Reuters: Ή φαγητό, ή ζέστη- Το δίλημμα των Ευρωπαίων για την ενεργειακή φτώχεια που έρχεται τον χειμώνα

 Reuters: Ή φαγητό, ή ζέστη- Το δίλημμα των Ευρωπαίων για την ενεργειακή φτώχεια που έρχεται τον χειμώνα

Εφιαλτική κατάσταση τους επόμενους μήνες και ειδικά τον χειμώνα περιγράφει με ανάλυσή του το Reuters, υπό τον τίτλο “Ή φαγητό, ή ζέστη για τους σοκαρισμένους Ευρωπαίους”, εννοώντας πως οι λογιαριασμοί ρεύματος θα είναι τόσο δυσβάστακτοι ώστε οι πολίτες δεν θα μπορούν και να εξασφαλίζουν τα προς το ζην και να πληρώνουν ταυτόχρονα την ενέργεια.

“Τέρμα το σιδέρωμα, η χρήση φούρνου και το ντους στη δουλειά – Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να διατηρήσουν τη κατανάλωση ενέργειας χαμηλά, αλλά οι λογαριασμοί συνεχίζουν να ανεβαίνουν”, αναφέρει. Και συνεχίζει:

Καθώς οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται, εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ξοδεύουν τώρα ένα ποσό ρεκόρ του εισοδήματός τους στην ενέργεια, σύμφωνα με στοιχεία.

Στην πόλη Grimsby της ανατολικής Αγγλίας, ο Philip Keetley δεν άνοιξε τον ανεμιστήρα του στο σπίτι, καθώς η Βρετανία πνίγηκε κάτω από ένα ρεκόρ καύσωνα αυτό το καλοκαίρι.

Μια ματιά στον τραπεζικό του λογαριασμό έδειξε ότι δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά.

«Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί και ωστόσο εξακολουθείτε να περιμένετε να ζείτε με τα χρήματα που προβλέπονται όταν δεν υπήρχε κρίση… Μπορώ είτε να ανάψω τη θέρμανση μου είτε να φάω», είπε ο Keetley.

Πολίτες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναλαμβάνουν εθελοντικά μέτρα για να μειώσουν την κατανάλωση καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων εκτοξεύονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των κυρώσεων στη Ρωσία και των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η τιμή αναφοράς στην Ευρώπη του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 550% τους τελευταίους 12 μήνες. Το κόστος της ενέργειας για τους Βρετανούς καταναλωτές θα αυξηθεί κατά 80% από τον Οκτώβριο, δήλωσε την Παρασκευή η ρυθμιστική αρχή Ofgem, ανεβάζοντας τους μέσους ετήσιους οικιακούς λογαριασμούς στις 3.549 λίρες (4.188 δολάρια). Διαβάστε περισσότερα

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η βοήθεια δεν έχει κάνει σημαντική διαφορά στα νοικοκυριά.

Αυτό το χειμώνα, οι Βρετανοί θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο το 10% του εισοδήματος των νοικοκυριών τους σε φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό και άλλα καύσιμα θέρμανσης, καθώς και σε καύσιμα οικιακών οχημάτων, κυρίως βενζίνη και ντίζελ, διπλάσιο από το ποσό το 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς επίσημων στοιχείων του Carbon Brief.

Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση National Energy Action (NEA) εκτιμά ότι 8,5 εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά ενδέχεται να βρίσκονται σε φτώχεια καυσίμων μετά τον Οκτώβριο, όταν το ανώτατο όριο της Βρετανίας αυξάνεται, από 4,5 εκατομμύρια τον περασμένο Οκτώβριο.

Ένα νοικοκυριό ορίζεται ότι ζει σε συνθήκες φτώχειας καυσίμων εάν είναι χαμηλό εισόδημα και χρειάζεται να ξοδέψει το 10% ή περισσότερο του εισοδήματός του σε ενέργεια, σύμφωνα με τη NEA και άλλες βρετανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ο ορισμός χρησιμοποιείται ανεπίσημα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας που βλέπουμε είναι εντελώς άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Peter Smith, διευθυντής πολιτικής και υπεράσπισης στα NEA.

Πηγή: Reuters

Σχετικά Άρθρα