Βασίλισσα Ελισάβετ: Ανησυχία για την υγεία της – Δεν θα διορίσει στο Μπάκιγχαμ τον νέο πρωθυπουργό

 Βασίλισσα Ελισάβετ: Ανησυχία για την υγεία της – Δεν θα διορίσει στο Μπάκιγχαμ τον νέο πρωθυπουργό

Ερωτηματικά για την κατάσταση της υγείας της βασίλισσας Ελισάβετ προέκυψαν, μετά τη σημερινή ενημέρωση από βασιλικούς αξιωματούχους, ότι η 96χρονη μονάρχης δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει στο Λονδίνο για να υποδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον και τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου στο Μπάκιγχαμ την επόμενη Τρίτη (6/8).

Όπως ανακοινώθηκε, η συνάντηση αυτή και ο διορισμός του νέου πρωθυπουργού θα γίνει στο βασιλικό κτήμα του Μπαλμόραλ στη Σκωτία, το οποίο παραδοσιακά επισκέπτεται για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

Η τελετή στις 6 Σεπτεμβρίου θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που ένας βρετανός πρωθυπουργός παραιτήθηκε επίσημα ή διορίστηκε μακριά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα.

Υπάρχει προηγούμενο διορισμού πρωθυπουργού μακριά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, με τον βασιλιά Εδουάρδο Ζ’ να βρίσκεται στο Μπιαρίτζ όταν ο Χέρμπερτ Χένρι Άσκουιθ διαδέχθηκε τον Χένρι Κάμπελ-Μπάνερμαν, όπως μεταδίδει η Daily Mail.

Η Sun ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι ο πρίγκιπας της Ουαλίας έκανε τακτικές πρωινές επισκέψεις για να δει τη μητέρα του, με τις απρογραμμάτιστες επισκέψεις να θεωρούνται εξαιρετικά ασυνήθιστες.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο για την υγεία της. Ως αρχηγός κράτους, είναι καθήκον της βασίλισσας να διορίσει τον πρωθυπουργό.

Η Βασιλική Εγκυκλοπαίδεια αναφέρει ότι ο διορισμός πρωθυπουργού είναι «ένα από τα λίγα εναπομείναντα προσωπικά προνόμια του κυρίαρχου».

Ο μονάρχης δεν ενεργεί βάσει συμβουλών ούτε χρειάζεται να συμβουλευτεί κανέναν προτού καλέσει τον ηγέτη με τη συνολική πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα