Κοροναϊός: Με επείγουσα έγκριση, το εμβόλιο για τις μεταλλάξεις Όμικρον 4, 5

 Κοροναϊός: Με επείγουσα έγκριση, το εμβόλιο για τις μεταλλάξεις Όμικρον 4, 5

Η ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ, προχώρησε στην επείγουσα έγκριση των αναθεωρημένων εμβολίων των εταιρειών Pfizer και Moderna κατά του κοροναϊού.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDΑ), τα εμβόλια είναι διδύναμα και προστατεύουν τόσο από τον αρχικό κορoνοϊό, όσο και από την παραλλαγή Όμικρον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα εμβόλια εγκρίνονται για να χορηγούνται ως μία αναμνηστική δόση.

Η δόση αυτή θα μπορεί να γίνει τουλάχιστον 2 μήνες μετά από:

Τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό

Κάποια αναμνηστική δόση από το αρχικό εμβόλιο
Τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια περιέχουν δύο θραύσματα του mRNA από τον κορονοϊό. Το ένα υπάρχει στο αρχικό στέλεχος και το δεύτερο είναι κοινό στις παραλλαγές Όμικρον 4 (ΒΑ.4) και Όμικρον 5 (ΒΑ.5) που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με τον FDA:

Άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω είναι επιλέξιμα για μία εφάπαξ αναμνηστική δόση του επικαιροποιημένου εμβολίου Moderna COVID-19, εάν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από τότε που έχουν ολοκληρώσει τον αρχικό εμβολιασμό ή έχουν λάβει την πιο πρόσφατη αναμνηστική δόση με οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο ή εγκεκριμένο μονοσθενές εμβόλιο COVID-19.
Άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω είναι επιλέξιμα για μία εφάπαξ αναμνηστική δόση του επικαιροποιημένου εμβολίου Pfizer-BioNTech COVID-19, εάν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού ή έχουν λάβει την πιο πρόσφατη αναμνηστική δόση με οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο ή εγκεκριμένο μονοσθενές εμβόλιο COVID-19.

Σχετικά Άρθρα