Τουρκία: Ελεύθερη αφέθηκε η τραγουδίστρια Γκιουλσέν

 Τουρκία: Ελεύθερη αφέθηκε η τραγουδίστρια Γκιουλσέν

Αποφυλακίστηκε πριν από λίγο η τραγουδίστρια Γκιουλσέν που κατηγορήθηκε από τις τουρκικές αρχές για υποκίνηση μίσους. Σύμφωνα με το CNN Turk, το Πρωτοδικείο Κακουργημάτων έκανε δεκτή την έφεση που ασκήθηκε από τους δικηγόρους της, ωστόσο της επιβλήθηκε κατ΄οίκον περιορισμός.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν γνωστή τραγουδίστρια της ποπ μουσικής, μετά την οργή που προκάλεσαν τα σχόλια της επί σκηνής σε σχέση με τους αποφοίτους των θρησκευτικών λυκείων, γεγονός που σχολιάστηκε από κοσμικούς κύκλους της χώρας ως μία πρακτική που συνηθίζεται σε θεοκρατικά καθεστώτα.

Η ποπ σταρ Γκιουλσέν, το πλήρες όνομα της οποίας είναι Γκιουλσέν Μπαϊρακτάρ Τσομπάνογλου, στη διάρκεια μίας συναυλίας της τον περασμένο Απρίλιο, αστειευόμενη είχε πει τα εξής στην επίμαχη συναυλία: «Είναι διεστραμμένος, έχει βγει από τις σχολές ιεροκηρύκων». Η αναφορά της τραγουδίστριας στα περί διαστροφής συνδέεται με τις αποκαλύψεις το προηγούμενο διάστημα για βιασμούς ανηλίκων σε θρησκευτικά οικοτροφεία και κατηχητικά φροντιστήρια ανάγνωσης του Κορανίου.

Η δήλωσή της αυτή σήκωσε κύμα διαμαρτυριών από τους θρησκευόμενους κύκλους, στην πλειονότητα τους φιλοκυβερνητικούς, που θεωρήθηκε συλλήβδην προσβολή για τους αποφοίτους των θρησκευτικών σχολών.

Η ίδια έγραψε στο Twitter ότι αστειευόταν με συναδέλφους της και ζήτησε συγγνώμη από όσους πιθανώς έθιξε και υποστήριξε ότι κάποιοι άδραξαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα λόγια της για να πολώσουν την κοινωνία.

Η Γκιουλσέν έχει και στο παρελθόν τραβήξει επάνω της τα βέλη των θρησκευόμενων κύκλων τόσο για τις ενδυματολογικά αποκαλυπτικές εμφανίσεις της, όσο και τις πολιτικές τοποθετήσεις της υπέρ των γυναικών, όπως και τις αναρτήσεις της με αποφθέγματα του Κεμάλ Ατατούρκ για τη γυναικεία χειραφέτηση.

Μάλιστα, για την φυλάκισή της επενέβη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με εκπρόσωπο να αναφέρει πως οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις προσπάθειες της Τουρκίας να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης μέσω λογοκρισίας και δικαστικών παρεμβάσεων.

Σχετικά Άρθρα