
  • προσωρινός αποκλεισμός της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στον καθορισμό των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε επίσης να είναι μια επιλογή

• Για την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά:

  • επείγουσα δημιουργία πιστωτικών γραμμών σε πανευρωπαϊκή κλίμακα για συμμετέχοντες στην αγορά που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλά margin calls.
  • περιορισμός των περιθωρίων ή αυτόματη προσαρμογή του ανώτατου ορίου.
  • προσωρινές αναστολές της ευρωπαϊκής αγοράς παραγώγων.

Η τσεχική προεδρία πρόκειται επίσης να προτείνει μια αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την αγορά λιγνίτη για να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και να εξασφαλίσει μια γρήγορη συμφωνία σχετικά με πρόταση της Επιτροπής νωρίτερα αυτό το έτος για την πώληση ορισμένων αδειών που αποσύρθηκαν από την αγορά και φυλάσσονται σε ειδικό αποθεματικό. Τέτοιες πωλήσεις θα ενίσχυαν την παροχή αδειών εκπομπής ρύπων, συμβάλλοντας στη μείωση των τιμών τους.

Η παρέμβαση θα πρέπει να σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου ή να τίθενται σε κίνδυνο η προσπάθεια μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου. Θα πρέπει να είναι απλή στην εφαρμογή, να συντονιστεί σε ολόκληρο το μπλοκ και να συνάδει με τους κλιματικούς στόχους, ανέφερε η προεδρία στο προσχέδιο του εγγράφου.

Σχετικά Άρθρα