Ελβετία: Ξεκινά εκστρατεία υπέρ της πυρηνικής ενέργειας – Ομάδα πολιτικών συλλέγει υπογραφές με αίτημα την αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής

 Ελβετία: Ξεκινά εκστρατεία υπέρ της πυρηνικής ενέργειας – Ομάδα πολιτικών συλλέγει υπογραφές με αίτημα την αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής

Μια ομάδα Ελβετών πολιτικών έχει σχηματίσει το ‘Stop Blackouts’ που θα ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών για ένα αίτημα (petition) αναθεώρησης της ενεργειακής πολιτικής της χώρας ώστε να διασφαλιστεί ο επαρκής εφοδιασμός σε ενέργεια και να παραμείνει η πυρηνική ενέργεια τμήμα του μείγματος.

Η Ελβετία σχεδιάζει να κλείσει τους πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες της έπειτα από μια απόφαση που ελήφθη το 2017, λόγω ανησυχιών που συνδέονται με την ασφάλεια μετά την πυρηνική καταστροφή του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, και έχει ήδη κλείσει έναν αντιδραστήρα.

Βάσει του συστήματος άμεσης δημοκρατίας που ισχύει στην Ελβετία, το σύνταγμά της μπορεί να αλλάξει μέσω δημοψηφίσματος αν συγκεντρωθούν 100.000 υπογραφές μέσα σε 18 μήνες, αν και το αποτέλεσμα παίρνει χρόνια για να υλοποιηθεί.

Η Stop Blackouts είπε πως σχεδιάζει να ξεκινήσει την πρωτοβουλία της μεθαύριο, Τρίτη. Πέντε από τα έξι μέλη της επιτροπής της ομάδας είναι βουλευτές κεντρώων και δεξιών κομμάτων.

“Μέχρι πρόσφατα, η Ελβετία είχε ασφαλή και ουσιαστικά απαλλαγμένη από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: ο περιβαλλοντικός και φιλικός προς το κλίμα συνδυασμός υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας πρόκειται να εγκαταλειφθεί για κανέναν απολύτως λόγο”, αναφέρει ο ιστότοπος του Stop Blackouts.

https://twitter.com/NucNetNews/status/1557719585637675008

“Δεν μπορούμε χωρίς σταθμούς πυρηνικής ενέργειας”, δήλωσε η Βανέσα Μέρι, πρόεδρος της επιτροπής Stop Blackouts και το μοναδικό μέλος της που δεν είναι πολιτικός, στην ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung.

Η αλλαγή του συντάγματος που επιδιώκει η ομάδα θα καταστήσει τη Βέρνη επισήμως υπεύθυνη για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, χρησιμοποιώντας “οποιαδήποτε μορφή φιλικής προς το κλίμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας”.

Την Τρίτη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενων ενεργειακών ελλείψεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που αναμένεται να προτεραιοποιεί τις εθελοντικές περικοπές από τους καταναλωτές. Η Ελβετία παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει αλλά εξαρτάται από τις εισαγωγές από γειτονικές χώρες τον χειμώνα.

Η χώρα θα μπορούσε να καταφύγει σε κυλιόμενες τετράωρες περιφερειακές διακοπές ρεύματος σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις, δήλωσε τον Ιούλιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Η κρίση αερίου οδηγεί επίσης τη γειτονική Γερμανία να εξετάσει την παράταση της ζωής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της.

Σχετικά Άρθρα