Ιερά Σύνοδος: Απαράδεκτες και προσβλητικές οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Χρυσόστομου

 Ιερά Σύνοδος: Απαράδεκτες και προσβλητικές οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Χρυσόστομου

Τοποθετήθηκε η Ιερά Σύνοδος για τις σκοταδιστικές δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί ο Μητροπολίτης Δωδώνης.

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος τόνισε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ ότι «δεν κάθεται μία γυναίκα να βιαστεί χωρίς να το θέλει» όπως επίσης και ότι «δεν μπόρεί να γίνει σύλληψη όταν υπάρχει βιασμός».

Η Ιερά Σύνοδος έστω και καθυστερημένα αντέδρασε χαρακτηρίζοντας σε ανακοίνωσή της απαράδεκτες και προσβλητικές, ειδικά για τις γυναίκες και τα θύματα βιασμού τις τοποθετήσεις του.

Αναλυτικά:

«Οι σημερινές δηλώσεις στην τηλεοπτική εκπομπή «Σήμερα» (ΣΚΑΪ) του εφησυχάζοντος Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου για την ψυχική και σωματική συμμετοχή των θυμάτων στο έγκλημα του βιασμού τους είναι απαράδεκτες, πολύ περισσότερο για ορθόδοξο κληρικό, και συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών.

Τονίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι δηλώσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα του βιασμού, πέραν των άλλων, αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο σε συνοδικό επίπεδο, όσο και μέσω των Ιερών Μητροπόλεων Αυτής και των φιλανθρωπικών φορέων τους, που στέκονται καθημερινώς και εμπράκτως στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέσα από δράσεις στηρίξεώς τους και ξενώνες φιλοξενίας τους, σε συνεργασία πάντοτε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές.

Χρήστος Σταθόπουλος