Η Gazprom περιορίζει τη ροή φυσικού αερίου και στην Ιταλία

 Η Gazprom περιορίζει τη ροή φυσικού αερίου και στην Ιταλία

Νέο επεισόδιο στο ενεργειακό θρίλερ που εκτυλίσσεται μετά τη νέα ανακοίνωση της Gazprom ότι μειώνει την ροή φυσικού αερίου και στην Ιταλία. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά το νέο «καψόνι» ότι του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 «λόγω εργασιών συντήρησης».

Την Τρίτη ενημέρωσε για πλήρη αναστολή της παράδοσης φυσικού αερίου στον γαλλικό όμιλο Engie από την Πέμπτη λόγω αθέτησης της πληρωμής για τις παραδόσεις που έγιναν τον Ιούλιο.

Σημαντική η αποθήκευση φυσικού αερίου, αλλά πιο σημαντική η μείωση της κατανάλωσης. Αυτή είναι η άποψη των αναλυτών, οι οποίοι προειδοποιούν πως ο σημαντικότερος παράγοντας για την ενεργειακή ασφάλεια τον χειμώνα που έρχεται θα είναι το κατά πόσον θα μπορέσουν οι χώρες να μειώσουν την κατανάλωση για να μπορέσουν να διασφαλίσουν ότι το αποθηκευμένο φυσικό αέριο θα διαρκέσει και τους πιο κρύους μήνες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters, οι αποθήκες αερίου στην Ευρώπη είναι αυτή την περίοδο γεμάτες κατά 79,94%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe που παρατίθενται.

Κλείνει ο Nord Stream έως 3 Σεπτεμβρίου

Η διακοπή λειτουργίας του Nord Stream από σήμερα μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε επίσης από τη Gazprom. Από τις 27 Ιουλίου, ο αγωγός Nord Stream λειτουργεί στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του λόγω της διακοπής λειτουργίας αρκετών αεριοστροβίλων. Ένα από αυτά – κατασκευασμένο στον Καναδά από τη Siemens Energy – έχει σταλεί στο Μόντρεαλ για επισκευές.

Γαλλία: Να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

Η Γαλλία κατηγόρησε τη Μόσχα την Τρίτη (30/8), ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως «όπλο πολέμου». Η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης της Γαλλίας, Agnes Pannier-Runacher, δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter είπε:

«Πολύ ξεκάθαρα η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολεμικό όπλο και πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο πλήρους διακοπής του εφοδιασμού».

Σχετικά Άρθρα