ΒΟΥΛΗ/ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Αρραγές μέτωπο της αντιπολίτευσης για μια και μόνη εξεταστική… με “κρυφές” παγίδες

 ΒΟΥΛΗ/ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Αρραγές μέτωπο της αντιπολίτευσης για μια και μόνη εξεταστική… με “κρυφές” παγίδες

Τα πιο δυνατά χαρτιά του ρίχνει στη μάχη της εξεταστικής ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε μια μουδιασμένη ΝΔ την ώρα που στο ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να σπάσει το δικομματισμό βλέποντας μια συσπείρωση της πλειοψηφίας κάτω από το κομματικό πατριωτισμό.

Σφυροκόπημα ετοιμάζει η αξιωματική αντιπολίτευση στη σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια σε συνέχεια της συζήτησης της ολομέλειας σε επίπεδο αρχηγών η οποία εξελίχθηκε όπως σημειώνουν από το ΣΥΡΙΖΑ σε ένα Βατερλό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εντός και εκτός Βουλής.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Μετά τις απανωτές διαψεύσεις στα fake news που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός για να στηρίξει το αφήγημά του ότι παρακολουθήσεις γίνονταν και επί Τσίπρα οι Βουλευτές της ΝΔ δεν έχουν και πολλά περιθώρια να σηκώσουν τους τόνους.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας όχι τυχαία άλλωστε μετά το παρατεταμένο χειροκρότημα στον κ. Μητσοτάκη από τους βουλευτές της ΝΔ τους προειδοποίησε ότι είναι στο χέρι αν το σκάνδαλο της παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων είναι σκάνδαλο της ΝΔ ή θα καταγραφεί στην ιστορία ως σκάνδαλο Μητσοτάκη.

Ταυτόχρονα στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη με μακρά πολιτική εμπειρία και γνώση της Δεξιάς δεν είχε αμφιβολία ότι παρά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι βουλευτές της ΝΔ θα συσπειρωθούν όχι κάτω από το εθνικό ζήτημα αλλά για μια ακόμη φορά θα επιδείξουν κομματικό πατριωτισμό για να μη βουλιάξει το καράβι.

Έτσι προβλέπεται οι τόνοι να ανέβουν κατακόρυφα και σήμερα με ένα ανένδοτο από την αντιπολίτευση απέναντι στη Δεξιά και την ΝΔ που θα οξύνει την πόλωση.

Αρραγές μέτωπο   

Στη σημερινή μάχη θα ριχτούν τα δυνατά χαρτιά της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και το λόγο θα πάρουν πρόσωπα όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και φυσικά ο Παύλος Πολάκης.

Που βρίσκεται όμως και η παγίδα όπως πολλοί φοβούνται.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του και με τον τρόπο που αντιπαρατέθηκε τον κ. Μητσοτάκη επέλεξε να μιλήσει περισσότερο θεσμικά και για την ουσία της υπόθεσης των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη και λιγότερο να παρασυρθεί σε αντιπολιτευτικές κορώνες χάριν επικοινωνιακών εντυπώσεων.

  • Η τακτική του φαίνεται ότι απέδωσε καθώς καταγράφηκε μια σχετική ικανοποίηση και στη Χαριλάου Τρικούπη για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε να υπερκαλύπτει τον κ. Ανδρουλάκη που είναι το θύμα των επισυνδέσεων της ΕΥΠ.

Ταυτόχρονα όμως δεν δόθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση και εκείνες οι λαβές στο κυβερνητικό στρατόπεδο να παίξει το γνωστό παιχνίδι του σκύλου με τη γάτα για την υπεύθυνη συμπολίτευση και την τοξική  της αντιπολίτευση.

Το δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στον απομονωμένο πρωθυπουργό κράτησε τις θέσεις του και αυτό είναι τώρα το μεγάλο στοίχημα που καλούνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες να συντηρήσουν για να απομονωθεί ακόμη περισσότερο η κυβέρνηση και να δοθούν επιτέλους πειστικές απαντήσεις γιατί παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης.

Παγίδες

Σήμερα στην ολομέλεια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καλούνται να δώσουν μια κοινή μάχη να μην περάσουν τα κόλπα της πλειοψηφίας για συμψηφισμούς με προηγούμενες περιόδους άλλων κυβερνήσεων και μάλιστα χωρίς στοιχεία και συγκεκριμένες καταγγελίες.

Μια άλλη μάχη όμως παράλληλη είναι και αυτή των αντιπερισπασμών.   Μέχρι τώρα τα δυο κόμματα απέφυγαν με κάθε τρόπο τον απευθείας διάλογο μεταξύ τους είτε στη Βουλή είτε στο δημόσια σφαίρα.

  • Ωστόσο ο έντονος διάλογος Πολάκη Μαργαρίτη κάτω από μια ανάρτηση του Νίκου Μπίστη στο facebook άναψε νέα φιτίλια στις σχέσεις Κουμουνδούρου – Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Παύλος Πολάκης αντιδρώντας στη φράση του μέλους του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ για την αποφυγή εκ μέρους του βουλευτή Χανίων ενός φάουλ με τη συμπεριφορά του, που θα έριχνε σωσίβιο στον στρυμωγμένο κ. Μητσοτάκη, ανέδειξε ουσιαστικά ότι και στις δυο πλευρές παραμένει η ίδια αγωνία αρκετών να μην ταυτιστούν ο ένας με τον άλλο.

  • «Η λύση στο πρόβλημα της χώρας είναι ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» έγραφε με το γνωστό του ύφος ο κ. Πολάκης πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα από την προοδευτική κυβέρνηση για την οποία σήμερα δίνει τη δική του μάχη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση από τη συνολική εικόνα τόσο της κυβέρνησης όσο όμως και από τη εξέλιξη της οριστικής ρήξης στη συμπόρευση ΠΑΣΟΚ ΝΔ επικρατεί ικανοποίηση γιατί όπως σημείωνε κορυφαίο στέλεχος του πολιτικού σχεδιασμού της Κουμουνδούρου η γραμμή του Συνεδρίου επιβεβαιώνεται για την ορθότητά της στη λογική της ενός διαρκούς ανοίγματος προς το Κέντρο και τη συγκρότηση μετώπου με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα