Οργή στο ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις Δεμίρη – Μάντζος στο libre: Να κληθεί άμεσα στην Επιτροπή ο επικεφαλής της ΕΥΠ

 Οργή στο ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις Δεμίρη –  Μάντζος στο libre: Να κληθεί άμεσα στην Επιτροπή ο επικεφαλής της ΕΥΠ

Την κλήση εκ νέου του επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας ζητά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος με συνέντευξή του στο libre.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

  • «Πρέπει ο κ. Δεμίρης να έλθει ξανά στη Βουλή και να παράσχει διευκρινίσεις πάνω στο μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει ανακύψει: υπάρχουν ακόμη και σήμερα, Αύγουστο 2022, σε εξέλιξη επισυνδέσεις εις βάρος πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων;»

Ζητά επίσης να διερευνηθεί αν υπάρχει συσχέτιση του predator με την ΕΥΠ, ενώ κάνει λόγο για ανεπάρκεια και αβελτηρία της κυβέρνησης  στο ζήτημα με την κρίση της ενέργειας.

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

Κύριε Μάντζο, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα δράσει και θα δει το θέμα των παρακολουθήσεων. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μέλη της Επιτροπής πως θα κινηθούν;

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος

Κατ’ αρχάς πρέπει να δούμε πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την ουσιαστική συζήτηση της υπόθεσης, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων προσώπων. Διότι, δυστυχώς, με ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που απομονώθηκε μέσα στη Διάσκεψη των Προέδρων, η θεσμική σειρά αντιστράφηκε.

Η ΝΔ ουσιαστικά καλεί τα κόμματα να τοποθετηθούν την Παρασκευή στην Ολομέλεια πάνω σε μια υπόθεση, για την οποία η Βουλή δεν έχει ενημερωθεί θεσμικά. Να μιλήσουν, δηλαδή, για περιστατικά που δεν γνωρίζουν, για παρακολουθήσεις που κανείς δεν είναι βέβαιος σε ποιους αφορούν και φυσικά για το πολύ σκοτεινό θέμα του Predator, για το οποίο η Κυβέρνηση προτιμά να σιωπά.

Ειδικά μετά την ακρόαση του νέου Διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και τις απαντήσεις που εκείνος έδωσε, η ανάγκη για εκ νέου σύγκληση του οργάνου είναι απολύτως επιτακτική.

  • Πρέπει ο κ. Δεμίρης να έλθει ξανά στη Βουλή και να παράσχει διευκρινίσεις πάνω στο μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει ανακύψει: υπάρχουν ακόμη και σήμερα, Αύγουστο 2022, σε εξέλιξη επισυνδέσεις εις βάρος πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων;

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα να πάρουν άμεσα θέση πάνω σε αυτό το σοβαρό θεσμικό ζήτημα. Η αναζήτηση της αλήθειας δεν μπορεί να περιμένει ούτε βεβαίως να κρύβεται πίσω από κενές περιεχομένου «μάχες χαρακωμάτων».

Σχετικά με το Predator, με το οποίο έγινε απόπειρα παγίδευσης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη πώς θα κινηθεί από εδώ και στο εξής το κόμμα σας;

Για εμάς, η απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη με το Predator είναι κομβικό σημείο της έρευνας που πρέπει να ακολουθήσει.

Πρόκειται για ένα βαρύ και ιδιαίτερα ακριβό κακόβουλο λογισμικό που ουσιαστικά παρέχει στον χρήστη του πλήρη πρόσβαση σε όλα τα περιεχόμενα και τις λειτουργίες ενός τηλεφώνου, μιλάμε δηλαδή για απόλυτη «κατάκτηση» της συσκευής.

Πρέπει να γίνει γνωστό ποιος μπορεί να έχει στην κατοχή του ένα τόσο επικίνδυνο και δαπανηρό πρόγραμμα στη χώρα μας. Ποια εταιρεία το διακινεί, ποιες συναλλαγές έχει κάνει στην Ελλάδα, ποιοι το έχουν προμηθευτεί και πώς το έχουν αξιοποιήσει;

Αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα που ασφαλώς συμπλέουν με την παρακολούθηση της ΕΥΠ. Πρέπει δηλαδή να αποσαφηνιστεί αν στις παρυφές της ΕΥΠ λειτουργούν ιδιώτες σε σχέση outsourcing ή με την ανοχή ή ακόμη και την έγκριση της Υπηρεσίας.

Είναι πολύ σοβαρό ότι το «μοτίβο ΕΥΠ + Predator» έχει επαναληφθεί και στην περίπτωση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, ενώ η επίθεση και στις δύο περιπτώσεις έγινε με πανομοιότυπο SMS και ίδιο παραπλανητικό link. Πρέπει, επομένως, να διερευνηθεί αν πρόκειται για «διαβολική σύμπτωση» ή συντρέχει κάτι πολύ σοβαρότερο.

Υπάρχει ένα αίτημα για πρόωρες εκλογές. Εάν αυτό γίνει δεκτό, το θέμα των παρακολουθήσεων δεν θα κλείσει, χωρίς να γίνει επί της ουσίας έλεγχος; Σε τι ωφελούν οι εκλογές, όταν μάλιστα όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ πρώτη και με διαφορά;

Θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Εμείς εκλογές έχουμε ζητήσει εδώ και τρεις μήνες, για μια σειρά λόγων που στοιχειοθετούν την πολιτική και τεχνοκρατική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης ΝΔ, παντού, στην οικονομία και την κοινωνία.

  • Δεν έχει, όμως, ιδιαίτερη αξία να ζητά κανείς εμμονικά και συνθηματικά «εκλογές εδώ και τώρα» χωρίς να μπορεί να τις προκαλέσει, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι, μέσα από τη συστηματική και μεθοδική μας δουλειά, να αποδεικνύουμε, μέρα με τη μέρα, ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός» και να οδηγούμε την Κυβέρνηση ολοένα και πιο κοντά στην πόρτα της εξόδου.

Αυτή η ανεπιφύλακτα θεσμική προσπάθειά μας αποδίδει ήδη καρπούς στο κρίσιμο ζήτημα των παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων. Η στρατηγική μας, λοιπόν, είναι στρατηγική υπεράσπισης των θεσμών και της δημοκρατίας.

Δεν είναι τακτικισμός με μικροκομματικό πρόσημο. Άλλωστε, εμείς δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε επιδιώκουμε τη «σκανδαλολογία» για να βρούμε λόγο ύπαρξης.

Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε μέσα από τη μήτρα των κοινωνικών αγώνων για δικαιοσύνη, ελπίδα, αξιοπρέπεια και δημοκρατία. Και έτσι βαδίζει ως τις μέρες μας. Με θετικό μήνυμα και τολμηρές προτάσεις για κάθε σοβαρό ζήτημα της κοινωνίας μας, της νέας γενιάς. Με στόχο όχι την απλή εναλλαγή στην εξουσία αλλά την πραγματική αλλαγή πολιτικής. Την αλλαγή πολιτικού παραδείγματος.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλα ζητήματα, ιδιαίτερα σοβαρά, όπως η οικονομία και το ζήτημα της ενέργειας. Η οικονομία βασίζεται στον τουρισμό και ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος, λόγω του ενεργειακού. Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ ειδικά για το θέμα της ενέργειας;

Εδώ και πολλούς μήνες, ήδη από το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά και με αφορμή κάθε άλλη κρίση, καταθέτουμε τις δικές μας ρεαλιστικές προτάσεις για άμεση και δίκαιη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Προφανώς με αξιακό ιδεολογικό πλαίσιο.

Δεν είμαστε think tank, είμαστε κόμμα με σαφές ιδεολογικό πρόσημο, σοσιαλδημοκρατικό.

Αυτό κάναμε εξ αρχής και στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης. Καταδείξαμε την κυβερνητική αβελτηρία και την ατολμία της να παρέμβει ρυθμιστικά σε μια αγορά προβληματική και ανέτοιμη να αντέξει τη διεθνή κρίση. Με ευθύνη των τελευταίων κυβερνήσεων, η χώρα παραδόθηκε στην υπερεξάρτηση από το φυσικό αέριο, χωρίς επενδύσεις σε ΑΠΕ με ισχυρά δίκτυα και συμμετοχή των καταναλωτών στην παραγωγή ενέργειας, όπως αλλού στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα μπήκε, λοιπόν, στη διεθνή τρικυμία χωρίς πυξίδα. Ως σήμερα, η Κυβέρνηση επιμένει σε ένα αναποτελεσματικό και δαπανηρό πρόγραμμα επιδοτήσεων, που κοστίζει δυσθεώρητα ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό, προσφέροντας ελάχιστη ανακούφιση στους καταναλωτές.

Καθυστερεί να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, γιατί προσπάθησε ως το τέλος να «ψαλιδίσει» το ποσό που ανέφερε η ΡΑΕ στο πόρισμά της. Αγνοεί το αίτημά μας για μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την ενέργεια, που είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ. Και βεβαίως αρνείται να υιοθετήσει την πρότασή μας για πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μια πρόταση δίκαιη και αναγκαία, που ουσιαστικά αναγκάζει τις εταιρείες να επωμιστούν μερίδιο της κρίσης ώστε να μην επιρρίπτεται αυτό αποκλειστικά στο Κράτος και τους καταναλωτές. Με ένα διαφανή και ασφαλή τρόπο, δηλαδή, να ξέρει κάθε ιδιώτης και κάθε επιχείρηση πόσο παραπάνω θα κληθούν να πληρώσουν σε σχέση με την περίοδο πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Κάτι τελευταίο. Ποιες είναι οι εντυπώσεις που σχημάτισε ο κ. Ανδρουλάκης από το πρόσφατο ταξίδι του στην ομογένεια του Καναδά; Τι ζήτησαν οι ομογενείς;

Ο ελληνισμός της διασποράς, παντού σε όλη την υφήλιο, συνθέτει ένα ζωντανό και δυναμικό κομμάτι της πατρίδας μας. Είναι απολύτως αναγκαία η διαφύλαξη και η ενίσχυση των δεσμών με τη μητρόπολη.

  • Ιδίως στους κρίσιμους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού. Η επίσκεψη του Προέδρου Ν. Ανδρουλάκη στο Μόντρεαλ επιβεβαίωσε αυτές τις διαχρονικές σκέψεις.

Είναι πολύ σημαντικό η νέα γενιά των Ελλήνων του εξωτερικού να μαθαίνουν, μέσα από τα σχολεία της ομογένειας, τη γλώσσα μας, το θέατρο, την παράδοση της χώρας. Είναι καθήκον της Πολιτείας να υποστηρίξει ενεργά τα σχολεία μας, που αποτελούν σπουδαίους πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.


Σχετικά Άρθρα