Απανωτά σοκ για τα νοικοκυριά – Έκρηξη στην τιμή του πετρελαίου, πάνω από 2 ευρώ η αμόλυβδη – Νέο ρεκόρ για το φυσικό αέριο

 Απανωτά σοκ για τα νοικοκυριά – Έκρηξη στην τιμή του πετρελαίου, πάνω από 2 ευρώ η αμόλυβδη – Νέο ρεκόρ για το φυσικό αέριο

Διπλό σοκ στην ενέργεια. Οι τιμές στο ρεύμα ίσως δεν αργήσουν να φτάσουν τα 1.000 ευρώ η μεγαβατώρα στην χονδρική, ενώ το φυσικό αέριο σπάει καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Παράλληλα ξεπέρασε τα 100$ το βαρέλι το brent.

  • Brent: 101,80$ το βαρέλι χθες, και το φυσικό αέριο έφτασε στα 315 €/ MWh, πάλι χθες. Σε σχέση με πέρυσι τον Αύγουστο, που ήταν στα 25 ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 1.066%.
  • Βενζίνη (95 οκτ.)η τιμή βρίσκεται στα 2,10 ευρώ έως 2,15 ευρώ το λίτρο, από 1,90 ευρώ με 2 ευρώ που είναι σήμερα.
  • ·Πετρέλαιο κίνησης: 1,90 ευρώ το λίτρο, από 1,70 ευρώ με 1,75 ευρώ που είναι σήμερα.

Τις προηγούμενες μέρες οι τιμές των καυσίμων στα πρατήρια στην Ελλάδα παρουσίαζαν ελαφρά αποκλιμάκωση. Αυτό δεν κράτησε για πολύ, καθώς η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης φαίνεται πως ήδη έχει αρχίσει να «σκαρφαλώνει» και να ξεπερνά σε μερικά πρατήρια τα 2 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση τα 280 δις που έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη ώστε να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση να μοιάζουν σταγόνα στο ωκεανό μπροστά στην καταιγίδα που έρχεται τον χειμώνα.

Σε αυτή την κατάσταση πάντως όλο και πληθαίνουν οι φωνές, που λένε ότι με επιδόματα και οριζόντια στήριξη όχι μόνο δεν λύνεται το πρόβλημα, αλλά οι λύσεις αυτές ίσως το τροφοδοτούν.

  • Υπό αυτές τις συνθήκες οι αναλυτές θεωρούν ότι έφτασε η στιγμή που η Ε.Ε. θα βρεθεί προ των ευθυνών και θα κληθεί να λάβει αποφάσεις.

Η Τσεχία που ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, σε πρόσφατη παρέμβασή, υπογράμμισε την ανάγκη θέσπισης ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, έχει διαβεβαιώσει ότι «αξιολογεί προσεκτικά τις διαφορετικές δυνατότητες επιβολής ανώτατων τιμών», αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει ποια ακριβώς μορφή θα έχουν αυτές.

  • Ωστόσο, η επιλογή των επιδοτήσεων ή των μειωμένων λογαριασμών ρεύματος ενέχει τον κίνδυνο να επιδεινώσει – και όχι να επιλύσει- την κρίση, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια τέτοια στρατηγική συντελεί στη συντήρηση ή και στην αύξηση της κατανάλωσης και όχι στη μείωσή της, το οποίο είναι και το βασικό ζητούμενο.

«Είναι σαν να ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά» ισχυρίζεται η Joanna Mackowiak-Pandera, επικεφαλής του think tank Forum Energii. «Δεν έχουμε φθάσει στην κορύφωση της κρίσης ακόμη» προσθέτει, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel τα οποία δημοσίευσε το Bloomberg, η Ελλάδα ξοδέψει τα περισσότερα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Συγκεκριμένα η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στο 3,7% του ΑΕΠ ή 6,8 δισ. ευρώ, ενώ η Ιταλία έχει δαπανήσει 2,8% του ΑΕΠ ( 49,5 δισ. ευρώ) και τη Γερμανία στο 1,7% του ΑΕΠ (60 δισ. ευρώ).

Μέσα σε αυτή την δυσμενή συγκυρία για όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τουλάχιστον για εφέτος. Και αυτό λόγω του τουρισμού που όχι μόνο επιτρέπει στην χώρα να αποφύγει το ενδεχόμενο της ύφεσης, αλλά να γεμίσει το οπλοστάσιό της με πολεμοφόδια την φαρέτρα της για περισσότερες κοινωνικές δαπάνες.

  • Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές, όπως π.χ. η UBS, εκτιμά ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα έχει ύφεση αλλά η ανάπτυξη θα υπερβεί και τις πλέον αισιόδοξες κινούμενη στην περιοχή του 5%. Επίσης να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά τις παροχές που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, το έλλειμμα θα βρεθεί εντός των στόχων, κοντά στο 2% του ΑΕΠ.

Το μεγάλο στοίχημα είναι για το 2023, όταν και ο στόχος είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ.

Παναγιώτης Δρίβας